Usuario:SaraWines/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Recaredo[editar]

Recaredo és un celler familiar situat al centre històric de Sant Sadurní d’Anoia i fundat l’any 1924 per Josep Mata Capellades. Amb la tercera generació de la família Recaredo al capdavant, el celler està especialitzat en Vins Escumosos de Qualitat (VEQ) Brut Nature i de llarga criança emparats sota la marca col·lectiva de la Unió Europea CORPINNAT.

En l’actualitat, Recaredo treballa 85 hectàrees de vinyes en propietat seguint els principis de la viticultura ecològica i biodinàmica certificada per Demeter i el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), apostant per un model sostenible de cultiu per als seus vins escumosos[1]​. Els vins de Recaredo s'elaboren únicament amb vinyes pròpies, mentre que la vinificació, l'elaboració i la criança es realitzen íntegrament al celler familiar.[2]

Història[editar]

Inicis de Recaredo[editar]

El fundador de Recaredo, Josep Mata Capellades s’inicia en el món del vi escumós com a desgorjador i elaborador professional l'any 1924. A pic i pala, enceta la construcció de les caves tot just a sota del pati de la casa pairal, on antigament hi havia una terrisseria familiar erigida al segle XVII. Josep Mata agafarà com a referència el nom del seu pare, Recaredo Mata Figueres (1878), per donar nom al celler [3]​.

Josep Mata Capellades serà un dels pioners a la regió vitivinícola del Penedès en impulsar l’elaboració de vins escumosos de llarga criança i estil Brut Nature amb les varietats històriques del Penedès com a protagonistes, així com també en l’aplicació de bocois i bótes de roure en el procés de fermentació del vi base.

A la dècada dels 50, etapa en què s’introdueixen els taps corona i els obturadors en els processos d’industrialització del cava, Recaredo pren la decisió que continuar utilitzant el tap de suro natural per a totes les criances dels seus vins escumosos, així com de mantenir els processos artesanals tant d'aclarit manual en pupitres i com de "desgorjat" manual a temperatura natural de les caves de cadascuna de les ampolles.

L’any 1962, amb la complicitat dels seus fills Josep i Antoni Mata Casanovas, el fundador de Recaredo - Josep Mata Capellades - elabora la primera anyada de Reserva Particular de Recaredo. [4]​ Es tracta d’un canvi de paradigma sectorial quant a la concepció de producte pel fet d’apostar per una criança superior als vuit anys, per l’estil Brut Nature (sense sucres afegits) i la reivindicació tant de les varietats autòctones (xarel·lo i macabeu) com de l’ús de bocois de roure per a la fermentació, fet inusual en aquella època.

La vinya com a element distintiu[editar]

A la dècada dels 70 i els 80, Josep i Antoni Mata Casanovas, fills del fundador de Recaredo, assenten les bases estratègiques del celler i adquireixen finques destacades com ara La Pedra Blanca (Subirats), Serral del Vell (Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit) i Can Romeu (Sant Sadurní d’Anoia), tot posant en valor la vinya com a element essencial en l’elaboració de vins escumosos de qualitat.

"Desgorjat" artesanal sense congelar el coll de l'ampolla a Recaredo.

A partir dels anys 90, la tercera generació de la família Recaredo s’incorpora progressivament al celler fins que el 2008 agafen el relleu de Josep i Antoni Mata Casanovas. En aquesta mateixa dècada, Recaredo comença a elaborar vins tranquils amb el segell de la Denominació d’Origen Penedès, actualment sota el paraigües de la marca Celler Credo.

Projecte Turó d'en Mota[editar]

Un nou capítol s’escriu a Recaredo amb la verema 1999 de Turó d’en Mota, que veurà la llum la primavera de 2008 amb la presentació en societat a càrrec del sommelier Josep Roca del Celler de Can Roca [5][6]​. Turó d’en Mota es convertirà en el primer vi escumós del Penedès elaborat a partir d’una sola vinya, una única varietat (xarel·lo) [7]​ i també en el de més llarga criança, amb un mínim de 100 mesos de criança sobre les mares. Un vi icònic que portarà als Vins Escumosos del Penedès a tenir una representació destacada al cim de la guia The Wine Advocate de Robert Parker.

Certificació en agricultura biodinàmica[editar]

El 2006, després d’uns anys de recerca i pràctica amb la viticultura ecològica, Recaredo comença a implementar el cultiu biodinàmic a les seves finques fins que, quatre anys després, l’organisme internacional Demeter atorga la certificació en biodinàmica a la totalitat de vinyes i olivars de la família Recaredo i el celler es converteix el primer elaborador del Penedès en certificar la seva viticultura i processos de vinificació.

Llargues criances[editar]

El 2010 serà una data remarcable per Recaredo en el camp de l’elaboració, ja que el celler s’especialitzarà en vins escumosos de qualitat amb una criança mínima de 30 mesos sobre mares. Serà a partir de l’1 d’agost del 2010, sota la direcció de Ton Mata (3ª generació de Recaredo),  quan totes les ampolles comercialitzades sortiran a la venda amb una criança de dos anys i mig com a mínim.

Recaredo està especialitzat en llargues criances en ampolla amb tap de suro natural.

A inicis de l’any 2013, Recaredo es converteix en el primer elaborador d’escumosos en rebre la certificació ‘Aged With Cork’, atorgada per la Confederació Europea del Suro. El distintiu simbolitza l’aposta per l’ús del tap de suro en la criança de la totalitat dels vins escumosos de Recaredo.

Varietats autòctones[editar]

El 2014, Recaredo decideix apostar per la plantació exclusiva de varietats autòctones i identitàries del Penedès, amb especial dedicació a la varietat xarel·lo, que passarà a representar dos terços del cultiu de Recaredo. El celler penedesenc també conrea les varietats macabeu, parellada, garnatxa negra i monastrell.

Llevats propis i segones fermentacions amb most[editar]

L’equip tècnic de Recaredo pren la decisió d’elaborar la totalitat dels seus productes amb most ecològic per provocar la segona fermentació en ampolla a partir de la collita 2017. D’aquesta manera, se substitueix el sucre ecològic refinat de canya per elements propis de les vinyes com ara el most flor o el most concentrat rectificat ecològic [8][9]​.

A principis de 2020, tota la producció de vins escumosos de Recaredo passa a elaborar-se a partir de llevats propis aïllats de les seves vinyes, tant en primera com en segona fermentació. Es tracta d’una aposta puntera que consolida el compromís de Recaredo en la concepció i l’elaboració de vins compromesos amb la identitat i del territori Corpinnat.

Professionalització[editar]

El 2019, Recaredo professionalitza la seva gestió corporativa, amb la finalitat d’afrontar els reptes de futur en l’ecosistema dels vins escumosos elaborats al Penedès. D'aquesta manera, la família Recaredo nomena a Ferran Junoy com a director general, fins llavors director comercial de la marca, mentre Ton Mata, enòleg i 3ª generació de la famíllia Recaredo, es converteix en el conseller delegat de la casa [10]​.

Viticultura ecològica i biodinàmica[editar]

Recaredo practica una viticultura de secà basada en els preceptes de la viticultura ecològica[11]​ i biodinàmica certificada pels organismes CCPAE i Demeter, respectivament. L’any 2010, Recaredo va convertir-se en el primer elaborador de la regió vitivinícola del Penedès en obtenir el certificat internacional Demeter en viticultura biodinàmica. El 2013, Recaredo passa a formar part de l'associació internacional de viticultors biodinàmics La Renaissance des Appellations,[12]​ dirigida pel viticultor Nicolas Joly.

Corpinnat[editar]

El gener del 2019, Recaredo obre un nou capítol de la seva història amb la sortida de la DO Cava i l’annexió a Corpinnat, una marca col·lectiva de la Unió Europea que neix amb la voluntat de distingir els vins escumosos de qualitat elaborats al cor del Penedès i d’identificar els viticultors que cultiven de manera ecològica varietats autòctones, vinifiquen íntegrament a la propietat i realitzen criances mínimes de 18 mesos [13][14][15]​.

Vinyes de Recaredo[editar]

Les vinyes de Recaredo es caracteritzen per uns sòls de naturalesa calcària i de textura franca, amb un equilibri entre sorres i argiles que facilita el drenatge de la pluja en períodes d’abundància i la retenció d’aigua en èpoques de sequera. Pel que fa a la climatologia, la influència del mar Mediterrani a la zona del Penedès es manifesta en hiverns suaus i estius secs i calorosos, amb una pluviometria mitjana d’uns 530 l/m2  a l’any.

La verema a Recaredo es realitza a mà, amb rendiments de mitjana al voltant dels 5.900 kg/ha en el període dels últims cinc anys (2015-2020). El rendiment màxim permès pel reglament d’ús de Corpinnat és de 12.000 kg/ha.

Situada a Sant Sadurní d'Anoia, Turó d’en Mota és una vinya de xarel·lo plantada l’any 1940 i conduïda en vas.

Turó d’en Mota és una de les vinyes icòniques del Penedès. Plantada l’any 1940 i conduïda en vas, està situada a l’extrem nord-occidental de Sant Sadurní d’Anoia, a la falda d’un turó anomenat Turó d’en Mota, del qual pren el seu nom. Amb una extensió total de 0,97 hectàrees, està exposada al nord i nord-est, de manera que rep considerablement menys hores d’insolació al llarg de l’any. Els sòls de la vinya Turó d’en Mota són calcaris, amb una gran presència de carbonats en forma de nòduls. La textura de la vinya és franco-llimosa.Es tracta d’una vinya que s’ha convertit en un patrimoni natural de gran valor paisatgístic i vitícola.

  • Finca Serral del Vell

Serral del Vell és un altiplà conformat sobre la Carena del Riu Bitlles i sobre les ondulacions de rieres que desemboquen al torrent del Lavernó. Aquest altiplà consta de diverses “terrasses” de mida considerable i amb pendents molt suaus que la mà de l’home ha anat configurant mitjançant “marges” i “talussos”.

El sòl del Serral del Vell conté abundants nòduls calcaris a l’interior i considerables pedres procedents de la Serra del Mar i de la Serra Catalana, que per erosió han anat dipositant els carbonats de calç damunt del sòl i, en ocasions, han quedat a l’interior tot creant pedres conglomerades característiques. La textura és franca pura, amb un equilibri perfecte entre sorres i argiles.

La finca està conformada a partir de vinyes de xarel·lo i macabeu que donen origen al vi escumós Serral del Vell, en un compromís de Recaredo per referenciar els grans terrers que conformen la regió vitivinícola del Penedès.

  • Finca Vinyes del Roure

La Finca Vinyes del Roure destaca per uns sòls de textura franca (equilibri entre sorres, llims i argiles); mentre que les zones més baixes són de tendència franca-argilenca.  Així mateix, les zones superiors presenten abundants còdols i graves. Es tracta de sòls de natura calcària amb bons nivells de drenatge a les zones més elevades i una capacitat més alta de retenció d’aigua a les zones inferiors, on les terres també són més profundes.

Les Vinyes del Roure són origen de Recaredo Subtil, elaborat únicament a partir de la varietat xarel·lo.

  • Finca de la Pedra Blanca

La Pedra Blanca es tracta d’una vinya situada a la comarca de l’Alt Penedès i delimitada pel riu Anoia i els torrents de la Salada, de Can Bautista i de Lavernó. Es tracta d’una vinya vella de xarel·lo i macabeu plantada entre el 1950 i el 1955 que, emmarcada en el territori Corpinnat, compta amb altituds compreses entre 170 i 255 metres sobre el nivell del mar.

Els sòls són de textura franca-llimosa i van de molt profunds (>120 cm) a moderadament profunds (50-70 cm), són ben drenats i de reacció moderadament bàsica, provinents de la meteorització de roques carbonatades.

La Finca de la Pedra Blanca és part de l'origen de Reserva Particular de Recaredo.

Referències[editar]

  1. Morel, Sandrine (Juny 2015). «Le domaine Recaredo refait pétiller le cava». Le Monde. p. 4. «Le Monde des Vins». 
  2. D'Vari, Marisa (Febrero, 2020). «Recaredo: Sparkling Wine From Spain». Forbes. 
  3. Corcuera, Álvaro (Abril, 2014). «El País». Las familias del vino. El País Semanal. 
  4. Gómez Pallarés, Joan (25 Novembre 2016). «Cómo se embotella el tiempo». El País Semanal. 
  5. Ferran Imedio (Octubre 2008). «El Periódico». Recaredo lanza un cava criado durante nueve años. 
  6. Brook, Stephen (Febrer, 2011). «Wine Legend: Recaredo, Turó d’en Mota 1999». Decanter Magazine. 
  7. Eric Asimov (Agost, 2014). «The New York Times». Cava Is Overlooked Everywhere but Catalonia. 
  8. Jiménez, Santiago (Novembre, 2020). Selectus Wines, ed. «Recaredo, revolución en el concepto de vinos espumosos de terruño.». 
  9. Roset, Ramon (Novembre. 2020). El Món, ed. «Segona fermentació amb most de les pròpies vinyes». 
  10. Francàs, Ramon (29 juny 2019). «Relevo en Recaredo». La Vanguardia. 
  11. Saborit, Sergi (12 setembre 2009). «Recaredo vendimia sus cavas más ecológicos». Expansión. 
  12. Interempresas, ed. (Febrer 2014). «Recaredo escogido miembro de la ‘Renaissence des Appellations’». 
  13. Ripoll, Margalida (30 gener 2019). Vadevi, ed. «Corpinnat surt de la DO Cava». 
  14. Saborit, Sergi (10 de abril de 2014). «Nace Corpinnat, una marca para aglutinar a los vinos espumosos de calidad del Penedès». Expansión (Sant Sadurní d'Anoia). 
  15. Morell, Cati (11 de abril de 2018). «Neix la marca europea Corpinnat per distingir els escumosos fets al Penedès». El Punt Avui + (Sant Sadurní d'Anoia). 

Enllaços externs[editar]

[[Categoría:Viticultores]] [[Categoría:Vinos espumosos]] [[Categoría:Bodegas de España]] [[Categoría:Empresas de la provincia de Barcelona]] [[Categoría:Gastronomía de la provincia de Barcelona]] [[Categoría:Gastronomía]] [[Categoría:Gastronomía navideña]] [[Categoría:Vinos de Cataluña]] [[Categoría:Empresas de bebidas alcohólicas]] {{DEFAULTSORT:Recaredo}} [[Categoría:Agricultores de España]]