Usuario:Mcapdevila/Torre del Catalá

De Wikipedia, la enciclopedia libre
Mcapdevila/Torre del Catalá
273px
Torre almenara vigía de la costa
Localización
Localidad Bandera de AndalucíaLepe, (Huelva)
Historia
Inauguración Siglos XVI-XVII
Características
Tipo Torre almenara
Dimensiones 9,8 m de altura
Protección
Características Torre troncocónica con cámara a altura

La 'Torre del Català' , Bé d'Interès Cultural, és una torre d'almenara situada en les proximitats de la localitat de Lepe i dins del seu terme municipal.

Es troba situada sobre un dels mil·lenaris cabezos que voregen la línia de la costa, a mitja distància entre la platja de La Antilla i el port de El Terrón. Des d'ella es pot admirar una espectacular vista de la Paraje Natural Marismas del Río Piedras y Flecha del Rompido i conèixer la història i elements del paisatge en el punt d'interpretació del litoral instal·lat a la base.

Dades històriques[editar]

Construcció[editar]

La Torre del Català va ser construïda entre finals del XVI i principis del XVII, dins d'un pla de Felipe II per defensar la costa contra les incursions dels pirates berberiscos, mitjançant la construcció de torres almenaras. Es van construir altres nou torres Almenara situades per tota la costa de Huelva en diferent estat de conservació: des de la desaparició fins a la restauració, passant per una torre invertida després del terratrèmol de Lisboa de 1755. Fins al moment de la construcció d'aquestes torres, la costa estava protegida només per una xarxa de castells situats a les viles de l'interior, com el de Lepe en aquest cas.

Funció[editar]

La Torre del Català albergava un guaita, la missió era atalaiar l'horitzó a la recerca de pirates berberiscos amb temptativa d'atacar la costa. En aquesta situació, avisaria per mitjà de senyals de foc, durant la nit, i amb fums o agitant llenços blancs, durant el dia.

Terratrèmol de Lisboa[editar]

Després de l'luctuós terratrèmol de 1755, que va fer caure a Lepe 311 de les 382 cases existents, la Torre del Català va passar d'estar a peu del mar, sobre un imponent penya-segat, a estar a 1 quilòmetre de distància del mateix, si bé per la seva funció ja no era tan necessària.

Descripció[editar]

La Torre del Català mesura 9,80 metres d'altura, estant situada a 1,3 quilòmetres del mar ia 37 metres sobre el nivell d'aquest. Té forma troncocònica, presentant aparell de pedres mal acarats. La porta d'entrada, adovellada, està situada a 4,93 metres del terra i dóna pas al vestíbul.

El vestíbul de la Torre del Català és de planta rectangular, abastant els 2,05 metres de gruix del mur, i està cobert per una volta escarsera, no tenint el típic vessament del mur. Del vestíbul parteix una escala cap al terrat, que en aquest tipus de talaies sol partir de la càmera.

La càmera de la torre presenta planta circular, de 4,60 metres de diàmetre, i volta semiesfèrica, d'aparell de maó a soga i tizón. Al terra de la càmera es troba la boca d'un pou.

El terrat, de 7,10 metres de diàmetre interior, està delimitat per un ampit, que no té merlets artilleres. El toro de mig bocel que marca l'inici del mateix està compost per una doble fulla de maó, la inferior a fumada i la superior a soga, per sota de la qual llança l'aigua de pluja cap a l'exterior 2 gárgolas.Sobre al terrat es troba la garita de l'últim tram de l'estreta escala, embotida en el mur, que desemboca en aquest lloc des del vestíbul. Aquesta garita presenta forma quadrangular i es tanca amb falsa cúpula, composta per aproximació de filades de lloses rocoses.

Protecció i estat de conservació[editar]

La torre almenara es troba en bon estat de conservació, si bé el mobiliari urbà adjunt a la mateixa, com un panell d'interpretació, han estat objecte del vandalisme. L'existència de tanques que delimiten uns terrenys propietat d'Endesa desmilloren l'aspecte visual de la centenària torre, que no obstant és una de les senyes de Lepe.

La Torre del Català va ser inscrita com a Bé d'Interès Cultural, sota la tipologia jurídica de "monument", el 29 de juny del 1985.

Bibliografia[editar]

  • OTERO PRIETO, Joana (dir.). 2001. 'Història de Lepe: Una projecció cap al futur' Publicació de l'Ajuntament de Lepe, Impremta Ortega, Lepe. ISBN 84-606-2258-4 pp. 569-571.
  • MORA FIGUEROA, Luis de. 1981. 'Torres almenara de la costa de Huelva' Madrid, pàg. 38-39.

Enllaços externs[editar]