Usuario:Virum Mundi/Taller/Festivos/Tres Vueltas de Villanueva y Geltrú

De Wikipedia, la enciclopedia libre
Tres Vueltas de Villanueva y Geltrú
Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú
Localización
País EspañaBandera de España España
Localidad Villanueva y Geltrú (Barcelona)
Cataluña Cataluña
Datos generales
Tipo Fiesta tradicional
Fecha 17-19 de enero (día de San Antón)
Motivo Día de San Antonio (tradición arriera)



Villanueva y Geltrú tiene sus propias celebraciones, una de las primeras que se celebran al empezar el año es San Antonio. Esta celebración que cae en el 17 de enero se celebra con la fiesta especial de "Els tres tombs". Esta celebración consiste en que se den 3 vueltas con caballos, carros y otros animales de tiro por el interior de la ciudad. Antiguamente se hacían esas vueltas alrededor de una hoguera hecha con ramas verdes. Una vez que el cristianismo se hubo implantado en la ciudad, las 3 vueltas se hacían alrededor de la iglesia de San Antonio, donde se hace la bendición de los animales. En muchos sitios es una tradición llevar animales domésticos como perros, gatos, y pájaros para que sean bendecidos.

[1]

Sant Antoni Abat és patró de Vilanova i la Geltrú i en honor a ell se celebren cada any, el dia 17 de gener, els Tres Tombs. Actualment el dia de Sant Antoni el celebren com a festa pròpia els pagesos, els descendents dels traginers i aquells qui d'una o altra manera tenen relació amb el món del cavall. Els principals actes del dia 17 de gener són la benedicció dels animals per part del rector de l'església de Sant Antoni i el circuit de carros, cotxes de cavalls i muntures. El circuit, tot i que en un principi era al voltant de la rambla Principal, d'uns anys enrere es va ampliar a altres carrers de la ciutat. Durant els Tres Tombs es donen premis als carros més ben guarnits i els cavalls amb millor figura. La festa és organitzada per l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú.

Una setmana abans ja comença la celebració, amb el trasllat de la bandera per ser entregada al banderer escollit. La lectura del pregó, i el llançament del dotze morterets, balls i concerts, exposicions, correfoc i cercaviles, són activitats que acompanyen la diada de Sant Antoni Abat i configuren la Festa Major d'Hivern de la ciutat.


[2]

El 17 de enero de cada año se celebra la fiesta de los “Tres Tombs”, patrimonio festivo de Cataluña, en honor al patrón de la ciudad Sant Antoni Abat. Esta tradición, nacida de una creencia, de una necesidad de buscar una festividad especial en consideración a un desarrollo importante gracias al trabajo de los caballos, mulos y asnos, se ha convertido en una jornada lúdica y festiva organizada por la Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú.

La semana previa comienza la celebración, con el traslado de la bandera para ser entregada al abanderado escogido. La lectura del pregón, conciertos, el gran baile, exposiciones y el lanzamiento de doce morteretes son actividades que acompañan, a los días previos, la festividad de Sant Antoni Abat, completando un programa lleno de actos para que todos los ciudadanos y visitantes puedan disfrutar de la fiesta.


[3]

El proper 17 de gener, Vilanova i la Geltrú tornarà a celebrar la festa dels Tres Tombs, en honor a Sant Antoni Abat, co-patró de la ciutat des del 1363.

Una jornada d’exhibició etnogràfica dels traginers, on podrem gaudir de l’art d’engalanar carruatges i carros de pagès tirats per cavalls, ases i rucs.

El ritus principal que conté la festa consisteix en donar tres voltes amb els cavalls i altres animals de feina, en un espai sagrat per a la comunitat que la celebra, i en una direcció especial: el sentit contrari de les agulles del rellotge.


Antigament es feien les voltes a una gran foguera de ramatge verd, i a l’actualitat es fan al voltant de l’edifici de l’església dedicada a Sant Antoni, o en el seu defecte, a la imatge del Sant, des d´on es beneeixen als participants.

La cavalcada compta amb la participació de cavalleries (cavalls, rucs i mansos) i carros i carruatges de Vilanova i la Geltrú, i altres vinguts de diferents indrets del país.

Una senya d’identitat de la festa de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú és el Tortell de Sant Antoni, llaminadura de massapà que conté una figureta d’animal a l´interior. Durant aquest dia els podrem trobar a uns carros instal·lats a la Rambla Principal.


  1. Geltrú, Ajuntament de Vilanova i la. «Tres Tombs». www.vilanova.cat (en catalán). Consultado el 3 de diciembre de 2020. 
  2. «Els Tres Tombs». www.vilanovaturisme.cat. Consultado el 3 de diciembre de 2020. 
  3. «Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú - Fires, festes, oci i llocs per visitar.». www.festacatalunya.cat (en catalán). Consultado el 3 de diciembre de 2020.