Anexo:Abreviaturas latinas

De Wikipedia, la enciclopedia libre
Saltar a: navegación, búsqueda

Esta lista contiene una selección de abreviaturas latinas que se usan en los escritos e inscripciones de la Roma Antigua.


Lista de contenidos

A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T V X

A[editar]

  • A. -- Absolvo, Aedilis, Aes, Ager, Ago, Aio, Amicus, Annus, Antiquo, Auctor, Auditor, Augustus, Aulus, Aurum, Aut.
  • A.A. -- Aes alienum, Ante audita, Apud agrum, Aurum argentum.
  • AA. -- Augusti.
  • AAA. -- Augusti tres.
  • A.A.A.F.F. -- Auro argento acre flando feriundo.
  • A.A.V. -- Alter ambove.
  • A.C. -- Acta causa, Alins civis.
  • A.D. -- Ante diem
  • A.D.V. -- Ante diem quintum.
  • A.D.A. -- Ad dandos agros.
  • AEO. -- Aedes, Aedilis, Aedilitas.
  • AEM., AIM. -- Aemilius, Aemilia.
  • AER. -- Aerarium.
  • AER.P. -- Aere publico.
  • A.F. -- Acture fide, Auli filius.
  • AG. -- Ager, Ago, Agrippa.
  • A.G. -- Ammo grato, Aulus Gellius.
  • A.L.AE., A.L.E. -- Arbitrium litis aestimandae.
  • A.M., A.MILL. -- Ad milliarium.
  • AN. -- Aniensis, Annus, Ante, Annorum.
  • ANN. -- Annales, Anni, Annona, Annis, Annorum.
  • ANT. -- Ante, Antonius.
  • A.O. -- Alii omnes, Amico optimo.
  • AP. -- Atppius, Apud.
  • A.P. -- Ad pedes, Aedilitia potestate.
  • A.P.F. -- Auro (o argento) publico feriundo.
  • A.P.M. -- Amico posuit monumentum, Annorum plus minus.
  • A.P.R.C. -- Anno post Romam conditam.
  • ARG. -- Argentum.
  • AR.V.V.D.D. -- Aram votam volens dedicavit, Arma votiva dono dedit.
  • AT, A TE., A TER. -- A tergo.
  • A.T.M.D.O. -- Aio te mihi dare oportere.
  • AV. -- Augur, Augustus, Aurelius.
  • A.V. -- Annos vixit.
  • A.V.C. -- Ab urbe condita.
  • AVG. -- Augur, Augustus.
  • AVGG. -- Augusti (dicho generalmente de dos).
  • AVGGG. -- Augusti tres.
  • AVT.PR.R. -- Auctoritas provinciae Romanorum.

B[editar]

  • B. -- Balbius, Balbus, Beatus, Bene, Beneficiarius, Beneficium, Bonus, Brutus, Bustum.
  • B. (por V.) -- Berna Bivus, Bixit.
  • B.A. -- Bixit anos, Bonis auguriis, Bonus amabilis.
  • BB., B.B. -- Bene bene, i.e. optime, Optimus.
  • B.D. -- Bonae deae, Bonum datum.
  • B.DD. -- Bonis deabus.
  • B.D.S.M. -- Bene de se merenti.
  • B.F. -- Bona femina, Bona fides, Bona fortuna, Bonum factum.
  • B.F. -- Bona femina, Bona filia.
  • B.H. -- Bona hereditaria, Bonorum heres.
  • B.I. -- Bonum judicium.
  • B.I.D. -- Bis in diem.
  • B.I.I. -- Boni judicis judicium.
  • B.M. -- Beatae memoriae, Bene merenti.
  • B.N. -- Bona nostra, Bonum nomen.
  • BN.H.I. -- Bona hic invenies.
  • B.P. -- Bona paterna, Bonorum potestas, Bonum publicum.
  • B.Q. -- Bene quiescat, Bona quaesita.
  • B.RP.N. -- Boho reipublicae natus.
  • BRT. -- Britannicus.
  • B.T. -- Bonorum tutor, Brevi tempore
  • B.V. -- Bene vale, Bene vixit, Bonus vir.
  • B.V.V. -- Balnea vina Venus.
  • BX. -- Bixit (por vixit).

C[editar]

  • C. -- Caesar, Cains, Caput, Causa, Censor, Civis, Conors, Colonia Comitialis (dies), Condemno, Cónsul, Cum, Curo, Custos, Caia, Centuria, Cum, Con. (prefijo).
  • C.B. -- Civis bonus, Commune bonum, Conjugi benemerenti, Cui bono.
  • C.C. -- Calumniae causa, Causa cognita, Conjugi carissimae, Consilium cepit, Curiae consulto.
  • C.C.C. -- Calumniae cavendae causa.
  • C.C.F. -- Caesar (o Caius) curavit faciendum, Caius Caii filius.
  • CC.VV. -- Clarissimi viri.
  • C.D. -- Caesaris decreto, Cains Decius, Comitialibus diebus.
  • CES. -- Censor, Censores.
  • CESS. -- Censores.
  • C.F. -- Causa fiduciae, Conjugi fecit, Curavit faciendum.
  • C.H. -- Custos heredum, Custos hortorum.
  • C.I. -- Caius Julius, Consul jussit, Curavit judex.
  • CL. -- Clarissimus, Claudius, Clodius, Colonia.
  • CL.V. -- Clarissimus vir, Clypeum vovit.
  • C.M. -- Caius Marius, Causa mortis.
  • CN. -- Cnaeus.
  • COH. -- Coheres, Conors.
  • COL. -- Collega, Collegium, Colonia, Columna.
  • COLL. -- Collega, Coloni, Coloniae.
  • COM. -- Comes, Comitium, Comparatum.
  • CON. -- Conjux, Consensus, Consiliarius, Cónsul, Consularis.
  • COR. -- Cornelia (tribus), Cornelius, Corona, Corpus.
  • COS. -- Consiliarius, Cónsul, Consulares.
  • COSS. -- Cónsules.
  • C.P. -- Carissimus (o Clarissimus) puer, Civis publicus, Curavit ponendum.
  • C.R. -- Caius Rufus, Civis Romanus, Curavit reficiendum.
  • CS. -- Caesar, Communis, Cónsul.
  • C.V. -- Clarissimus (o Consularis) vir.
  • CVR. -- Cura, Curator, Curavit, Curia.

D[editar]

  • D. -- Dat, Dedit, De, Decimus, Decius, Decretum, Decurio, Deus, Dicit, Dies, Divus, Dominus, Domus, Donum.
  • D.C. -- Decurio coloniae, Diebus comitialibus, Divus Caesar.
  • D.D. -- Dea Dia, Decurionum decreto, Dedicavit, Deo dedit, Dono dedit.
  • D.D.D. -- Datum decreto decurionum, Dono dedit dedicavit.
  • D.E.R. -- De ea re.
  • DES. -- Designatus.
  • D.O.M. -- Deo Optimo Maximo
  • D.I. -- Dedit imperator, Diis immortalibus, Diis inferis.
  • D.l.M. -- Deo invicto Mithrae, Diis inferis Manibus.
  • D.M. -- Deo Magno, Dignus memoria, Diis Manibus, Dolo malo.
  • D.M.S. -- Diis Manibus sacrum
  • D.P.S. -- Dedit proprio sumptu, Deo perpetuo sacrum, De pecunia sua.

E[editar]

  • E. -- Ejus, Eques, Erexft, Ergo, Est, Et, Etiam, Ex.
  • EG. -- Aeger, Egit, Egregius.
  • E.M. -- Egregiae memoriae, Ejusmodi, Erexit monumentum, Ex Manubis.
  • EQ.M. -- Equitum magister.
  • E.R.A. -- Ea res agitur.
  • etc. -- et cætera.
  • et seq. -- et sequentes.
  • E.G. -- "Exempli gratia -- (por ejemplo)

F[editar]

  • F. -- Fabius, Facere, Fecit, &c., Familia, Fastus (dies), Felix, Femina, Fides, Filius, Flamen, Fortuna, Frater, Fuit, Functus.
  • F.C. -- Faciendum curavit, Fidei commissume, Fiduciae causa.
  • F.D. -- Fidem dedit, Flamen Dialis, Fraude donavit.
  • F.F.F. -- Ferro flamma fame, Fortior fortuna fato.
  • FL. -- Filius, Flamen, Flaminius, Flavius.
  • F.L. -- Favete linguis, Fecit libens, Felix líber.
  • FR. -- Forum, Fronte, Frumentarius.
  • F.R. -- Forum zorr.

G[editar]

  • G. -- Gaius (Caius), Gallia, Gaudium, Gellius, Gemma, Gens, Gesta, Gratia.
  • G.F. -- Gemina felix (aplicado a una legión).
  • G.P.F. -- Gemina pia fidelis (aplicado a una legión).
  • GL. -- Gloria.
  • GN. -- Genius, Gens, Genus, Gnaeus (Cnaeus).
  • G.P.R. -- Genio populi Romani.

H[editar]

  • H. -- Habet, Heres, Hic, Homo, Honor, Hora.
  • HER. -- Heres, Herennius.
  • HER., HERC. -- Hercules.
  • H.L. -- Hac lege, Hoc loco, Honesto loco.
  • H.M. -- Hoc monumentum, Honesta mulier, Hora mala.
  • H.M.H.N.S. -- Hic monumentum heredes non sequetur.
  • H.S.E. -- Hic sepultus est, Hic situs est.
  • H.S.S. -- Hic siti sunt.
  • H.V. -- Haec urbs, Hic vivit, Honeste vixit, Honestus vir.

I[editar]

  • I. -- Immortalis, Imperator, In, Infra, Inter, Invictus, Ipse, Isis, Judex, Julius, Junius, Jupiter, Justus.
  • IA. -- Jam, Intra.
  • I.C. -- Julius Caesar, Juris Consultum, Jus civile.
  • ID. -- Ídem, Idus, Interdum.
  • l.D. -- Inferis diis, Jovi dedicatnm, Jus dicendum, Jussu Dei.
  • I.D.M. -- Jovi deo magno.
  • I.F. -- In foro, In fronte.
  • I.H. -- Jacet hic, In honestatem, Justus homo.
  • IM. -- Imago, Immortalis, Immunis, Impensa.
  • IMP. -- Imperator, Imperium.
  • INRI -- Iesvs Nazarenvs Rex Ivdaeorvm.
  • IN AG. P. -- In agro pedes.
  • IN FR. P. -- In fronte pedes.
  • I.O.M. -- Iovi optimo maximo.
  • I.P. -- In publico, Intra provinciam, Justa persona.
  • I.S.V.P. -- Impensa sua vivus posuit.

K[editar]

  • K. -- Kaeso, Caia, Calumnia, Caput, Carus, Castra.
  • K., KAL., KL. -- Kalendae.

L[editar]

  • L. -- Laelius, Legio, Lex, Libens, Líber, Libra, Locus, Lollius, Lucius, Ludus.
  • LB. -- Libens, Liberi, Libertus.
  • L.D.D.D. -- Locus datus decreto decurionum.
  • LEG. -- Legatus, Legio.
  • LEG. AVG. PR. PR. -- Legatus Augusti pro Praetore
  • LIB. -- Líber, Liberalitas, Libertas, Libertus, Librarius.
  • LL. -- Leges, Libentissime, Liberti.
  • L.M. -- Libens merito, Locus monumenti.
  • L.S. -- Laribus sacrum, Libens solvit, Locus sacer, Lectori Salutem.
  • LVD. -- Ludus.
  • LV.P.F. -- Ludos publicos fecit.

M[editar]

  • M. -- Magister, Magistratus, Magnus, Manes, Marcus, Marins, Marti, Mater, Memoria, Mensis, Miles, Monumentum, Mortuus, Mucius, Mulier.
  • M'. -- Manius.
  • M.D. -- Magno Deo, Manibus diis, Matri deum, Merenti dedit.
  • MES. -- Mensis.
  • MESS. -- Menses.
  • M.F. -- Mala fides, Marci filius, Monumentum fecit.
  • M.I. -- Matri Idaeae, Matii Isidi, Maximo Jovi.
  • MNT., MON. -- Moneta.
  • M.P. -- Male positus, Monumentum posuit.
  • M.S. -- Manibus sacrum, Memoriae sacrum, Manu scriptum.
  • MVN. -- Municeps, municipium (también MN., MV. y MVNIC.)
  • M.V.S. -- Marti ultori sacrum, Merito votum solvit.

N[editar]

  • N. -- Natio, Natus, Nefastus (dies), Nepos, Neptunus, Nero, Nomen, Non, Nonae, Noster, Novus, Numen, Numerius, Numerus, Nummus.
  • N.B. -- Nota bene.
  • NEP. -- Nepos, Neptunus.
  • N.F.C. -- Nostrae fidei commissum.
  • N.L. -- Non licet, Non liquet, Non longe.
  • N.M.V. -- Nobilis memoriae vir.
  • NN. -- Nostri.
  • NN., NNO., NNR. -- Nostrorum.
  • NOB. -- Nobilis.
  • NOB., NOBR., NOV. -- Novembris.
  • N.P. -- Nefastus primo (priore parto diei), Non potest.

O[editar]

  • O. -- Ob, Officium, Omnis, Oportet, Optimus, Opus, Ossa.
  • OB. -- Obiit, Obiter, Orbis.
  • O.C.S. -- Ob cives servatos.
  • O.H.F. -- Omnibus honoribus functus.
  • O.H.S.S. -- Ossa hic sita sunt.
  • OR. -- Hora, Ordo, Ornamentum.
  • O.T.B.Q. -- Ossa tua bene quiescant.
  • OpCit -- Opus Citato

P[editar]

  • P. -- Pars, Passus, Pater, Patronus, Pax, Perpetuus, Pes, Pius, Plebs, Pondo, Populus, Post, Posuit, Praeses, Praetor, Primus, Pro, Provincia, Publicus, Publius, Puer.
  • P.C. -- Pactum conventum, Patres conscripti, Pecunia constituta, Ponendum curavit, Post consulatum, Potestate censoria.
  • P.F. -- Pia fidelis, Pius felix, Promissa fides, Publii filius.
  • P.M. -- Piae memoriae, Pius minus, Pontifex maximus.
  • P.P. -- Pater patratus, Pater patriae, Pecunia publica, Praepositus, Primipilus, Propraetor.
  • PR. -- Praeses, Praetor, Pridie, Princeps.
  • P.R. -- Permissu reipublicae, Populus Romanus.
  • P.R.C. -- Post Romam conditam.
  • PR.PR. -- Praefectus praetorii, Propraetor.
  • PROC -- Procurator
  • PROCOS -- Proconsul
  • P.S. -- Pecunia sua, Plebiscitum, Proprio sumptu, Publicae saluti, Post Scriptum.
  • P.V. -- Pia victrix, praefectus urbi, Praestantissimus vir.

Q[editar]

  • Q. -- Quaestor, Quando, Quantus, Que, Qui, Quinquennalis, Quintus, Quirites.
  • Q.D. -- quaque die.
  • Q.D.R. -- Qua de re.
  • Q.E.D -- Quod erat demonstrandum
  • Q.I.D. -- quater in die.
  • Q.I.S.S. -- Quae infra scripta sunt
  • Q.S.S.S. -- Quae supra scripta sunt
  • QQ. -- Quaecunque, Quinquennalis, Quoque.
  • Q.R. -- Quaestor reipublicae.

R[editar]

  • R. -- Recte, Res, Respublica, Retro, Rex, Ripa, Roma, Romanus, Rufus, Rursus.
  • R.C. -- Romana civitas, Romanus civis.
  • RESP., RP. -- Respublica.
  • RET.P., RP. -- Retro pedes.

S[editar]

  • S. -- Sacrum, Scriptus, Semis, Senatus, Sepultus, Servius, Servus, Sextus, Sibi, Sine, Situs, Solus, Solvit, Sub, Suus.
  • SAC. -- Sacerdos, Sacrificium, Sacrum.
  • S.C. -- Senatus consultum.
  • S.D. -- Sacrum diis, Salutem dicit, Senatus decreto, Sententiam
  • S.D.M. -- Sacrum diis Manibus, Sine dolo malo.
  • SER. -- Servius, Servus.
  • S.E.T.L. -- Sit ei terra levis.
  • SN. -- Senatus, Sententia, Sine.
  • S.P. -- Sacerdos perpetua, Sine pecunia, Sua pecunia.
  • S.P.A -- Sanum Per Acqua.
  • S.P.D. -- Salutem plurimam dicit.
  • S.P.Q.R. -- Senatus populusque Romanus.
  • S.S. -- Sanctissimus senatus, Supra scripture.
  • S.T.T.L. -- Sit tibi terra levis.
  • S.V.B.E.E.Q.V. -- Si vales bene est, ego quidem valeo.

T[editar]

  • T. -- Terminus, Testamentum, Titus, Tribunus, Tu, Turma, Tutor.
  • TB., TI., TIB. -- Tiberius.
  • TB., TR., TRB. -- Tribunus.
  • T.I.D. -- ter in die.
  • T.F. -- Testamentum fecit, Titi filius, Titulum fecit, Titus Flavius.
  • TM. -- Terminus, Testamentum, Thermae.
  • T.F.I -- Testamento fieri iussit
  • T.P. -- Terminum posuit, Tribunicia potestate, Tribunus plebis.
  • TVL. -- Tullius, Tunus.

V[editar]

  • V. -- Urbs, Usus, Uxor, Vale, Verba, Vestalis, Vester, Vide, Vir, Vivus, Vixit, Volo, Votum.
  • VA. -- Veterano assignatus, Vixit annos.
  • V.C. -- Vale conjux, Vir clarissimus, Vir consularis.
  • V.Gr -- Verbi Gratia
  • V.E. -- Verum etiam, Vir egregius, Visum est.
  • V.F. -- Usus fructus, Verba fecit, Vivus fecit.
  • V.P. -- Urbis praefectus, Vir perfectissimus, Vivus posuit.
  • V.R. -- Urbs Roma, Uti rogas, Votum reddidit.
  • V.S.L.A. -- Votum solvit libens animo.
  • V.S.L.M. -- Votum solvit libens merito.

X[editar]

  • X.V. -- Decem vir.
  • XV V. -- Quindecim vir.
  • XX. L. -- Vigesima libertatis.
  • XX. H. -- Vigesima hereditatis.