Wikipedia:Asistente para la creación de artículos

De Wikipedia, la enciclopedia libre
(Redirigido desde «WP:ACA»)
Saltar a: navegación, búsqueda
Papahdilmah
Tratamiento en las tablillas: Mi Sol, Gran Rey
Información personal
Reinado siglo 16 aC.
Residencia Kussara, Hattusa
Predecesor PU Szarruma
Sucesor Hattuszilisz (?)
Familia
Casa real Casa Real Hitita
Padre PU Szarruma
Heredero Hattuszilisz (?)
Descendencia Hattuszilisz (?) Labarnasz (?) Hakkarpilisz (?)

Papahdilmah (o Pavahtelmah , que Papaḫdilmaḫ o Pawaḫtelmaḫ ) sobre la base de algunas de las fuentes contemporáneas escritas hitita fue hijo y heredero al trono de PU Szarruma. Sin embargo, basados en documentación de herencia de Szarrumát, a Labarnasz lo siguió Hattuszilisz. De acuerdo con inscripciones fragmentarias, Papahdilmah fue designado sucesor de Labarnaszt Puszarruma durante su ausencia. Labarna ganó la siguiente guerra civil para recuperar su trono.


Rich Beal véleménye szerint I. Hattuszilisz azonos Labarnasszal, és ezt a nevet akkor vette fel, amikor Hattuszaszba tette át székhelyét. Ezen álláspont szerint Labarnasz Papahdilmah fia volt és saját apjával vívott polgárháborút, majd a székhelyét a győzelem után épp azért tette át Hattuszaszba, hogy elszakadjon apjától. Így az is elképzelhető, hogy a hattuszaszi királyság rövid ideig egymás mellett létezett Neszával és csak Papahdilmah halála után egyesültek.

Más vélemények szerint (például Harry Hoffner) Papahdilmah Hattuszilisz apja volt, székhelyét Szanahuitta városban tartotta. Papahdilmah apja PU-Szarruma, nagyapja Tudhalijasz.

Megint más lehetőség szerint PU-Szarruma testvére és I. Labarnasz apja, Plantilla:Nem nyomtatandó vagy Labarnasz feleségének, Tavanannának apja. Ez esetben Labarnasz és Tavananna házasságával jött volna létre a Hattuszasz-Nesza perszonálunió.

Perdöntő lehetne az az irat, amelyben ez áll: [ANA] mPawatelmaḫ ABU L[abarna? QĀTAM]MA šipanti. Eszerint Papahdilmah Labarnasz apja lenne, azonban az irat sérült, és csak annyi bizonyos, hogy Papahdilmah fiának neve la vagy lu szótaggal kezdődik.[1]

Jegyzetek

Plantilla:Források

Plantilla:Nem nyomtatandó

Források

  • Harry A. Hoffner: On the Occasion of his ..., in Hittite Studies, 16-19.old.
  • William James Hamblin: Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC, 294. old.
  • Plantilla:Bryce: Hittites

Külső hivatkozások

Plantilla:Hettita király

Plantilla:Hatti királyai Plantilla:Portál

Kategória:Hatti uralkodók

Kategória:Az i. e. 16. században elhunyt személyek

  1. Elhangzott a 3. hettita kongresszuson, O. Carruba előadásában. Közli Harry A. Hoffner