Usuario:Aymane pnl/Taller

De Wikipedia, la enciclopedia libre

GÜIRA[editar]

El güira és un raspador de metall Procedent de la República Dominicana utilitzat com a instrument de percussió a cumbia, al merenga, i la bachata. Està format per una xapa Metàl·lica (normalment d'acer, de vegades a partir d'una llauna de Petroli de zinc galons) i és reprodueix amb 1 raspall rígid, per Tant similar al guaià cubà (també un raspador de metall) i el guiro (raspador de carbassa). El güira, guaià i güiro tenen una funció semblant a la de les maraques o del barret del trap kit, és a dir, proporcionar un cop complementari. Els artistes intèrprets del güira són coneguts com güireros i al merenga típic en-sembles sovint co-dirigint seccions de percussió juntament amb tambor-tamborers.

FUNCIONAMENT[editar]

El güira és Troba més sovint en el merenga típic on serveix com ara un instrument de percussió múltiple, generalment encaixat amb el ritme de la tambora, un tambor rústic bastant petit i horitzontal que normalment s'utilitza amb un pal i una sola mà. Dominar les tècniques habituals del joc "correctes" ha Estat Molt difícil. Els Güireros poden utilitzar una varietat de Tècniques de joc per tocar diversos ritmes, tot i que gairebé tot el joc és fa amb una sola mà que sosté l'instrument des de la seva gran maneta arrodonida (per Reduir la fatiga de la mà), mentre és raspa amb l'altra mà Dominant el raspall, que és olla fer amb aquest propòsit, però a la pràctica és típicament una pinta d'estil afro picking per a la pell, encara que uns quants jugadors podin utilitzar un rascador de canya o de plàstic.

CARACTERÍSTIQUES[editar]

La güira és un instrument autènticament popular a la República Dominicana ocupant primer lloc important dins del seu patrimoni cultural. Encara que guarda Certes semblances amb el 'güiro' o el bangaño, és diferència Clarament d'aquest per la seva construcció de metall. El so particular que produeix en ser esquinçat constitueix, juntament amb la tambora, la base rítmica de la merenga típica dominica. Actualment, s'utilitza en la secció rítmica de Gèneres de música popular dominicana com la bachata i el merenga. La güira és toca sostenint verticalment a empunyar la seva nansa amb una mà, i amb l'altra mà una baqueta o ' «ganxo»' que acaba en forma de pinta de doncs metàl·liques grata els estries o "grànuls" que presenta la superfície de l'instrument.

ARTESANIA[editar]

Segons Francisco Javier Duran García, Fabricant d'instruments a (Nova York) basats en l'art tradicional de la fabricació del güira, fa servir: un tronc d'arbre, martell, claus, tub de metall i un bloc de fusta. L'instrument està fet a mà, en un tub cilíndric Llarg (aproximadament de 13 centímetres juntament amb una superfície tubular (exterior) repetida i no plena (perforada). En Puerto Rico, la güira se li Coneix també com güiro de metall o guiri guiri.

INTÈRPRETS[editar]

Un dels Principals intèrprets dominicans de la güira va ser Rafael Martínez Germán, Conegut com "Yapo", qui als 25 anys Fos músic i güirero de la banda de Juan Luis Guerra.

QUI ES RAFAEL MARTÍNEZ GERMÁN?[editar]

Rafael Martínez Germán, Conegut a els mitjans musicals Simplement com Yapo, Neix a república dominicana, Enmig d'una casa impregnada fortament per la música, tant així que el seu germà és un dels Grans percussionistes d'Amèrica, Juan de la creu "Johnny xocolata, mentre que Yapo acaba per esdevenir un dels més excel·lents músics de folklore, Especialment al merenga, on era considerat un monstre de gran eficàcia en cadascú dels projectes que l'artista afrontava. Rafael, a més de ser músic de Juan Luis Guerra, solia realitzar col·laboracions amb els més importants Orquestres de la seva pàtria, on sempre deixava èxits a manipular l'instrument musical dominica per excel·lència. Va ser un fet anecdòtic i per molts Irònic que el grup de la seva vida és Trobes realitzant la gira "tot te su hora", sense sospitar que un dels Seus Integrants estava a punt d'arribar a aquest trist instant i era ningú menys que el músic Joan lluís guerra esmenta amb nom propi en el seu tema "caure sorra", on el seu art queda en evidència, recordant Yapo.

GALERIA[editar]

En el Museu de la Música de Barcelona hi podem trobar un Güiro cubà, güiro o güícharo boricua, reco-reco brasiler, Güiro per als nens, Güiro peruà, Churuca panamenya i el Güiro mexicà.

REFERÈNCIES[editar]

elperiodico.com.do (28 d'agost de 2015). «Adéu a Yapo, un virtuós de la música dominicana» «Güiro». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

ENLLAÇOS EXTERNS[editar]

Wikimedia Commons alberga una categoria multimèdia sobre Güira.

IMATGE DE LA GüIRA[editar]

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guira_from_Dominican_Repub.jpg