Usuario:Cristianr06/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Pandemia de COVID-19[editar]

La pandèmia de COVID-19 és una pandèmia derivada de la malaltia per coronavirus 2019 (COVID-19), ocasionada pel virus SARS-CoV-2 (coronavirus de la síndrome respiratòria aguda greu tipus 2) .5 6 Es va identificar per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, 7 capital de la província de Hubei, a la República Popular de la Xina, a l'reportar casos d'un grup de persones malaltes amb un tipus de pneumònia desconeguda. La majoria d'individus afectats tenien vinculació amb treballadors de l'Mercat Majorista de Marisc de Sud de la Xina de Wuhan.8 L'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va reconèixer com una pandèmia el 11 de març de 2020.9

Fins el 23 de novembre de 2020, s'ha informat de més de 60.700.000 de casos de la malaltia en 254 països i territoris en el món (els cinc països amb major nombre d'infectats són Estats Units, Índia, Brasil, Rússia i França) , amb més d'1.4 milions de morts (els cinc països amb major quantitat de morts són Estats Units, Brasil, Índia, Mèxic i Regne Unit), més de 41.100.000 de casos de persones recuperadas10 11 (els cinc països amb major nombre de persones recuperades són Índia, Estats Units, Brasil, Rússia i Argentina) i més de 18.1 milions de casos actius (els cinc països amb major nombre de casos actius són Estats Units, França, Itàlia, Bèlgica i el Brasil). D'altra banda, per a octubre de 2020, l'Organització Mundial de la Salut estimava que al menys un 10% de la població mundial ja s'ha contagiat d'aquesta malaltia (unes 780 milions de persones infectats aproximadament), a causa de el gran subregistre de casos a nivell mundial.12 13

El virus es transmet generalment de persona a persona a través de les petites gotes de saliva, conegudes com microgotes de Flügge, que s'emeten a l'parlar, esternudar, tossir o respirar. Es difon principalment quan les persones estan en contacte proper, però també es pot difondre a l'tocar una superfície contaminada i després portar les mans contaminades a la cara o les mucoses. El seu període d'incubació sol ser de cinc dies, però pot variar de dos a catorze días.17 18 Els símptomes més comuns són la febre, la tos seca i dificultats per respirar. Les complicacions poden incloure la pneumònia, la síndrome respiratòria aguda o la sepsis.19 20 21 Malgrat haver nombroses vacunes en desenvolupament, encara no hi ha una o tractament antivíric específic, de manera que actualment l'única forma d'abordatge de el mal és a través de la teràpia simptomàtica i de apoyo.

Les mesures de prevenció recomanades inclouen rentar-se les mans, tapar-se la boca a l'tossir, el distanciament físic entre les persones i l'ús de màscares, a més de l'autoaïllament i el seguiment per a les persones sospitoses d'estar infectadas.15 Les persones de la tercera edat i les que tenen patiments com la diabetis, cardiopaties, malalties respiratòries, hipertensió arterial o immunodeficiències tenen un risc molt més gran de contraure la malaltia i d'arribar a tenir complicacions greus, de manera que es suggereix quedar-se a casa tant com sigui posible.

Així mateix, s'ha confirmat que altres animals -com gossos, gats, tigres, lleons i ratpenats- poden contraure el COVID-19 a l'igual que els éssers humans. Encara està en estudi si els animals també haurien de prendre les mateixes mesures de distanciament que els éssers humans per evitar la seva propagación.24 25 Per evitar l'expansió de virus, els governs han imposat restriccions de viatges, quarantenes, confinaments, cancel·lació d'esdeveniments i el tancament d'establiments.

La pandèmia ha tingut un efecte socioeconòmic disruptivo. S'han tancat escoles i universitats en més de 124 països, el que ha afectat més de 2200 milions d'estudiantes. Un terç de la població mundial es troba confinada, amb fortes restriccions de moviments, la qual cosa ha conduït a una reducció dràstica de l'activitat económica ia un augment paral·lel de l'desempleo.30 s'han deixat anar maniobres de desinformació i teories conspiratives sobre el virus, així com alguns incidents de xenofòbia i racisme contra ciutadans xinesos i d'altres països de l'est i sud-est asiático. a causa de la reducció dels viatges i a el tancament de nombroses empreses, hi ha hagut un descens en la contaminació atmosférica.