Archivo:Rondalla Alginet (País Valencià, 1916).jpg

Contenido de la página no disponible en otros idiomas.
De Wikipedia, la enciclopedia libre

Ver la imagen en su resolución original(1361 × 1023 píxeles; tamaño de archivo: 1,06 MB; tipo MIME: image/jpeg)

Resumen

Descripción
Català: La Rondalla a Alginet durant el segle XX:

En 1916 es crea la Rondalla Alginet. Aquesta rondalla durarà pocs anys. Justiniano Latorre va ser un dels seus fundadors. A la fotografia apareix darrere, a la dreta, tocant la guitarra.

Justiniano en 1920, amb els seus alumnes i amics, l'any que neix Ismael, el seu primer fill, crea i dirigeix la Rondalla Albéniz. El seu màxim col·laborador serà Miquel Espert Antich. Es pot afirmar que els dos creen la rondalla. Miquel també dirigeix. Quan cal reforçar les bandúrries, Justiniano toca aquest instrument, deixant la batuta al seu amic. En 1929 la Rondalla Albéniz canvia el lloc d'assaig. Des d'aquesta data ho farà al carrer Sant Antoni. Tot i així durant la guerra no tocaren. L'any 1941 Ismael es va incorporar amb la bandúrria que son pare li havia ensenyat a tocar. La rondalla agafa molta força, i fins i tot es presenta a concursos a València. El mestre Pasqual Pérez Choví no vol saber-ne res. Li sabia greu que el principal clarinet de la banda, Justiniano, hi dediqués tantes hores. Durant quasi quaranta anys, des de 1916 fins a 1958, el compositor Justiniano va compaginar la seua dedicació a la rondalla amb la banda de música, a més d'haver creat i dirigit l'Orquestrina Netalgi des de 1935, i haver dirigit uns anys la banda de Picanya i la d'Alginet.

Aquesta fotografia va ser publicada en:

  • LOZANO, Josep i altres. Aljannat V. Monogràfic: Música a Alginet, any 2014. Edita: Ajuntament d'Alginet; ISSN 1886-984 X. Pàgina 45.

S'han publicat imatges de la Rondalla Albéniz, per exemple, en:

  • FORNÉS, Alberto; CÍSCAR, José i LATORRE, Ismael: Alginet, històries, costums i altres relats, Societat Cultural Alèdua, Alginet, 2003. Dipòsit Legal: V-2546-2003. Pàgina 166. Fotografia de 24-04-1955. La mateixa fotografia es va publicar en CÍSCAR, José i FORNÉS, Alberto: Alginet, Anecdotari i Personatges, Societat Cultural Alèdua, Alginet, 2007. Dipòsit Legal: V-2464-2007. Pàgina 51.
  • Tractament digital: Vicenç Salvador Torres Guerola‎
Fecha
Fuente Fons de l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza
Autor Arxiu Ismael Latorre Mendoza

Licencia

Yo, el titular de los derechos de autor de esta obra, la publico en los términos de la siguiente licencia:
w:es:Creative Commons
atribución compartir igual
Este archivo se encuentra bajo la licencia Creative Commons Genérica de Atribución/Compartir-Igual 3.0.
Eres libre:
  • de compartir – de copiar, distribuir y transmitir el trabajo
  • de remezclar – de adaptar el trabajo
Bajo las siguientes condiciones:
  • atribución – Debes otorgar el crédito correspondiente, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si realizaste algún cambio. Puedes hacerlo de cualquier manera razonable pero no de manera que sugiera que el licenciante te respalda a ti o al uso que hagas del trabajo.
  • compartir igual – En caso de mezclar, transformar o modificar este trabajo, deberás distribuir el trabajo resultante bajo la misma licencia o una compatible como el original.

Leyendas

Añade una explicación corta acerca de lo que representa este archivo

Historial del archivo

Haz clic sobre una fecha y hora para ver el archivo tal como apareció en ese momento.

Fecha y horaMiniaturaDimensionesUsuarioComentario
actual09:46 4 mar 2021Miniatura de la versión del 09:46 4 mar 20211361 × 1023 (1,06 MB)Arxiu Ismael Latorre MendozaUploaded own work with UploadWizard

La siguiente página usa este archivo:

Uso global del archivo

Las wikis siguientes utilizan este archivo:

Metadatos