Ir al contenido

Usuario:Joana Justícia/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Pablo Carrascosa Llopis[editar]

Pablo Carrascosa Llopis (València, 1979) és un compositor i productor valencià especialitzat en música contemporània i electrònica. Des del 2019, és el director artístic de l’ensemble CrossingLines. Va ser el compositor convidat de L’Auditori de Barcelona durant la temporada 2019-2020 i ha rebut encàrrecs de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, del Quartet Gerhard, Lluïsa Espigolé, el Festival Grec, el Festival Mixtur, el Festival Out·Side, el Festival ENSEMS, el cicle Sampler Sèries de L’Auditori de Barcelona, entre d’altres.

Biografia[editar]

Llicenciat en arquitectura superior a l’ETSAV, va obtenir el grau de composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els professors Christophe Havel, Mauricio Sotelo, Pedro Alcalde, Rafael Cendo i José María Sánchez-Verdú. Va descobrir la música electroacústica sota el mestratge del professor Christophe Havel. De jove, va estudiar el grau professional de guitarra clàssica i va formar part d’una banda de black-death metal com a baixista i cantant.

Com a compositor, Carrascosa està interessat en la relació entre la música culta i la popular, i particularment, entre el metal extrem i la música techno.[1]Carrascosa entén el silenci, l’objecte sonor, l’espai i l’estructura de les obres musicals des d’una perspectiva arquitectònica. A més de la música de concert, s’ha dedicat a la composició audiovisual i la interpretació de música electrònica. També treballa de productor i arranjador.[2]

Des del 2019, és el director artístic de CrossingLines, un dels ensembles de música contemporània més importants de Catalunya i Espanya, que des de fa 15 anys es dedica a encarregar, estrenar i promocionar obres de nova creació de compositors tant nacionals com internacionals. CrossingLines ha estat grup resident de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i de la Fundació Phonos, i ha rebut ajuts de l’Institut de Joventut (INJUVE) i la Fundació Ernst von Siemens. Carrascosa ha escrit diverses obres per a la formació barcelonina.

Ha col·laborat amb companyies de dansa contemporània, com la de Daniel Fernández i Tangen-Benzal. El 2017 va guanyar el primer premi per a obres de dansa contemporània de l’Institut del Teatre de Barcelona amb l’obra Handle With Care, i el 2018 va endur-se’n el segon guardó amb The Milk. Com a compositor audiovisual, el 2015 va rebre el premi a la millor música de curs d’animació dels Jerry Goldsmith Awards amb l’obra Windup Maker.

Paral·lelament a la faceta de compositor, Carrascosa és professor del Taller de Músics i ha participat en diverses ocasions al projecte pedagògic "Els compositors entren a l’aula", impulsat pel Departament d’Ensenyament de L’Auditori i la Universitat Autònoma de Barcelona, que pretén apropar la música contemporània als infants a través de l’audició i la creació musical.

Obres[editar]

L4. Encàrrec del Quartet Gerhard (2024).

L7. Encàrrec del guitarrista Álex Tentor (2024)

L4DD. Festival ENSEMS (2022)

Answer. Encàrrec del Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona (2019)

L5DD. Encàrrec del Festival Mixtur. (2019)

● X-Y. Encàrrec del cicle Sampler Sèries de L'Auditori de Barcelona i l’OBC (2018)

White. Encàrrec del cicle Sampler Sèries de L'Auditori de Barcelona. (2018)[3]

Slicing. Seleccionada a la convocatòria d’obres de l’ensemble Reconsil. (2016)

● Of objects and spaces. Seleccionada a la convocatòria d’obres de l’ensemble Somelgrup (2016)

Black. Encàrrec del festival Sampler Sèries de L’Auditori (2015)[4][5]

Premis[editar]

Windup Maker. Guanyadora dels Jerry Goldsmith Awards en la categoria de millor música de curt d'animació (2015)

From guitar. Guanyadora de la convocatòria d'obres acusmàtiques realitzada per l’ensemble CrossingLines. (2014)

Writing. Guanyadora de la convocatòria d’obres acusmàtiques realitzada per l’ensemble Somelgrup. (2013)

Referències[editar]

1. CCMA. «Assaig general - El compositor Pablo Carrascosa s'endinsa en el món del techno per jugar amb els seus límits . 3Cat». CCMA. 11 de novembre de 2020.

2. «La música que vol incomodar el públic». Betevé. 1 de octubre de 2023.

3. «Tristan Perich i Sampler Series: nova escolta espacialitzada». Núvol. 23 d'octubre de 2019.

4. «Quan la música és un repte per a la tècnica». Núvol. 15 de novembre de 2016.

5. «Els colors sonors de Carrascosa». Núvol. 8 d'octubre de 2020.