Anexo:Participantes en el Grupo Bilderberg

De Wikipedia, la enciclopedia libre
Saltar a: navegación, búsqueda

Lo que sigue es una lista de personas prominentes que han asistido a una o más conferencias organizadas por el Grupo Bilderberg. La lista está organizada por categorías. No está completa e incluye personas vivas y fallecidas. Los años en que participaron se indican cuando son conocidos. Al final, se incluye una lista exhaustiva de los participantes de la reunión de 2011 en Suiza.

Realeza[editar]

Organizaciones políticas[editar]

España[editar]

Mapa de países por miembros asistentes a las reuniones del Grupo Bilderberg.

Estados Unidos[editar]

Presidentes[editar]

Senadores[editar]

Gobernadores[editar]

Reino Unido[editar]

Primeros Ministros[editar]

Bélgica[editar]

Países bajos[editar]

Francia[editar]

Portugal[editar]

Finlandia[editar]

Grecia[editar]

Islandia[editar]

Alemania[editar]

Polonia[editar]

Canadá[editar]

Suecia[editar]

Unión Europea[editar]

Organizaciones militares[editar]

Organizaciones bancarias[editar]

Organizaciones empresariales[editar]

Organizaciones académicas[editar]

Medios de comunicación[editar]

Lista Oficial Bilderberg 2011 Suiza[editar]

Bélgica

  • Coene, Luc. Gobernador, Banco Nacional de Bélgica.
  • Davignon, Etienne. Ministro de Estado.
  • Leysen, Thomas. Presidente de Umicore.

China

  • Fu, Ying. Viceministro de Asuntos Exteriores.
  • Huang, Yiping. Profesor de Economía, China Center for Economic Research, Pekin University.

Dinamarca

  • Eldrup, Anders. Director Ejecutivo de DONG Energy.
  • Federspiel, Ulrik. Vicepresidente de Asuntos Globales, Haldor Topsøe A/S.
  • Schütze, Peter. Miembro de la Dirección Ejecutiva, Nordea Bank AB.

Alemania

  • Ackermann, Josef. Presidente de la Junta Directiva y del Comité Ejecutivo del Grupo, Deutsche Bank.
  • Enders, Thomas. Director Ejecutivo, Airbus SAS.
  • Löscher, Peter. Presidente y Director Ejecutivo, Siemens AG.
  • Nass, Matthias. Corresponsal Internacional Jefe, Die Zeit.
  • Steinbrück, Peer. Miembro del Parlamento Federal; Ex-ministro de Finanzas.

Finlandia

  • Apunen, Matti. Director, Finnish Business and Policy Forum EVA.
  • Johansson, Ole. Presidente, Confederation of the Finnish Industries EK.
  • Ollila, Jorma. Presidente, Royal Dutch Shell.
  • Pentikäinen, Mikael, Editor y Jefe de redacción senior, Helsingin Sanomat.

Francia

  • Baverez, Nicolas. Asociado, Gibson, Dunn & Crutcher LLP.
  • Bazire, Nicolas. Director General, Groupe Arnault /LVMH.
  • Castries, Henri de. Presidente y Director Ejecutivo, AXA.
  • Lévy, Maurice. Presidente y Director Ejecutivo, Publicis Groupe S.A.
  • Montbrial, Thierry de. Presidente, French Institute for International Relations.
  • Roy, Olivier. Profesor de Teoría Social y Política. European University Institute.

Gran Bretaña

  • Agius, Marcus. Presidente, Barclays PLC.
  • Flint, Douglas J. Presidente del Grupo, HSBC Holdings.
  • Kerr, John. Miembro de la Cámara de los Lores; Vicepresidente, Royal Dutch Shell.
  • Lambert, Richard. Director No-Ejecutivo Independiente, Ernst & Young.
  • Mandelson, Peter. Miembro de la Cámara de los Lores; Presidente, Global Counsel.
  • Micklethwait, John. Jefe de redacción, The Economist.
  • Osborne, George. Ministro de Hacienda.
  • Stewart, Rory. Miembro del Parlamento.
  • Taylor, J. Martin. Presidente, Syngenta International AG.

Grecia

  • David, George A. Presidente, Coca-Cola H.B.C. S.A.
  • Hardouvelis, Gikas A. Economista Jefe y Jefe de Investigación, Eurobank EFG.
  • Papaconstantinou, George. Ministro de finanzas.
  • Tsoukalis, Loukas. Presidente, ELIAMEP Grisons.

Irlanda

  • Gallagher, Paul, Senior Counsel; Former Attorney General
  • McDowell, Michael, Senior Counsel, Law Library; Former Deputy Prime Minister
  • Sutherland, Peter D., Chairman, Goldman Sachs International

Italia

  • Bernabè, Franco, CEO, Telecom Italia SpA
  • Elkann, John, Chairman, Fiat S.p.A.
  • Monti, Mario, President, Univers Commerciale Luigi Bocconi
  • Scaroni, Paolo, CEO, Eni S.p.A.
  • Tremonti, Giulio, Minister of Economy and Finance

Canadá

  • Carney, Mark J., Governor, Bank of Canada
  • Clark, Edmund, President and CEO, TD Bank Financial Group
  • McKenna, Frank, Deputy Chair, TD Bank Financial Group
  • Orbinksi, James, Professor of Medicine and Political Science, University of Toronto
  • Prichard, J. Robert S., Chair, Torys LLP
  • Reisman, Heather, Chair and CEO, Indigo Books & Music Inc. Center, Brookings Institution

Países Bajos

  • Bolland, Marc J., Chief Executive, Marks and Spencer Group plc
  • Chavannes, Marc E., Political Columnist, NRC Handelsblad; Professor of Journalism
  • Halberstadt, Victor, Professor of Economics, Leiden University; Former Honorary Secretary General of Bilderberg Meetings
  • H.M. the Queen of the Netherlands
  • Rosenthal, Uri, Minister of Foreign Affairs
  • Winter, Jaap W., Partner, De Brauw Blackstone Westbroek

Noruega

  • Myklebust, Egil, Former Chairman of the Board of Directors SAS, sk Hydro ASA
  • H.R.H. Crown Prince Haakon of Norway
  • Ottersen, Ole Petter, Rector, University of Oslo
  • Solberg, Erna, Leader of the Conservative Party

Austria

  • Bronner, Oscar, CEO and Publisher, Standard Medien AG
  • Faymann, Werner, Federal Chancellor
  • Rothensteiner, Walter, Chairman of the Board, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG
  • Scholten, Rudolf, Member of the Board of Executive Directors, Oesterreichische Kontrollbank AG

Portugal

  • Balsemão, Francisco Pinto, Chairman and CEO, IMPRESA, S.G.P.S.; Former Prime Minister
  • Ferreira Alves, Clara, CEO, Claref LDA; writer
  • Nogueira Leite, António, Member of the Board, José de Mello Investimentos, SGPS, SA

Suecia

  • Mordashov, Alexey A., CEO, Severstal
  • Schweden
  • Bildt, Carl, Minister of Foreign Affairs
  • Björling, Ewa, Minister for Trade
  • Wallenberg, Jacob, Chairman, Investor AB

Suiza

  • Brabeck-Letmathe, Peter, Chairman, Nestlé S.A.
  • Groth, Hans, Senior Director, Healthcare Policy & Market Access, Oncology Business Unit, Pfizer Europe
  • Janom Steiner, Barbara, Head of the Department of Justice, Security and Health, Canton
  • Kudelski, André, Chairman and CEO, Kudelski Group SA
  • Leuthard, Doris, Federal Councillor
  • Schmid, Martin, President, Government of the Canton Grisons
  • Schweiger, Rolf, Ständerat
  • Soiron, Rolf, Chairman of the Board, Holcim Ltd., Lonza Ltd.
  • Willmer, Daniel L., Chairman, Novartis AG
  • Witmer, Jürg, Chairman, Givaudan SA and Clariant AG

España

  • Cebrián, Juan Luis, CEO, PRISA
  • Cospedal, María Dolores de, Secretary General, Partido Popular
  • León Gross, Bernardino, Secretary General of the Spanish Presidency
  • Nin Génova, Juan María, President and CEO, La Caixa
  • H.M. Queen Sofia of Spain

Turquía

  • Ciliv, Süreyya, CEO, Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S.
  • Gülek Domac, Tayyibe, Former Minister of State
  • Koç, Mustafa V., Chairman, Koç Holding A.S.
  • Pekin, Sefika, Founding Partner, Pekin & Bayar Law Firm

Estados Unidos

  • Alexander, Keith B., Commander, USCYBERCOM; Director, National Security Agency
  • Altman, Roger C., Chairman, Evercore Partners Inc.
  • Bezos, Jeff, Founder and CEO, Amazon.com
  • Collins, Timothy C., CEO, Ripplewood Holdings, LLC
  • Feldstein, Martin S., George F. Baker Professor of Economics, Harvard University
  • Hoffman, Reid, Co-founder and Executive Chairman, LinkedIn
  • Hughes, Chris R., Co-founder, Facebook
  • Jacobs, Kenneth M., Chairman & CEO, Lazard
  • Johnson, James A., Vice Chairman, Perseus, LLC
  • Jordan, Jr., Vernon E., Senior Managing Director, Lazard Frères & Co. LLC
  • Keane, John M., Senior Partner, SCP Partners; General, US Army, Retired
  • Kissinger, Henry A., Chairman, Kissinger Associates, Inc.
  • Kleinfeld, Klaus, Chairman and CEO, Alcoa
  • Kravis, Henry R., Co-Chairman and co-CEO, Kohlberg Kravis, Roberts & Co.
  • Kravis, Marie-Josée, Senior Fellow, Hudson Institute, Inc.
  • Li, Cheng, Senior Fellow and Director of Research, John L. Thornton China Center, Brookings Institution
  • Mundie, Craig J., Chief Research and Strategy Officer, Microsoft Corporation
  • Orszag, Peter R., Vice Chairman, Citigroup Global Markets, Inc.
  • Perle, Richard N., Resident Fellow, American Enterprise Institute for Public Policy Research
  • Rockefeller, David, Former Chairman, Chase Manhattan Bank
  • Rose, Charlie, Executive Editor and Anchor, Charlie Rose
  • Rubin, Robert E., Co-Chairman, Council on Foreign Relations; Former Secretary of the Treasury
  • Schmidt, Eric, Executive Chairman, Google Inc.
  • Steinberg, James B., Deputy Secretary of State
  • Thiel, Peter A., President, Clarium Capital Management, LLC
  • Varney, Christine A., Assistant Attorney General for Antitrust
  • Vaupel, James W., Founding Director, Max Planck Institute for Demographic Research
  • Warsh, Kevin, Former Governor, Federal Reserve Board
  • Wolfensohn, James D., Chairman, Wolfensohn & Company, LLC
  • Bill Gates, Founder, Microsoft

Organizaciones internacionales

  • Almunia, Joaquín, Vice President, European Commission
  • Daele, Frans van, Chief of Staff to the President of the European Council
  • Kroes, Neelie, Vice President, European Commission; Commissioner for Digital Agenda
  • Lamy, Pascal, Director General, World Trade Organization
  • Rompuy, Herman van, President, European Council
  • Sheeran, Josette, Executive Director, United Nations World Food Programme
  • Solana Madariaga, Javier, President, ESADEgeo Center for Global Economy and Geopolitics
  • Trichet, Jean-Claude, President, European Central Bank
  • Zoellick, Robert B., President, The World Bank Group

Referencias[editar]

  1. a b c d e f g h i j k l m n ñ o «Bilderberg Meeting of 1997 Assembles». PR Newswire. 13 de junio de 1997. 
  2. Video showing DSK, Queen Beatrix and James Wolfensohn among others at Bilderberg 2000
  3. a b c d Welcome to ActivePaper
  4. a b «Obituary - Prince Bernhard of the Netherlands». The Times. 3 de diciembre de 2004. «Bernhard’s visits abroad provided the background for an enterprise which interested him greatly, the Bilderberg conferences at which, from 1954 onwards, statesmen, businessmen and intellectuals from Europe and America had private discussions once or twice a year. The idea of the conferences originated with Dr Joseph H. Retinger as a counter to the anti-Americanism in Western Europe.» 
  5. Jon Ronson (28 de marzo de 2001). «Exposed: The Secret Club Of Powermongers Who Really Rule The World». The Mirror. «Prince Charles and Bill Clinton have been to sessions.» 
  6. Jean Stead (28 de abril de 1986). «Prince Charles attends meeting on South Africa». The Guardian (London). «The 34th Bilderberg conference ended at Gleneagles Hotel, Perthshire, yesterday after a debate on the South African crisis attended by Prince Charles. He arrived for the economic debate on Saturday and stayed overnight at the hotel.» 
  7. Mark Oliver (4 de junio de 2004). «The Bilderberg group». The Guardian. 
  8. a b «'High Priests Of Globalization' In Istanbul». Turkish Daily News. 31 de mayo de 2007. «The Turkish state minister and chief negotiator, Ali Babacan, United Nations Development Programme (UNDP) Administrator Kemal Dervis, the Association of Turkish Industrialists and Businessmen (Tusiad) Chairwoman Arzuhan Dogan Yalcindag, Koc Holding Executive Board President Mustafa Koc and the Bogazici University rector, Prof Dr Ayse Soysal, will attend the meeting on behalf of Turkey. Queen Beatrix of the Netherlands, Queen Sofia of Spain, Crown Prince Philippe of Belgium, Greek National Economy and Finance Minister Yeoryios Alogoskoufis, former Prime Minister Francisco Pinto Balsemao of Portugal, former Foreign Minister Michel Barnier of France, Foreign Minister Carl Bildt of Sweden, Finance Minister Anders Borg of Sweden, Foreign Trade Minister Frank Heemskerk of the Netherlands, Finance Minister Jyrki Katainen of Finland, former US secretary of state, Henry Kissinger, Agriculture Minister Christine Lagarde of France, Justice Minister Michael McDowell of Ireland, International Monetary Fund (IMF) Managing Director Rodrigo de Rato, the EU commissioner for enlargement, Olli Rehn, and the US ambassador to Turkey, Ross Wilson, are among foreign guests of the meeting. Meanwhile, tight security measures were taken in and around the Ritz Carlton Hotel, the venue of the meeting.» 
  9. «Duke Of Edinburgh In Como Talks». The Times. 3 de abril de 1965. p. 7. «The Duke of Edinburgh took part today in the opening session of the Bilderberg meeting at the Villa d'Este on Lake Como 
  10. «Court Circular». The Times. 3 de abril de 1967. p. 12. 
  11. Lista Oficial de Participantes en la Conferencia de 2009
  12. a b c d e ¿Quién asistió a la reunión de Bilderberg 2010 en Sitges? - Libertad Digital
  13. a b c d e BILDERBERG 2010 ATTENDEES - AmericanFreePress.net
  14. «Zapatero hablará ante el Club Bilderberg de la crisis y los retos para afrontarla». El Mundo (Barcelona). Europa Press. 2 de junio de 2010. Consultado el 2 de julio de 2013. 
  15. «Soraya S. de Santamaría asistió a la reunión del Club Bilberderg 2012». Libertad digital (España). 31 de mayo de 2012. 
  16. a b c «World Leaders Attended Secret Bilderberg Meeting, The Spotlight Reports». PR Newswire. 16 de julio de 1991. «Michael Boskin, chairman of the President's Council of Economic Advisors, is listed as sharing one session with Karl Otto Pohl, president of the Deutsche Bundesbank. (Boskin refused to answer The Spotlight's inquiries about what he said). Jack F. Matlock, U.S. ambassador to the Soviet Union, was also listed on a panel exploring developments in the USSR. Robert B. Zoellick, under-secretary of state designate for economic affairs was listed on still another panel, as was Thomas W. Simons, U.S. ambassador to Poland. David Rockefeller, former chairman of the Chase-Manhattan Bank and a leading Bilderberger, was reported as pushing for expanded free trade through both the Mexico and GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) negotiations now under way. John S. Reed, chairman of Citibank's parent corporation, was also on the list. Two U.S. governors, Douglas Wilder of Virginia and Bill Clinton of Arkansas are on the list with Diane Feinstein, the ex-mayor of San Francisco who lost a 1990 bid for governor of California. Sens. John Chafee (R-R.I.) and Bennett Johnston (D-La.) are on the list of the American delegation, by far the largest at Baden-Baden. Top industrialists, lawyers, and diplomats dominate the list. The only U.S. labor leader was Lynn Williams, president of the United Steelworkers of America. Arthur Dunkel, director general of GATT, which is currently shaping a completely free trade world in Geneva, and Etienne Davignon, former vice chairman of the European Community, were listed. Queen Beatrix of the Netherlands and Queen Sophia of Spain were also on the list with the prime ministers of Belgium, Luxemburg and Netherlands and the federal chancellor of Austria. The press lords listed included Conrad Black, the Canadian publisher who recently purchased London's Daily Telegraph and the Jerusalem Post. George Ball, former undersecretary of state, was said to cause an "uproar" when he warned that a Mideast peace conference, if held, would "explode" in the present volatile political climate in that region. Harlan Cleveland, another former high State Department official, was reported to have privately urged the overthrow of the Persian Gulf monarchies as the first step toward a Mideast peace.» 
  17. «George W. Ball Papers, 1880s-1994» (PDF). Princeton University Library. Archivado desde el original el 24 de junio de 2007. 
  18. «Text Of Remarks By National Security Advisor Samuel R. Berger To The Bilderberg Steering Committee; "Strengthening The Bipartisan Center: An Internationalist Agenda For America"». Federal News Service. 4 de noviembre de 1999. 
  19. a b c Are the people who 'really run the world' meeting this weekend?
  20. a b c d e f g h i j Bilderbergers celebrate half a century of intrigue, secrecy 20 (13). The New American. 28 de junio de 2004. ISSN 0885-6540. «Attendees from the U.S. this year reportedly included: Senadores Jon Corzine (D-N.J.) y John Edwards (D-N.C.); Melinda Gates, esposa de Bill Gates, fundador de Microsoft; Donald Graham, presidente y consejero delegado del Washington Post; Richard N. Haass, presidente del Consejo de Relaciones Exteriores; Timothy Geithner, presidente del Banco Federal de la Reserva de New York; Douglas Feith, Vicesecretario de Defensa de EEUU; Walter Isaacson, presidente and director ejecutivo del Aspen Institute; Jessica T. Mathews, presidente de Fondo Carnegie para la Paz Internacional; Indra K. Nooyi, president y consejero delegado de Pepsico; Peter Weinberg, presidente de Goldman Sachs International; y James Wolfensohn, presidente del Banco Mundial.» 
  21. a b c Bilderberger Conspiracy
  22. a b Kenneth Maxwell (2004). «The Case of the Missing Letter in Foreign Affairs:: Kissinger, Pinochet and Operation Condor». David Rockefeller Center for Latin American Studies. Archivado desde el original el 11 de marzo de 2007. 
  23. «Herter, Christian Archibald, 1895-1966. Papers: Guide.». Houghton Library, Harvard. 
  24. Aubourg, Valerie (2003). «Organizing Atlanticism: the Bilderberg group and the Atlantic institute, 1952- 1963». Intelligence and National Security 18:2: 92-105. 
  25. a b Hatch, Alden (1962). H.R.H.Prince Bernhard of the Netherlands: An authorized biography. London: Harrap. ISBN B0000CLLN4 |isbn= incorrecto (ayuda). 
  26. a b c «Western Issues Aired». The Washington Post. 24 de abril de 1978. «The three-day 26th Bilderberg Meeting concluded at a secluded cluster of shingled buildings in what was once a farmer's field. Zbigniew Brzezinski, President Carter's national security adviser, Swedish Prime Minister Thorbjorrn Falldin, former secretary of state Henry Kissinger and NATO Commander Alexander M. Haig Jr. were among 104 North American and European leaders at the conference.» 
  27. «The Real Aims of the Bilderberg Club». BBC Summary of World Broadcasts. 6 de abril de 1982. 
  28. Jasper, William F. (12 de julio de 2004). Rogues' gallery of EU founders: the emerging European superstate, now moving forward under the EU, is the result of a deliberate scheme put into motion many years ago by powerful planners and plotters 20 (14). The New American. p. 15. ISSN 0885-6540. «Attendees at the founding Bilderberg meeting (1954), for example, included: David Rockefeller, global banker and later chairman of the CFR; Dean Rusk, president of the Rockefeller Foundation and later U.S. Secretary of State; Joseph E. Johnson, president of the Carnegie Endowment; C.D. Jackson, head of Time, Inc.; Gen. Walter Bedell Smith, former head of the OSS, precursor to the CIA; and Lord Dennis Healey, Labor Party leftist and later British Chancellor of the Exchequer.» 
  29. a b c Bill Hayton (29 de septiembre de 2005). «Inside the secretive Bilderberg Group». BBC. 
  30. a b «Clinton; Tony and Gordon just have to work this out; The former president, who is expected to play a starring role at the Labour conference, talks to Toby Harnden about the party; its future and its leadership contest». The Spectator. 16 de septiembre de 2006. p. 14. «In fact, Clinton, then governor of Arkansas and considered a rank outsider for the 1992 presidential race, first met Brown in June 1991 at the Bilderberg conference in the Black Forest resort of Baden-Baden. By all accounts, the two clicked.» 
  31. Mark Rich (2008). Hidden Evil. ISBN 9781435750104. 
  32. U.S. Sen. John Edwards at Bilderberg. (06-JUN-04) UPI NewsTrack
  33. The Nation: Conspiracy Theorists Unite; A Secret Conference Thought to Rule the World
  34. Jackie Kucinich (12 de mayo de 2005). «World leaders attend meeting that they won't talk about». The Hill. p. 4. «Several members of Congress have been said to be on the guest list in the past, including Sens. Kay Bailey Hutchison (R-Texas), Chris Dodd (D-Conn.), Jon Corzine (D-N.J.), Chuck Hagel (R-Neb.) and Evan Bayh (D-Ind.). Sen. John Edwards (D-N.C) took a break from the campaign trail to attend the meeting last year. Hagel's office confirmed that he had attended the conference in 1999 and 2000.» 
  35. Christy Hoppe (Thursday, May 31, 2007), Perry off to secret forum in Turkey, The Dallas Morning News, consultado el 21 de julio de 2009 
  36. a b «Why is our governor visiting this group». The Augusta Chronicle. 19 de junio de 2008. p. 8. «Some of the names on the list are intriguing. Some of the well-known names include:Ben Bernanke - chairman, Board of Governors, Federal Reserve System; Condoleezza Rice - U.S. secretary of state; James A. Johnson - tasked with choosing U.S. Sen. Barack Obama's running mate; Paul Wolfowitz - with the Institute for Public Policy Research. The one name that stands out in my opinion this year is South Carolina Gov. Mark Sanford.» 
  37. Ian Aitken (26 de mayo de 1989). The Guardian (London). «Mr Paddy Ashdown is not yet wholly at ease with the trappings of office, even if the office in question is only that of leader of the Social and Liberal Democrats. Attending the Bilderberg Conference of European political leaders in Spain last week, he was deeply impressed by the splendour of the official cars and the intensity of the security precautions laid on for his arrival. Reaching the conference headquarters at last, he sank into a chair and said to his neighbour: 'Hello, I'm Paddy Ashdown.' The neighbour smiled diffidently, put out his hand, and said: 'Hello, I'm the King of Spain.'».  Texto «The Day in Politics: Unlucky break for minder Mandelson» ignorado (ayuda); Falta el |título= (ayuda)
  38. Telegraph.co.uk Taxpayers foot bill for Ed Balls 'junket'. Daily Telegraph
  39. a b c «Who pulls the strings?». The Guardian. 10 de marzo de 2001. 
  40. a b «Memorandum submitted by the Parliamentary Commissioner for Standards - Complaint against Mr Kenneth Clarke». Parlamento del Reino Unido. 11 de julio de 1997. «Mr Clarke subsequently explained that he and Mr Blair considered that they were attending the conference as representatives of the Government and the Opposition respectively, and stated that 'I was quite confident that I was at the time meeting the rules applying to Ministers, and it did not occur to me that the new rules concerning registration could apply to this visit'.» 
  41. House of Commons - Register of Members' Interests, Commons Publications, 2 de diciembre de 1998, consultado el 21 de julio de 2009 
  42. «Register of Members' Interests». 9 de junio de 1999. «3-6 June 1999, to Portugal, to attend Bilderberg meetings. I paid for my own air fare; the hotel accommodation for three nights was paid for by the organisers.» 
  43. «Register of Members' Interests». 21 de mayo de 2003. «15-18 May 2003, to Versailles, France, to attend a Bilderberg Conference. I paid for my own air fare; the hotel accommodation for three nights was paid for by the organisers.» 
  44. «Register of Members' Interests». 8 de junio de 2004. «3-6 June 2004, to Stresa, Italy, to attend Bilderberg Conference. I paid for my own air fare; the hotel accommodation for three nights was paid for by the organisers.» ,
  45. House of Commons - Register of Members' Interests
  46. Kenneth Clarke MP, Rushcliffe (TheyWorkForYou.com)
  47. «Register of Members' Interests - Kenneth Clarke». United Kingdom Parliament. 16 de junio de 2008. 
  48. «Kenneth Clarke:Full register of members' interests». The Guardian. «5-8 June 2008, to Chantilly, Virginia, USA, to attend Bilderberg Conference. Hotel accommodation paid for by the conference sponsors. (I paid my travel costs.) (Registered 12 June 2008)». 
  49. «'Atlantic world' theme for Bilderberg conference». The Times. 19 de abril de 1974. p. 6. 
  50. a b [[British House of Commons - Register of Journalists' Interests
  51. a b c «Our man at Bilderberg». The Guardian. 19 de mayo de 2009. «Mandelson's office has confirmed his attendance at this year's meeting: "Yes, Lord Mandelson attended Bilberberg. He found it a valuable conference."». 
  52. a b c d e f g h John Deverell (31 de mayo de 1996). «Vast array of international VIPs talk things over at secretive Bilderberg '96 in King City». The Toronto Star. «Lord Carrington, Conference chairman; former NATO secretary-general; Francisco Pinto Balsemao, Former prime minister of Portugal; Queen Beatrix, Netherlands; Lloyd Bentsen, Former treasury secretary, U.S.; Carl Bildt, The High Representative Sweden; Conrad Black, Chairman, Hollinger, Canada; Frits Bolkestein, Liberal party leader, Netherlands; Jean Chretien, Prime minister of Canada; Etienne Davignon, Executive chairman, Societe Generale de Belgique, Belgium; Stanley Fischer, International Monetary Fund; Charles Freeman, Former assistant secretary of defence, U.S.; Mike Harris, Premier of Ontario; Richard Holbrooke, Former assistant secretary of state, U.S.; Peter Job, Chief executive, Reuters Holding, Britain; Lionel Jospin, Socialist party leader, France; Henry Kissinger, Former U.S. secretary of state; Andrew Knight, News Corp., Britain; Winston Lord, Assistant secretary of state, U.S.; Paul Martin, Finance minister, Canada; Philippe Maystadt, Finance minister, Belgium; John Monks, Union leader, Britain; Mario Monti, European commissioner; Sam Nunn, U.S. senator; William Perry, Defence secretary, U.S.; Jan Petersen, Conservative party leader, Norway; Malcolm Rifkind, Foreign secretary, Britain; Renato Ruggiero, Director-general, World Trade Organization; Mona Sahlin, Member of parliament, Sweden; Klaus Schwab, President, World Economic Forum; Queen Sofia, Spain; George Soros, President, Soros Fund Management, U.S.; George Stephanopoulos, Senior adviser to the president, U.S.; Peter Sutherland, Former director-general, GATT and WTO, Ireland; J. Martin Taylor, Chief executive, Barclays Bank, Britain; Alex Trotman, Chairman, Ford Motor, U.S.; John Whitehead, Former deputy secretary of state, U.S.; James Wolfensohn, World Bank president.» 
  53. a b «Register of Members' Interests - George Osborne». United Kingdom Parliament. 3 de julio de 2007. 
  54. «Register of Members' Interests - George Osborne». United Kingdom Parliament. 16 de junio de 2008. 
  55. «Register of Member' Interests - George Osborne». United Kingdom Parliament. 27 de mayo de 2009. 
  56. Ronson, Jon (10 de marzo de 2001). «Who pulls the strings? (part 3)». The Guardian. Consultado el 4 de julio de 2009. «During the Falklands war, the British government's request for international sanctions against Argentina fell on stony ground. But at a Bilderberg meeting in, I think, Denmark, David Owen stood up and gave the most fiery speech in favour of imposing them. Well, the speech changed a lot of minds. I'm sure that various foreign ministers went back to their respective countries and told their leaders what David Owen had said. And you know what? Sanctions were imposed.» 
  57. «Heath asks nation to be calm, fair, responsible, constructive». The Times. 29 de abril de 1968. p. 2. «The outstretched hand of Mr. Powell was rejected by the leader of a coloured delegation which tried to present a petition to him today at the ski lodge at Mont Tremblanc Quebec, where Mr. Powell was attending the seventeenth annual Bilderberg conference.» 
  58. «Register of Lords Interests - Lord Roll of Ipsden». United Kingdom Parliament. 1 de octubre de 2004. Archivado desde el original el 7 de febrero de 2008. 
  59. «Twenty-fifth Bilderberg meeting held». Facts on File World News Digest. 14 de mayo de 1977. «Alec Douglas-Home, the former prime minister of Great Britain, chaired the conference, replacing Prince Bernhard of the Netherlands, who had previously headed the Bilderberg invitation committee. (Prince Bernhard had resigned all public positions after the 1976 Lockheed scandal.)». 
  60. «News in Brief». The Times. 26 de abril de 1975. p. 5. «Mrs Thatcher, the Conservative leader and Mr Healey, the Chancellor of the Exchequer, were among participants in the twenty second Bilderberg Conference.» 
  61. a b c d «Secret Meeting Held in Cannes». The Washington Post. 30 de marzo de 1963. 
  62. a b c d e f g Geschiedenis: Bilderberg-conferentie 1954
  63. «American Trip By M. Defferre Hope Of Meeting The President». The Times. Friday, Mar 20, 1964. p. 13. «The main purpose of M. Defferre's visit however, is to attend the annual Bilderberg Colloquy at which leaders of western thought are invited to speak their minds in the strictest secrecy.» 
  64. Valtiovarainministeriö: Heinäluoma Bilderberg-kokouksessa Ottawassa
  65. a b Valtiovarainministeriö: Katainen Bilderberg-kokoukseen Istanbuliin
  66. a b c Tiedote
  67. a b c d e f g «Alþýðuflokksmaður boðinn í fyrsta sinn á Bilderbergfund». Morgunblaðið (The Morning Paper). 24 de abril de 1993. 
  68. Vefur Reykjavíkurborgar - Vefur Bjarna Benediktssonar
  69. a b Björn Bjarnason 13.9.2001
  70. Samtíðarmenn 2003
  71. Alþingi - 112. löggjafarþing, 277. fundur, fyrirspurn: greiðsla kostnaðar á fundaferðum ráðherra (en islandés)
  72. Alþingi - 100. löggjafarþing, 88. fundur, 357. mál, utanríkismál (en islandés)
  73. Wikileaks - Bilderberg meeting report Aachen, 1980
  74. Alþingi - Æviágrip: Jón Sigurðsson (en islandés)
  75. Westerwelle traf Gül - EU-Beitritt im Zentrum der Gespräche (en alemán) Free Democratic Party of Germany. 30 May 2007.
  76. Sir Edward Beddington-Behrens (13 de junio de 1960). «Obituary - Mr. Joseph Retinger». The Times. p. 12. 
  77. a b c Glen Mcgregor (24 de mayo de 2006). «Ottawa to host top-secret meeting -- or maybe not: Rumours run rampant that ultra-influential Bilderberg to come here». Ottawa Citizen. «Several Canadian political figures have spoken at Bilderbergs, including prime ministers Pierre Trudeau and Jean Chretien, New Brunswick premiers Bernard Lord and Frank McKenna, and former Ontario premier Mike Harris. Prime Minister Stephen Harper's office would not say yesterday whether he has been invited to attend the rumoured Ottawa meetings. Mr. Harper attended the 2003 conference in Versailles, France.» 
  78. Robert Benzie (12 de junio de 2006). «Ontario to build nuclear reactors». The Toronto Star. 
  79. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  80. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  81. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  82. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  83. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  84. a b «Answer given by Mr Prodi on behalf of the Commission». European Parliament. 15 de mayo de 2003. 
  85. Valerie Aubourg (June de 2003). Organizing Atlanticism: the Bilderberg Group and the Atlantic Institute 1952-63. 
  86. a b Caroline Moorehead (18 de abril de 1977). «An exclusive club, perhaps without power, but certainly with influence: The Bilderberg group». The Times. 
  87. Charlie Skelton (18 de mayo de 2009). «Our man at Bilderberg: I should be ashamed». Guardian. «He shows me another: a long-range shot of two happy globalists in an inflatable doughnut ring and Speedos, skidding about behind a powerboat. If only the image was sharper we might see Peter Mandelson snatching a chat with Jean-Claude Trichet, the president of the European Central Bank. "So how do we sell ... splooosh! ... wooo! ... the abolition of the pound to the ... sploosh! ... electorate? Again! Again! Once more round the bay!"». 
  88. a b c d Bruno Fay's blog on Le Monde
  89. Bilderberg-Mirror.org.uk
  90. STLtoday - St. Louis Post-Dispatch Archives
  91. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  92. Svenska Dagbladet Näringsliv 2009-11-12
  93. «Prufrock: Rulers of the world prepare to expel Black». The Sunday Times. 15 de febrero de 2004. «The final straw came this month when Black said he would sue Henry Kissinger and Richard Perle, both directors of Hollinger and fellow Bilderbergers. Now he is going to be pressed to leave the group.» 
  94. «Leaders' meeting exclusive, secret: Chance for relaxed discussions». Hamilton Spectator (Ontario, Canada). 1 de junio de 1996.