Usuario:Projecte dels NOMS/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre
(foto: NW La Revista de Reus)

FERRAN PUJOL[editar]

Ferran Pujol i Roca (Reus, 19 de juny de 1959) és un veterà activista català de la lluita contra el VIH/sida. És membre fundador i director de Projecte dels NOMS-Hispanosida, ONG fundada l'octubre de 1993 des de la mateixa comunitat d’afectats pel VIH per donar resposta a la crisi de la sida. També és membre fundador i director de BCN Checkpoint, el centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals creat el 2006 a Barcelona per Projecte dels NOMS-Hispanosida.

Trajectòria[editar]

Després de passar per l’Institut del Teatre de Barcelona i l’Escola d’Arts i Oficis de la mateixa ciutat, Pujol va iniciar molt aviat una prometedora carrera professional en el món de la publicitat. El 1986, però, la seva vida va fer un gir dramàtic: li van diagnosticar VIH, pel qual aleshores no existia tractament. Pujol va decidir abandonar-ho tot per començar una llarga lluita per la supervivència que de seguida va portar-lo a implicar-se totalment des del món de l’activisme en el combat de la pandèmia del VIH/sida. Tant Pujol com la seva parella, Michael Meulbroek, també diagnosticat de VIH, tenen una dilatada trajectòria com a activistes que els ha convertit en dues de les veus més acreditades en el terreny de la prevenció, el diagnòstic i els tractaments del VIH en l’àmbit comunitari. L’octubre del 1993, van fundar Projecte dels NOMS-Hispanosida amb la intenció de donar resposta a la crisi de la sida des de la mateixa comunitat d’afectats. Els seus objectius fundacionals eren principalment fer visible la pandèmia entre la societat espanyola i donar suport a les persones que vivien amb el VIH i la sida.

La primera acció d’aquesta nova ONG va ser promoure per primer cop a tot l’estat el Tapís Memorial de la Sida i el 1994 organitzar el primer Memorial Internacional de la Sida a Barcelona, que amb els anys ha esdevingut la principal cita anual en record dels milions de desapareguts a causa de l’epidèmia i de reafirmació del compromís en la lluita contra la sida. El mateix 1994, posen en marxa INFOTRAT, un programa comunitari d’informació i assessorament sobre el VIH i els seus tractaments. En el marc d’aquest programa educatiu, anualment es celebra la Jornada de Promoció de la Salut i Qualitat de Vida per a Persones amb VIH.

El 1998, Pujol i Meulbroek van promoure la creació d’ATOS (Associació per al Transplantament d’Òrgans a Seropositius) juntament amb el doctor Jordi Riba, per acabar amb l’exclusió de les persones amb VIH dels programes de transplantaments d’òrgans. La pressió exercida per ATOS va accelerar el primer protocol de transplantament hepàtic a persones coinfectades amb el VHC (hepatitis C) a tot l’estat i, el 2002, es va realitzar amb èxit a Catalunya el primer transplantament de fetge a una persona amb VIH.

El 2004, per promoure el diagnòstic precoç de la infecció, Pujol va implementar el Dia de la Prova del VIH que, actualment, se celebra a tot l’estat el 20 d'octubre. EL 2013 i a partir d’aquesta experiència, Projecte dels NOMS-Hispanosida va impulsar conjuntament amb d’altres entitats europees la celebració de la Setmana Europea de la Prova.

El 2006, Pujol es va posar al capdavant d’un nou projecte: BCN Checkpoint, un centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals que va ser pioner a l'estat en la introducció de la prova ràpida del VIH i que des d’aleshores té en la innovació un dels seus trets distintius. El seu model d'intervenció comunitària està recomanat per l'OMS, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i ONUSIDA. Al llarg dels anys, BCN Checkpoint ha inspirat la creació de centres similars a tot Europa.

Com a director de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Pujol és consultor d’organismes internacionals com la mateixa OMS, l'ECDC i també ONUSIDA per l’elaboració de les seves guies i recomanacions sobre la prevenció i el diagnòstic del VIH i altres infeccions de transmissió sexual en els homes que tenen sexe amb homes. Des de fa uns anys, Pujol lidera també l’activisme a favor de la implementació de la profilaxi preexposició (PrEP) i ha esdevingut una de les veus més acreditades sobre aquesta nova eina de prevenció del VIH al nostre país.

La seva tasca al capdavant de l’ONG ha estat reconeguda, entre d’altres, per l’Ajuntament de Barcelona que l’any 2005 va concedir a Projecte dels NOMS-Hispanosida la Medalla d’Honor pel seu suport als afectats i per la seva contribució a la promoció dels valors cívics.

Bibliografia[editar]

Soler, Francesc; Vila i Vicente, Santi. «Ferran Pujol». A: Homonots. Converses amb deu gais que han obert el camí. Barcelona: Angle Editorial, 2013, p. 67-81. ISBN 978-84-13169-03-3.

De Benito, Emilio. «Ferran Pujol: ""Podíamos haber muerto cien veces ya"». A “El País” 31-05-2006.

Coll, Gerard. «Entrevista a Ferran Pujol sobre VIH, salut pública i homofòbia». A “Revista Nous Horitzons” 01-02-2012.

Gayà, Catalina. «Ferran Pujol: "Una persona tratada no puede transmitir el VIH"». A “El Periódico de Catalunya” 03-04-2014.

Reales, Lluís. «Entrevista a Ferran Pujol». A “Terrícoles”, BTV 06-05-2015.