Ir al contenido

Usuario:ConjuntoAmorSanctus

De Wikipedia, la enciclopedia libre
10 éves Hálaadó mise / Misa de acción de gracias

Az Amor Sanctus együttes (Conjunto Amor Snctus en espanol:[1]) 2004 tavaszán alakult a Kelenföldi Szent Gellért Plébánián. Vezetője Pinczinger József zenetanár-zeneszerző, aki a nyolcvanas években a plébánia kántora, majd később a József Attila, illetve a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium énektanára volt. Jelenleg a Zsámbéki Premontrei Szakközépiskolában és Szakiskolában tanít zenét. (José Luis Pinczinger, en espanol:[2])

[editar]

Szinte mindenben jellemző az együttesre a sokszínűség. A repertoárban megtalálhatók az egyházi zene különböző korszakaiból a gregorián énekek, a polifonikus művek, az ortodox énekek – de főként vezetőnk, Pinczinger József mély hitet sugárzó, különleges hangzású szerzeményei, legtöbbször hangszeres (gitár, orgona, fuvola, furulya, hegedű, cselló, ütőhangszerek – oboa, trombita) kísérettel.

A sokszínűség az együttes összetételében is megmutatkozik. Vannak köztük középiskolások, főiskolások és egyetemisták, de mellettük megtalálhatók a legkülönfélébb foglalkozások képviselői. Külön színfoltot jelentenek az együttes „legifjabb tagjai”, akik olykor szüleikkel együtt eljönnek a próbákra és a programokra.

Szinte kivétel nélkül kedvtelésből zenélnek, többen tanultak hosszabb időn át hangszeren játszani. Az Amor Sanctus együttes mellett sokan énekelnek más kórusokban, szkólákban is, akad köztünk kántor, ifjúsági énekkarvezető. Sokaknak életre szóló kedves emlék, hogy a nyolcvanas években bekapcsolódhattak a Kelenföldi Szent Gellért Plébánián akkoriban működő, Pinczinger József által szervezett zenei együttesekbe, csoportokba – akár még gyerekekként.

Az Amor Sanctus arra törrekszik, hogy Pinczinger József egyedülálló, lélekkel teli szerzeményeit minél szélesebb körben megismerhessék. Havi rendszerességgel igyekznek alkalmat találni arra, hogy egy-egy szentmisén, istentiszteleten vagy imaórán énekelhessenek. Minden hónap 2. vasárnapján szolgálnak a Kelenföldi Szent Gellért Plébánia délutáni szentmiséjén. A szervezésben rugalmasságra is törekszenek, igyekeznek a lehetőségekhez képest alkalmazkodni az énekkar tagjainak zsúfolt időbeosztásához.

Többéves fennálláa óta a budapesti éneklések mellett sokszor keltek útra: jártak Kalocsán, Lajosmizsén, Debrecenben, és számos pestkörnyéki vagy vidéki településen is.

2005 óta nyaranta közös énekkari hétvégéket szerveznek.

„A hétköznapok is kincseket rejtenek magukban, csak meg kell keresnünk azokat” – írja Karl Rahner. Hisszük, hogy a zene által közelebb kerülhetnek a kincsekhez, felemelkedhetnek – és másokat is felemelhetnek – a legnagyobb Kincshez.

„Cantare amantis est”

Az együttes névválasztása Clairvaux-i Szent Bernát – vezetőnk által megzenésített – Ritmus az isteni szeretetről című költeményének kezdőszavaira esett: Amor Sanctus (azaz Szent Szeretet). Szeretnének nevünkben is kifejezni a zene és a szeretet mély összetartozását.

Szent Ágostonnal együtt valljak: „cantare amantis est” – aki szeret, énekel.