Usuario:HannahTowers03/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Magda Farrés Buisan[editar]

Magda Farrés Buisan va néixer a Terrassa el 1950. Ella es coneix per ser referent en la lluita antifranquista i l'etapa de la Transició a la ciutat de Terrassa.

Vida política[editar]

Els seus inicis dins de la vida política els trobem després de la manifestació de les pedres, on van ferir al seu germà, aquest fet la va fer plantejar-se les coses i va suposar un punt d'inflexió per ella. Va decidir apropar-se al món obrer per descobrir una realitat que desconeixia fins aquell moment., és per això mateix va formar part de la JOC(Joventut Obrera Catòlica), i va treballar a diferents empreses (tèxtil, metal·lúrgica...)

Es movia pels barris d'Ègara i Sant LLorenç on va trobar al PCI( Partit Comunista Internacional) amb el qual va militar bastant temps fins que va decidir marxa, ja que no es sentia identificada amb la seva manera de lluitar enfront del que estava passant.

Més tard va entrar al PSUC fins al 1973 on va fer accions al centre de Pedagogia Verge de Fàtima.

Amb 20 anys va començar la seva militància a Bandera Roja, on treballava al barri de la Maurina, creaven comissions de mestres per reivindicar qüestions d'ensenyament, en aquest barri l'any 1974 van realitzar una campanya electoral per les eleccions municipals que va ser molt directa, ja que anaven casa per casa, a les entrades i sortides del treball...

Al morir el dictador Francisco Franco juntament amb dones de la lliga revolucionària van crear dins de comissions obreres la Secretaria de la dona.

La Constitució de 1978[editar]

constitución española de 1978

L'any 1978 s'aprova la nova constitució i alguns partits van votar en contra, Magda Farrés juntament amb Bandera Roja van ser un d'aquests partits.

A Terrassa en concret, va haver-hi molta polèmica dins de la Secretaria de la dona, a la directoria de vocalies dels barris... va ser un tema que es va debatre bastant i es va denunciar que fent referència a la dona hi havia mancances importants.