Wikipedia:Proyecto educativo/Fundamentos tecnológicos del e-learning 2018/19 (I)/Aula 1 (Català)/Grupo 9

De Wikipedia, la enciclopedia libre

Pàgina per editar Apps educatives:

Aplicacions educatives per a secundària per alumnat sense motivació o amb dificultats.




Introducció[editar]

Un sistema educatiu és de major qualitat quan és capaç d’atendre totes les necessitats educatives que puguin presentar els alumnes, des de problemes d’aprenentatge fins a desmotivació o problemes emocionals. Els termes inclusió, normalització i atenció a la diversitat deuen formar part del vocabulari de qualsevol docent i deuen estar contemplats en qualsevol projecte educatiu. Un dels grans objectius educatius deu ser que tots els alumnes aconsegueixin un aprenentatge significatiu i una plena i satisfactòria escolarització.

Quan parlem d'APP ens referim a aplicacions especialment dissenyades i adaptades per fer ús en tablets o mòbils. (Garcia, A, Rey, R. 2014). Una app és una Aplicación informática que permet accedir a programes informàtics executar-se en un sistema operatiu, com pugui ser el Android, el Windows, Lliurex o el MacOS, entre altres.


Breu història sobre les Apps[editar]

Una de les principals aplicacions que vam conèixer va ser l’agenda o jocs tipo arcade cap a finals de la dècada dels 90 amb un disseny simple. La seva evolució va ser molt ràpida per les innovacions tecnològiques Wireless Application Protocol (WAP) i la transmissió EDGE acompanyat del desenvolupament dels telèfons mòbils. Començant pel llançament del mòbil de la marca Apple, el iPhone i seguidament els smartphones, cadascun amb el seu sistema operatiu. Després d’aquestes aportacions tecnològiques, es van desenvolupar de forma molt rapida les aplicacions que ja coneixíem, com era l’agenda, fer-les un poc més elaborades i també obrir un camí cap a l’entreteniment. És en eixe moment o els jocs i aplicacions dinàmiques són factibles i quasi necessàries als mòbils.

Les TIC al món educatiu[editar]

Segons un estudi realitzat per la UNESCO al 2013, al 2013 es va superar per primer cop a l’història el nombre de dispositius mòbils connectats amb el nombre d’habitants del planeta. Amb aquesta dada ens podem fer una idea de l’universalització d’aquests dispositius, i l’escola no ha estat impermeable a aquesta irrupció dels aparells mòbils i amb ella les seves aplicacions.

Cintia Espuny, ens mostra que les dades de l’estudi de la Comissió Europea, 2006 assenyala que l’ús de les TIC, juntament amb Internet han jugat un paper important en l’ensenyament d’idiomes i que més de la meitat dels centres utilitzen les TIC per donar suport a l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE).

Aquesta mateixa autora ens fa una cronologia basada en dècades sobre l’ús de les TIC a l’escola:

• 1980-1990, introducció de les TIC, neix el Programa d’Informàtica Educativa (PIE). Al 1988 neix la figura del coordinador/a TIC.

• 1990-2000, fase d’introducció. La LOGSE ja parla de les TIC i al 1998 neix la Xarxa Telemàtica de Catalunya (XTEC)

• 2000-2010, etapa d’impregnavció, les TIC estan presents a tot l’espai educatiu. Al 2006 amb la LOE apareixen les TIC a les àrees i en totes les etapes educatives. Al 2006 apareix la comissió TIC dels centres.


A l’estudi E-learning Nòrdic 2006, destaquem que el professorat destaca que les TIC faciliten l’atenció individualitzada de l’alumnat i que cal buscar la manera d’integrar les TIC en profunditat en els àmbits de motivació de l’alumnat, potenciació de la creativitat i l’atenció diversificada de l’alumnat. Cabero (2007) ens assenyalen entres d’altres que les TIC:

• Crea entorns flexibles d’aprenentatge.

• Incrementa les modalitats comunicatives.

• Afavoreix l’aprenentage tant individual com a col•laboratiu i en grup. I

• Ofereix noves possibilitats per a l’orientació i tutorització de l’alumnat.

Així doncs els beneficis de treballar en educació amb APPs poden ser molts, però destaquem:

  • Possibiliten un aprenentatge lúdic.
  • Motiven el treball dels alumnes, ja que s'utilitzen molts elements visuals.
  • Permeten un treball més personalitzat en funció del nivell de l'alumne.
  • Permeten reforçar diferents competències fora de classe.
  • Poden ajudar a l'aprenentatge especialment amb alumnes amb necessitats educatives.


APPS educatives per alumnat poc motivat[editar]

És innegable que les aplicacions mòbils són un dels mitjans més importants de comunicació i entreteniment, però també tenen un enorme potencial com a eina d’aprenentatge. Aquest es basa en l’assimilació de conceptes o habilitats mitjançant l’estudi, l’observació, el raonament o l’experimentació, i tot això es pot fer utilitzant aplicacions educatives.

Quan els alumnes es diverteixen i s’ho passen bé, aprenen més, per això, l’educació mitjançant l’entreteniment és molt més eficaç. Les TIC garanteixen un aprenentatge significatiu gràcies a la motivació que fomenten entre els alumnes. És una de les millors opcions per canviar la dinàmica de la classe. Per a l’alumne, signifiquen una forma d’apropar-se a l’aprenentatge més afí a la seva realitat. L’aprenentatge mitjançant les apps educatives pot fer despertar l’interès pel coneixement dels alumnes.

A l’hora d’escollir les apps, hem de tenir en compte alguns elements clau. La participació és un d’ells. És molt important que els alumnes participen, ja que les classes es fan més dinàmiques i la motivació millora. Per avaluar si una app incentivarà els alumnes haurem de veure si és atractiva i causa una bona impressió, si és intuïtiva, si permetrà aprendre d’una forma diferent i quines coses poden fer els alumnes que abans no podien. Un altre punt a tindre en compte és l'accessibilitat. Hem de comprovar si els continguts de l'aplicació es poden personalitzar per poder adaptar-los a distints nivells. També hem de fixar-nos en el disseny. Veure si la interfície és atractiva per als alumnes, si transmet un contingut adequat, si s'ajusta als objectius d'aprenentatge, com es guia a l'alumne i l'ajuda a aprendre i si permet fer valoracions, avaluacions i reflexions. Un altre element és l’adequació al nivell de desenvolupament. Ací, hem de veure si l’interfície és apropiada per al grup amb el qual s'està treballant i si el contingut s’adequa al nivell acadèmic. L'últim element a considerar és la motivació. Hem de comprovar que l'aplicació conté activitats lúdiques, que l'alumnat es senti incentivat per treballar gràcies a l'entorn d'aprenentatge que aquesta creï i que no provoqui gran distracció.


Exemples

Kahoot:

Mitjançant aquesta aplicació, pots crear competicions, enquestes i preguntes de debat que cada alumne respon des del seu dispositiu. El seu plantejament pedagògic és impecable i les estratègies de gamificació que utilitza fomenten la motivació entre els alumnes.


Scratch

Aquesta aplicació permet des de la programació simple fins a la complexitat intermèdia. Té una interfície visual atractiva que fa que els alumnes s’endinsen en el món de la programació informàtica d’una forma clara, senzilla i interactiva. Aquesta ferramenta està basada en blocs encaixables que permeten crear històries i jocs. No sols s’assimilen conceptes relacionats amb els ordinadors, sinó que, alhora, s’aprenen i s’adquireixen habilitats importants que seran útils per qualsevol assignatura o àmbit educatiu.


Noblyn

Aquesta eina permet guiar al professor per crear els seus qüestionaris i convertir-los automàticament en jocs per al mòbil. Es basa en una sèrie de plantilles de joc que poden ser personalitzades d’acord a la necessitat del professor. Els alumnes podran jugar mitjançant l’aplicació i els punts aconseguits es convertiran en la seva qualificació. Disposa d’un portal per al professor, des d’on es pot consultar tot alhora que dóna un feedback immediat. Açò dóna la possibilitat d’actuar a l’instant i corregir qualsevol concepte erroni o aclarir qualsevol dubte.


Quizziz

És un joc de preguntes multijugador similar a Kahoot. Permet modificar i personalitzar les preguntes per crear competicions o examens d’una forma divertida i lúdica. El professor genera les preguntes i els alumnes entren en una pàgina web on introduiran un codi per poder jugar des del seu dispositiu. Aquesta aplicació és compatible amb tots els dispositius.


BrainPOP Featured Movie

Permet accedir al contingut de vídeos educatius animats d’alta qualitats que estan organitzats per temes des de llengua, art o història fins ciència i tecnologia. Els vídeos il·lustren molt bé els conceptes i, a més, són entretinguts. Els alumnes poden veure vídeos nous cada dia sobre milers de temes i, a continuació, respondre algunes preguntes per avaluar la seva comprensió. L’aplicació també suggereix altres vídeos i contingut relacionat per continuar aprenent.


Khan Academy

Aquesta eina conté més de 10.000 vídeos i explicacions sobre ciència, economia, matemàtiques, història i molts altres temes. Els alumnes aprenen d’una multitud de recursos de forma gratuïta.


APPS educatives per aprendre idiomes[editar]

Aquestos són exemples d'aplicacions educatives per aprendre idiomes que ajuden amb la motivació de l'alumnat, ja que són divertides, intuïtives i dinàmiques.

BUSUU

És una aplicació perfecta per a començar a estudiar una llengua i establir una base. Ofereix exemples i exercicis de totes les àrees imprescindibles d'una llengua: gramàtica, pronunciació, conversació, vocabulari i àudio. Consta de xicotets qüestionaris i jocs de vocabulari.

Un dels avantatges d'aquesta aplicació és que no es necessita connexió a Internet per accedir als seus continguts. No obstant això, necessitarem la connexió quan vulguem que altres usuaris natius ens corregeixin els exercicis de writing.


DUOLINGO

L'objectiu principal d'aquesta aplicació és anar superant els diferents nivells fins arribar al 25 realitzant correctament diversos exercicis diaris. Mitjançant aquesta aplicació pots aprendre anglès, alemany, portuguès i francès en una versió gratuïta que destaca pel seu format atractiu de joc.


BABBEL

Aquesta aplicació es basa en l'explicació. Entre els seus continguts destaquen la gramàtica, vocabulari, exercicis, cançons i refranys.


APPS educatives per aprendre matemàtiques de forma lúdica[editar]

A continuació podem veure uns exemples d'apps educatives per l'àrea de matemàtiques. Aquestes aplicacions poden motivar a l'alumnat a treballar les matemàtiques de forma lúdica.

EDUGURU

És una aplicació per nens i nenes entre 3 i 5 anys que els permet desenvolupar les habilitats bàsiques de matemàtiques.


MAHTBIT

És una aplicació desenvolupada per l'editorial Vincens Vives per aprendre matemàtiques. Permet millorar el càlcul mental realitzant operacions com: sumes i restes, multiplicacions, divisions, fraccions...


SMARTICK

Aquesta APP pensada per nens de 4 a 14 anys ajuda a desenvolupar les competències matemàtiques, adaptant-se a la resposta de l'alumne. Ofereix exercicis de càlcul i lògica adaptats al seu nivell.


EL REY DE LAS MATEMÁTICAS

Aquesta aplicació permet treballar diferents operacions matemàtiques, jugant a encetar entre 4 respostes possibles.


MATH VS ZOMBIES

Jugant davant una invasió zombi, els alumnes hauran de fer front realitzant diferents operacions matemàtiques.


APPS educatives per alumnat amb TDA/H[editar]

El trastorn per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH), és un trastorn que es caracteritza per dificultats per mantenir l'atenció i el control dels impulsos. Les següents Apps estan desenvolupades per ajudar principalment a desenvolupar l'atenció, la concentració i l'organització.


TDAH trainer

App desenvolupada pel Dr. Kazuhiro Tajima, psiquiatra infantil, expert en TDAH. Amb aquesta APP poden millorar entre d'altres l'atenció, el càlcul i la fluïdesa verbal.


CÁLCULO AL MÍNUTO

60 segons per resoldre sumes, restes, multiplicacions i divisions. Aquesta APP permet millorar la concentració i l'atenció.


TRELLO

Per millorar l'organització i la planificació del treball.


APPS educatives per alumnat amb dislèxia[editar]

La dislèxia és un trastorn específic de l'aprenentatge de la lectura. Les Apps per nens i nenes amb dislèxia cerquen l'objectiu d'ajudar a millorar la lectura i els problemes de lectura i escriptura.


DYSEGGXIA

És un joc que ajuda als nens amb dislèxia amb els problemes de lectura i escriptura.


Las letras y yo. Un cuento sobre la dislexia

És un conte interactiu per ajudar als nens i pares/mares a entendre que és la dislèxia.


ALPHABETICS

A través d'una sèrie de jocs els nens poden escoltar, pronunciar i identificar les lletres.


VISUAL ATTENTION THERAPY

Aquesta aplicació permet millorar la lectura, el reconeixent de conceptes, la concentració, la memòria, l'atenció i la velocitat.


APPS educatives per alumnat amb TEA (Trastorn Espectre Autista)[editar]

L'autisme pot manifestar dificultats en la comunicació, interacció social i una falta de flexibilitat en el comportament. A continuació es presenten diferents Apps per nens i nenes amb autisme:

iSECUENCIAS

Amb aquesta aplicació els nens i nenes poden treballar hàbits d'autonomia: com rentar-se les mans, anar a dormir.


HAPPY GEESE

Aquesta App facilita als nens i nenes amb autisme o TDH/A l'aprenentatge de sumes jugant al clàssic joc de l'oca.


NÚMEROS ESPECIALES

És una App que facilita l'aprenentatge primerenc de números.


CHICKEN COOP FRACTION

Aquesta aplicació permet treballar fraccions i decimals de forma lúdica.

Referències[editar]

Escriche, E. (2016). Cinc apps perquè els autistes aprenguin jugant. Recuperat de: https://www.uoc.edu/portal/ca/news/actualitat/2016/103-apps-autisme.html

Espero, P. (2017). Apps de matemáticas para la tableta. Recuperat de: https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/apps-de-matematicas-tablet-ios-android/41271.html

García, A. y Rey R. (2014). Las apps en el aula del siglo XXI. Recuperat de: http://www.centrocp.com/las-apps-en-el-aula-del-siglo-xxi/

3 Apps para aprender fracciones jugando con la tablet. Recuperat de: http://pequetablet.com/apps-aprender-fracciones-jugando-tablet/

Pajuelo, L. (2017). 10 apps para alumnos con dificultades específicas de aprendizaje (DEA). Recuperat de: https://www.educaciontrespuntocero.com/accesibilidad/apps-alumnos-dificultades-especificas-aprendizaje-dea/25080.html

APPS y recursos online para niñ@s con TDAH. Recuperat de: https://pedernal.org/wp-content/cache/all/2015/03/30/apps-para-ninxs-con-tdah//index.html

Fundació Adana. Recuperat de: http://www.fundacionadana.org/

https://www.xatakandroid.com/aplicaciones-android/17-aplicaciones-para-aprender-matematicas-con-android

Apps en el aula. Uso de apps de iOS para la enseñanza y el aprendizaje.Recuperat de: http://images.apple.com/es/education/docs/L523172A_EDU_App_Guide_FF_ES.pdf

Mocholí, Ana (2015). El papel de las apps enel proceso de aprendizaje. Recuperat de: http://blog.smconectados.com/2015/12/14/el-papel-de-las-apps-en-el-proceso-de-aprendizaje/

Universia Perú (2018). Las mejores apps para conseguir motivación en los alumnos. Recuperat de: http://noticias.universia.edu.pe/educacion/noticia/2018/05/10/1159766/mejores-apps-conseguir-motivacion-alumnos.html

Moncada, Andrés (2017). Quizizz, preguntas y respuestas para una educación lúdica y disruptiva. Recuperat de: https://compartirpalabramaestra.org/recursos/herramientas-tic/quizizz-preguntas-y-respuestas-para-una-educacion-ludica-y-disruptiva

López, Jose Carlos. 9 de las mejores aplicaciones para hacer más atractivas las clases. Recuperat de: https://www.saeko.io/es/blog/administrativos/552/las-mejores-aplicaciones-para-formacion-academica

Velasco, Manu. Ayuda para maestros. Recuperat de: www.ayudaparamaestros.com/2016/08/apps_para_gestionar_el_aula_y_organizar.html

Espuny Vidal, Cintia (2010), Disseny, implementació i avaluació del pla d'explotació dels recursos TIC als centres de primària del Baix Ebre. URV.Tarragona

Cabrero, J. (coord.) (2007). Nuevas tecnologias aplicadas a la educación (pp 13). Madrid. McGraw Hill. Ineramericana de Espanya, S.A.U.