Ir al contenido

Usuario:Aalba ffernandez

De Wikipedia, la enciclopedia libre

PACIOS[editar]

Pacios es un poble petit, considerat llogaret que es forma part de l'Ajuntament de Pedrafita do Cebreiro, a Lugo, Galicia.

1. Història[editar]

La història d'aquest poble es remonta fins al segle XV. Llavors el poble només tenía una única casa, la Casa del Señor. On hi van viure moltissimes generacions de la familia. Actualment l'ocupen un matrimoni. La casa és molt gran i ocupa gran part central del poble. Està "enganxada" a l'esglèsia del poble, ja que una part de la casa n forma part com a capilla personal. Té cuadres i estables i un gran pati. La casa es diferència per la presencia de l'escut de la casa a la paret que dóna al carrer principal del poble.

Amb el temps van anar apareixent noves cases, segurament pagesos que volien treballar les seves terres, i es van anar agrupant a prop de la casa feudal. Poc a poc, amb el pas dels anys, la casa va deixar de ser d'un home feudal i les cases del voltant pertanyien a les families juntament amb terres que els hi corresponien.
Actualment el poble té unes 30 cases aproximadament, encara que durant l'any la població és escasa, d'unes 10 persones. Fa uns 50 anys hi vivia més gent, que tenien terres i béstiar, i es dedicaven a l'agricultura i la ramaderia. Les generacions futures van anar marxant poc a poc cap a les ciutats per a estudiar i treballar. Ara, llevat de 3 cases, ja no queda cap que se'n dediqui a la vida de camp. Inclús la meitat de les cases romanen tencades gairebé tot l'any, llevat de l'estiu, quan la gent fa vacances i en torna per a passar uns dies.

2. Turisme[editar]

A part de la Casa del Senyor, també hi ha moltes més coses a visitar:

- Podem gaudir de rutes pel bosc i la muntanya. - Visitem el molí del riu i les aigües subterranies i coves. - Pujem al mirador i disfrutem de les vistes paisagistiques de la natura mentres gaudim del hobbi de la fotografia i respirem aire pur. - Visitem l'Esglesia del poble i la Gran Font. - A l'estiu, concretament dies 9, 10 i 11 podem assistir a les festes majors del poble, en motiu de la celebració del dia de Sant Llorenç.

3. Com arribar[editar]

Seguint la ruta del Camiño de Santiago venint de l'Est, començant el tram galleg a Pedrafita do Cebreiro o O Cebreiro. A l'altura de la carretera entre el poblet Liñares i O Hospital el primer desviament porta a Pacios.