Usuario:Jantidot/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Petra Biondina Volpe[editar]

Petra Biondina Volpe, nascuda l'any 1970 a Suhr, és una guionista i realitzadora suïssa.

Biografia[editar]

Nascuda de pare italià i de mare suïssa, Petra Biondina Volpe va créixer al cantó d'Aargau a Suïssa. Entre 1992 i 1994, és alumne de l'Alta Escola d'art de Zuric[1]​ a continuació s'instal·la un any a Nova York. De tornada a Zuric, treballa com a muntadora per a la societat americana AVID Technology.

L'any 1997, es matricula en la Film Academy Konrad Wolf de Potsdam-Babelsberg per tal d'estudiar el guió i la dramatúrgia. Escriu i dirigeix diversos curtsmetratges. L'any 2001, el curtmetratge Crevetten[2]​ assoleix el premi Accion Light, al Festival internacional del film de Locarno i és anomenat com millor film d'estudiant al Molodist IFF, Kyiv Internacional Film Festival.

Des de 2003 treballa com realitzadora i guionista entre Berlín i Nova York.

Carrera professional[editar]

El primer film de la realitzadora és Dreamland (Traumland), destinat a les sales de cinema suïsses a la primavera 2014. El llargmetratge és nominat per a quatre premis de la Swiss Film Awards del mateix any. Petra Volpe posa la seva mirada sobre la vida de Mia, jove búlgar de 18 anys nouvinguda a Suïssa amb el seu petit amic a la recerca d'un futur millor. No obstant això, ràpidament la jove dona veu obligada a la prostitució, que l'enfronta a diversos personatges en històries molt diverses.

L'any 2015, participa com guionista en l'adaptació d'Heidi a la pantalla gran per Alain Gsponer. El film es posiciona com el més gran èxit suís Internacionalment amb més d'1,5 milions d'entrades a Alemanya, Àustria i Suïssa.

A l'abril 2017, dirigeix el seu primer llargmetratge l'Ordre diví (Die Götliche Ordnung) comèdia dramàtica que és reconeguda al Tribeca Film Festival de Nova York, amb tres nominacions. El film conta la lluita d'un grup de dones en Appenzell contra el sexisme portant públicament una batalla per al sufragi femení l'any 1971,.

El 2020, va escriure el guió de la sèrie El Preu de la Pau, que repassa el passat de Suïssa immediatament després de la Segona Guerra Mundial (la primavera de 1945). "Que jo sàpiga, aquesta és la primera sèrie que tracta específicament d'aquest tema", diu Petra Volpe. Basant-se en fets reals i treballant estretament amb historiadors, però ficcionats, els sis episodis escenifiquen diferents pràctiques que realment van adoptar els empresaris suïssos de l’època, concretament els compromisos amb antics nazis. La guionista afegeix que aquesta vegada no va ser ni "idíl·lic" ni "molt brillant", sinó que forma part de la història de Suïssa, que els mateixos suïssos desconeixen. El diari Le Temps veia a la sèrie "una crònica realista de Suïssa el 1945".

Filmografia[editar]

Com realitzadora[editar]

Curts metratges[editar]

1992: HA Tough Lady's Walk es the Moon

1993: Alone at Home

1994: Home of the Dwarfs

1995: Hitler's Daughter

1998: Mia Nonna tutto Zucchero

1999: Der Kuss,

2001: Crevetten,

2002: Schlorkbabies any der Raststätte,

2004: La Fidanzata

Televisió[editar]

2006: Schönes Wochenende

2007: Kleine Fische

2009: Frühling im Herbt

Cinema[editar]

2013: Traumland, Zodiac Pictures Ltd

2017: L'Ordre diví (o Les Conqueridores) (Die göttliche Ordnung), Zodiac Pictures

Com guionista[editar]

Televisió[editar]

2003: Meier Marilyn de Stina Werenfels

2020: El Preu de la pau, de Michael Schaerer Cinema

2013: Lovely Louise de Bettina Oberli, Hugofilm Produccions

2015: Heidi d'Alain Gsponer, Zodiac Pictures Ltd, 

Distincions[editar]

2001: Premi Action Light per a Crevetten, Festival internacional del film de Locarno, Suïssa

2010: Premi dels estudiants de la Filmakademie Baden-Württemberg per a Frühling im Herbt, Festival de la televisió de Baden-Baden, Baden-Baden, Alemanya

2010: Televisió Film Award de l'Acadèmia alemanya de les arts de l'espectacle per a Frühling im Herbt, Festival de la televisió de Baden-Baden, Baden-Baden, Alemanya

2014: Preu Saarland Film de la millor realització per a Traumland, Günter Rohrbach Filmpreis, Neunkirchen, Alemanya

2017: Premi al millor guió per a Petra Biondina Volpe, Swiss Film Prize, Zuric, Suïssa

2017: Premi del millor guió, premi del públic per a Petra Biondina Volpe, Tribeca Film Festival, Nova York, Estats Units

2017: Nora Ephron Prize per a Petra Biondina Volpe, Tribeca Film Festival, Nova York, Estats Units

2017: Premi de Soleure per a Die göttliche Ordnung, 53e jornades de Soleure, Soleure, Suïssa

Referències[editar]

  1. «SWISS FILMS: Petra Volpe». www.swissfilms.ch. Consultado el 26 de abril de 2021. 
  2. «SWISS FILMS: Crevetten». www.swissfilms.ch. Consultado el 26 de abril de 2021.