Anexo:Puertorriqueños

De Wikipedia, la enciclopedia libre
(Redirigido desde «Anexo:Lista de puertorriqueños»)
Saltar a: navegación, búsqueda
Lista de notables de Puerto Rico
Flag of Puerto Rico.svg
Coat of arms of Puerto Rico.svg Bandera de Puerto Rico  Escudo de Puerto Rico STS034-76-88.jpg
Puerto Rico

Esta es una lista de notables de Puerto Rico, no taxativa, incluyendo a personajes nacidos en Puerto Rico, o que han hecho de Puerto Rico su hogar, y que son reconocidos por su trabajo.

La lista está dividida en categorías y en algunos casos subcategorías que mejor describen el campo para el cual es más conocido. Algunas categorías, como "actores, actrices, cómicos y directores" son relativos ya que un sujeto cómico también puede ser actor o director. En algunos casos, un sujeto puede ser notable en más de un campo, como "Luis A. Ferré", caracterizado como "gobernador" y "empresario". Sin embargo, la costumbre es colocar el nombre del tema en el ámbito en el que sea más conocido.

Índice: TopeActores, actrices, cómicos, directores, arquitectos, autores, dramaturgos y poetas, reinas de belleza y modelos de moda, empresarios e industriales, caricaturistas, activistas de derechos civiles y/o políticos, compositores, músicos y cantantes, criminales, diplomáticos, educadores, gobernadores, historiadores, periodistas, jueces y policías, militares, médicos, científicos e inventores, políticos, religión, deportes, taínos, artistas visuales, miscelánea.


Actores, actrices, cómicos, directores[editar]

Presentadores de programas de televisión[editar]

Arquitectos[editar]

Autores, dramaturgos y poetas[editar]

  • Jack Agüeros, autor, dramaturgo, poeta, traductor.[32]
  • Quiara Alegría Hudes, autor, dramaturgo Wrote the book for Broadway's musical In the Heights. Winner of 2012 en:premio Pulitzer en Drama. Su obra, Elliot, a Soldier's Fugue, fue finalista del Pr. Pulitzer en 2007 y has been performed around the country y in Romania y Brazil.[33]
  • Dr. Miguel Algarín, poeta, escritor cofundador del Nuyorican Poets Café.[34]
  • Dr. Manuel A. Alonso, poeta y autor Considerado por muchos como el primer escritor puertorriqueño de notable importancia.[35]
  • Alba Ambert, novelista
    Ambert en 1996, fue la primera hispana en ganar el Carey McWilliams Award for Multicultural Literature, presented by the Multicultural Review, for her novel :A Perfect Silence".[36]
  • Francisco Arriví, escritor, poeta, dramaturgo Arriví conocido como "Padre del teatro de Puerto Rico".[37]
  • Rane Arroyo, poeta, dramaturgo, intelectual[38]
  • Pura Belpré, autor primer puertorriqueño bibliotecario en la ciudad de Nueva York.[39]
  • Samuel Beniquez, autor autor del libro autobiográfico titulado: Tu alto precio... Mi gran valor.[40]
  • María Bibiana Benítez, dramaturga Benitez es una de las "primeras" poetisas de Puerto Rico.[41]
  • Alejandrina Benítez de Gautier, poeta Benítez de Gautier colaboró con el "Aguinaldo Puertorriqueño" (Collection of Puerto Rican Poetry) gave her recognition as a great poet.[42]
  • Tomás Blanco, escritor, historiador Blanco fue autor de "Prontuario histórico de Puerto Rico" y "El prejuicio racial en Puerto Rico".[43]
  • Juan Boria, poeta afrocaribeño Boria, también conocido por Negro Verse Pharaoh, fue un poeta conocido por su poesía afrocaribeña.[44]
  • Giannina Braschi, poeta poeta vanguardista, novelista spanglish, artista de la palabra hablada.[45]
  • Dr. Héctor Feliciano, autor Su libro "The Lost Museum: The Nazi Conspiracy to Steal the World's Greatest Works of Art" ha arrojado una luz en unas 20.000 obras robadas, cada uno es propiedad de un museo o de algún coleccionista.[59]
  • Isabel Freire de Matos, escritor, educador y defensor de la independencia de Puerto Rico.[60]
  • Dr. Rosario Ferré, escritor[61]
  • Shaggy Flores, escritor nuyoricano, poeta African Diaspora Scholar, Founder of Voices for the Voiceless.[62]
  • Félix Franco-Oppenheimer, poeta, escritor His works include "Contornos", "Imagen y visión edénica de Puerto Rico", y "Antología poética".[63]
  • Hugo Margenat, poeta Margenat was also the founder of the political youth pro-independence organizations "Acción Juventud Independentista" y "Federación de Universitarios Pro Independencia".[77]
  • René Marqués, dramaturgo Marqués wrote "La Carreta" (The Oxcart) which helped secure his reputation as a leading literary figure in Puerto Rico.[78]
  • Nemir Matos-Cintrón, poeta, novelista[79]
  • Francisco Matos Paoli, poeta, crítico, ensayista Matos Paoli was nominated for the Nobel Prize in literature in 1977. He was also a Secretary General of the Puerto Rican Nationalist Party.[80]
  • Dr. Concha Meléndez, poeta, escritor[81]
  • Manuel Méndez Ballester, escritor[82]
  • Dr. Nancy Mercado, poeta, dramaturgo Mercado is the author of "It Concerns the Madness", seven theatre plays, y a number of essays. Her work has been extensively anthologized.[83]
  • Pedro Mir, former Poet Laureate of the Dominican Republic (madre de Puerto Rico)[84]
  • Nicholasa Mohr, escritor Her works, among which is the novel Nilda, tell of growing up in the Puerto Rican communities of the Bronx y El Barrio y of the difficulties Puerto Rican women face in the United States.[85] [86] In 1973, she became the first Hispanic woman in the modern times to have her literary works published by the major commercial publishing houses, y she has developed the longest career as a creative writer for these publishing houses than any other Hispanic female writer.[68]
  • Judith Ortiz Cofer, poeta, escritora, ensayista.
    In 1994, she became the first Hispanic to win the O. Henry Prize for her story "The Latin Deli". In 1996, Cofer y illustrator Susan Guevara became the first recipients of the Pura Belpre Award for Hispanic children's literature.[68] [88]
  • Micol Ostow, author Ostow wrote of "Mind Your Manners, Dick y Jane". Her novel, "Emily Goldberg Learns to Salsa", was named a New York Public Library Book for the Teen Age.[89]

Reinas de belleza y modelos de moda[editar]

Empresarios e industriales[editar]

Caricaturistas[editar]

Activistas de derechos civiles y/o políticos[editar]

  • Mariana Bracetti activista política del "Brazo de Oro" Bracetti fue líder del "Concejo revolucionario de Lares" durante el Grito de Lares. Bracetti tejió la primera bandera de la futura "República de Puerto Rico".
  • Mathias Brugman activista política Líder del Grito de Lares. Brugman fundó el primer comité revolucionario en la ciudad de Mayagüez. Su célula revolucionaria usaba el código: "Capa Prieto".
  • Dra. María Cadilla activista de derechos femeninos activista de los derechos femeninos y una de las primeras mujeres en Puerto Rico en ganar el título de doctora.
  • Blanca Canales activista política Nationalist leader who led the Jayuya Uprising in 1950 against U.S. colonial rule of Puerto Rico.
  • Rafael Cancel Miranda Political activist Cancel Miranda is a member of the Puerto Rican Nationalist Party y advocate of Puerto Rican independence who proceeded to attack the United States House of Representatives in 1954.
  • Luisa Capetillo Labor activist Capetillo was one of Puerto Rico's most famous labor organizers. She was also a writer y an anarchist who fought for workers y women's rights.
  • Oscar Collazo Political activist One of two nationalists who attempted to assassinate President Harry S. Truman.
  • Raimundo Díaz Pacheco activista - Comandante en Jefe de los Cadetes of the República), Díaz Pacheco sirvió como Comandante de Cadetes de la República, conocido como "Ejército Libertador de Puerto Rico", una organización casi militar y juvenil oficial dentro del Partido Nacionalista de Puerto Rico.[140]
  • Tito Kayak, activista De Jesus Mercado ganó notoriedad cuando un grupo de Vieques nativos y otros puertorriqueños, incluyendo a De Jesús Mercado, comenzó a protestar sobre las zonas de bombardeo de la Marina de Estados Unidos, después de la muerte en 1999 de David Sanes, quien murió durante un ejercicio de bombardeo naval de EE.UU
  • Sylvia del Villard afro-puertorriqueña activista Fundador del Teatro Afro-Boricua El Coqui, y conocido por ser un activista que luchó por la igualdad de derechos de los artistas negro-puertorriqueños. En 1981, se convirtió en el primer y único director de la Oficina de Asuntos Afro-Puerto Rico del Instituto de Cultura Puertorriqueña (véase actrices
  • Isabel González activista de derechos civiles Joven madre puertorriqueña, que allanó el camino para que los puertorriqueños tuvieran la ciudadanía de EE.UU.[141]
  • Lolita Lebrón activista Líder y activista nacionalista. Lebrón fue el líder de un grupo de nacionalistas, que atacaron a la Cámara de Representantes de Estados Unidos en 1954.
  • Tomás López de Victoria activista político y subcomandante de Cadetes de la República
    López de Victoria was the Captain in charge of the cadets who participated in the peaceful march which ended up as the Ponce Massacre. He led the Nationalists in the Arecibo revolt in what is knoan as the Puerto Rican Nationalist Party Revolts of the 1950s.[142]
  • Oscar López Rivera nacionalista y preso político.[143] Longest-incarcerated advocate for Puerto Rico's independence.
  • Sylvia Mendez Civil Rights activist y educator Mendez was eight years old when she played an instrumental role in the Mendez v. Westminster case, the landmark desegregation case of 1946. The case successfully ended de jure segregation in California.[144] y paved the way for integration y the American civil rights movement.[145]
  • María de las Mercedes Barbudo Political activist Mercedes Barbudo is considered to be the first female from Puerto Rico "Independentista" meaning that she was the woman to become an avid advocate of the Puerto Rican Independence..[146]
  • Ana María O'Neill Women Rights activist y educator In 1929, O'Neill became the first female professor in the field of Comerence in the University of Puerto Rico, a discipline which she taught until 1951. As a women's rights activist, she urged women to participate in every aspect of civic life y to defend their right to vote.[92]
  • Manuel Olivieri Sánchez Civil Rights activist Olivieri Sánchez was a court interpreter y a civil rights activist who led the legal battle which granted U.S. citizenship to Puerto Ricans living in Hawaii.[147]
  • Ruth Mary Reynolds Educator, political y civil rights activist
    Reynolds was a native of South Dakota who became interested in the ideals of the Puerto Rican Nationalist Party. As the founder of "Americans for Puerto Rico's Independence", she devoted many years of her life to the cause of Puerto Rico's independence from the United States.<[148]
  • Sylvia Rivera Transgender activist Sylvia Rivera was a pioneer of the LGBT movement y was a veteran of the 1969 Stonewall riots.[149]
  • Isolina Rondón Political activist y Treasurer of the Puerto Rican Nationalist Party. She was one of the few witnesses of the killing of four Nationalists committed by local police officers in Puerto Rico during a confrontation with the supporters of the Nationalist Party that occurred in 24 October 1935, y which is known as the Río Piedras massacre.[150]
  • Isabel Rosado Political activist
    Rosado was imprisoned multiple times because of her commitment to the cause of Puerto Rican independence.[151]
  • Anthony Romero Civil rights leader Romero is the executive director of the American Civil Liberties Union.[152]
  • Dr. Helen Rodriguez-Trias Physician y women's rights activist.
    Rodriguez-Trias was the first Latina president of the American Public Health Association, a founding member of the Women's Caucus of the American Public Health Association, y the recipient of the Presidential Citizen's Medal. She is credited with helping to expand the range of public health services for women y children in minority y low-income populations in the United States, Central y South America, Africa, Asia, y the Middle East.[153] (véase Educadores y científicos')
  • Ana Roque Women Rights activist Roque was an educator y suffragist. She was also one of the founders of the University of Puerto Rico.
  • Vidal Santiago Díaz Political activist, Santiago Díaz was the barber of Pedro Albizu Campos. He made Puerto Rican media history when numerous police officers y National Guards men attacked him at his barbershop "Salon Boricua" because of his ideals of Puerto Rican independence. It was the first time in Puerto Rican history that an attack of such nature was transmitted via radio to the Puerto Rican public in general.[154]
  • Arturo Alfonso Schomburg Civil rights Schomburg was a pioneer in black history. He helped raise awareness of the great contribution that Afro-Latin Americans y Afro-Americans have made to society.
  • Pedro Julio Serrano Human Rights activist
    President of Puerto Rico Para Tod@s, that strives for inclusion of LGBT community y for social justice for all in Puerto Rico. Serrano also work as Communication Manager at the National Gay y Lesbian Task Force.[155]
  • Pedro Guanikeyu Torres Taíno Indian civil rights activist, tribal leader, educator, Taíno language researcher, tribal historian y a Taino Indian Nationalist.
  • Griselio Torresola activista político nacionalista, muerto en intento de asesinato del Pte. Harry S. Truman en 1950.
  • Carlos Vélez Rieckehoff activosta político ex presidente del Capítulo Nueva York del Partido Nacionalista de Puerto Rico en la década de 1930. En la década de 1990 Rieckehoff estuvo entre los manifestantes protestantes contra el uso por la Armada de Estados Unidos, de su lugar de nacimiento, la isla de Vieques, como campo de tiro.[156]
  • Dr. Olga Viscal Garriga activista político miembro del Partido Nacionalista de Puerto Rico. Durante la década de 1940 se convirtió en líder estudiantil en la Universidad de Puerto Rico y portavoz de la rama del Partido Nacionalista de Puerto Rico en Río Piedras.
  • Marcos Xiorro esclavo
    En 1821, Xiorro planeó y conspiró para provocar una revuelta de esclavos contra los propietarios de las plantaciones de azúcar y el gobierno colonial español en Puerto Rico.[157]

Compositores, músicos y cantantes[editar]

W'

Y

Z

Criminales[editar]

Antes del siglo 20

  • Roberto Cofresí a.k.a. "El Pirata Cofresí" Cofresí's exploit as a pirate are part of Puerto Rico's folklore.
  • José Maldonado Román a.k.a. "Aguila Blanca" Revolutionary, considered an outlaw by the authorities y a hero along the lines of Robin Hood by the local "Jibaros".[191]

Del siglo 20

Del siglo 21s

Diplomáticos[editar]

Siglo 20

Siglo 21

Educadores[editar]

  • Dra. Ursula Acosta educadora One of the founding members of the Sociedad Puertorriqueña de Genealogía (Puerto Rican Genealogical Society([198]
  • Alfredo M. Aguayo Educator y writer Established the first laboratory of child psychology at the University of Havana[199]
  • Dr. Carlos Albizu Miranda psicólogo, educador First Hispanic Educator to have a North American University renamed in his honor y one of the first Hispanics to earn a PhD in Psychology in the United States.[200]
  • Dr. Margot Arce de Vázquez educador Founder of the Department of Hispanic Studies in the University of Puerto Rico.
  • Dr. Jaime Benítez Former Resident Commissioner Longest serving chancellor y president of the University of Puerto Rico
  • Frank Bonilla Educator Academic who became a leading figure in Puerto Rican Studies.[201]
  • Dr. Carlos E. Chardón Palacios, primer micólogo de Puerto Rico y first Puerto Rican appointed as Chancellor of University of Puerto Rico
  • Dr. Carlos E. Chardón López, Educator y public administrator Chardón was the only Puerto Rican to serve twice as Puerto Rico Secretary of Education
  • Dr. Edna Coll educador, autor Coll fue Pte. de la Sociedad de Autores Puertorriqueños en San Juan. También fue fundador de la Academia de Bellas Artes de Puerto Rico.[202]
  • Rafael Cordero educador declarado Venerable en 2004 por Juan Pablo II; proceso de beatificación en movimiento con Fr. Oscar Rivera, procurador de la Causa
  • Dr. Waded Cruzado primer rector hispano de Universidad Estatal de Montana [203]
  • Eugenio María de Hostos educador En Perú, Hostos ayudó a desarrollar el sistema educativo de ese país y habló en contra del duro trato dado a los chinos que vivían allí. Se quedó en Chile 1870-1873. Durante su estancia allí, enseñó en la Universidad de Chile y dio un discurso titulado "La Educación Científica de la Mujer." Propuso en su discurso que los gobiernos permiten a mujeres en sus colegios. Poco después, Chile permitió a las mujeres a entrar en el sistema educativo universitario. (Ver Políticos y Autores')
  • Angelo Falcón científico político Autor del "Atlas of Stateside Puerto Ricans" (2004) y coeditor del texto "Boricuas in Gotham: Puerto Ricans in the Making of Modern New York City" (2004).
  • Dr. José Ferrer Canales educador, escritor, activista
  • Dr. Antonio García Padilla rector de la Universidad de Puerto Rico (2001–2009), ex decano de la Esc. de Leyes UPR
  • Dr. Megh R. Goyal Professor/Historian/Scientist Father of Irrigation Engineering in Puerto Rican, Professor in Agricultural & Biomedical Engineering University of Puerto Rico - Mayagüez[204]
  • Dr. Concha Meléndez Educator, writer poet.
  • Ana G. Méndez Educator Founder of the Ana G. Méndez University System.
  • Antonio Miró Montilla "Architect, educator. First architect appointed head of a government agency, the Puerto Rico Public Buildings Authority, 1969 to1971. First dean of the School of Architecture at the University of Puerto Rico, Río Piedras Campus, 1971 to 1978. Chancellor of the Río Piedras Campus of the University of Puerto Rico, 1978 to 1985."[205]
  • Dr. Antonia Pantoja Educator Founder of "ASPIRA" was awarded the Presidential Medal of Freedom.
  • Dr. Ángel Ramos Educator Superintendent of the Sequoia Schools for the Deaf y Hard of Hearing. Ramos is one of the few deaf Hispanics to earn a doctorate from Gallaudet University
  • Dr.Juan A. Rivero Educator Founded the Dr. Juan A. Rivero Zoo in Mayagüez, has discovered numerous animal species y has written several books.
  • Ana Roque educadora, sufragista Roque was one of the founders of the University of Puerto Rico.
  • Dr. Carlos E. Santiago Economist y Educator. Chancellor of the University of Wisconsin-Milwaukee.[206]
  • Ninfa Segarra President of the New York City Board of Education 2000–2002.
  • Victoria Leigh Soto Educator, Soto, whose father is Puerto Rican, was an educator who emerged as a hero in the tragic shooting at Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut when she hid students y died trying to protect them from alleged shooter Adam Lanza.[207]
  • Lolita Tizol educadora educadora del 1900, en un momento cuando la mayoría de la gente en Ponce, como la mayor parte de Puerto Rico, no sabían leer ni escribir, y cuando los maestros se les pagaba sólo $ 50 al mes, incluso en las grandes ciudades, Tizol se encargó de superar todos los retos de ayudar a otros.[208]
  • Nilita Vientós Gastón educadora Vientos Gastón fue la primera mujer abogada en trabajar para el Departamento de Justicia de Puerto Rico. Ella defendió el uso de la lengua castellana en los tribunales de Puerto Rico, ante el Tribunal Supremo, y ganó
  • Mariano Villaronga-Toro educador y funcionario público Villaronga Toro fue el primer Comisionado de Instrucción Pública después de la creación del Estado Libre Asociado. Instituyó el uso del castellano como idioma oficial de enseñanza en el sistema educativo público en Puerto Rico, el desplazamiento de la instrucción en inglés que había sido empujado por los gobernadores coloniales nombrados por EEUU.[209]

Gobernadores[editar]

Pre siglo 20

Siglo 20

Siglo 21

Primeras Damas de Puerto Rico[editar]

Historiadores[editar]

Periodistas[editar]

Jueces y policías[editar]

Jueces

Law enforcement

  • Nicholas Estavillo, NYPD Chief of Patrol (Ret. (In 2002, Estavillo became the first Puerto Rican y the first Hispanic in the history of the NYPD to reach the three-star rank of Chief of Patrol.[233]
  • Faith Evans, U.S. Marshal Hawaiian-Puerto Rican, first woman to be named U.S. Marshal.
  • Alejandro González Malavé, Undercover police officer controversial undercover police officer.
  • Irma Lozada, New York City Transit Police Lozada was the first female police officer to die in the line of duty in New York City.[193]
  • José Meléndez-Pérez, INS officer INS Officer who was named in 9/11 Commission Report; denied entry to terrorist in August 2001.
  • Benito Romano, United States Attorney in New York First Puerto Rican to hold the United States Attorney's post in New York on an interim basis.[234]
  • Joe Sánchez, Former New York City police officer Sánchez is a highly decorated former New York City police officer y author whose books give an insight as to the corruption within the department."[235]
  • Pedro Toledo, Puerto Rico Police Superintendent Retired FBI senior agent y longest-serving state police superintendent.

Militares[editar]

Siglo 16

Siglo 17

  • Juan de Amezquita, Captain, Puerto Rican Militia Defeated Captain Balduino Enrico (Boudewijn Hendricksz), who in 1625 was ordered by the Dutch to capture Puerto Rico.[236]

Siglo 18

  • Rafael Conti, coronel, Spanish Army In 1790, Conti captured 11 enemy ships involved in smuggling stolen goods. In 1797, he helped defeat Sir Ralph Abercromby y defend Puerto Rico from a British invasion in his hometown, Aguadilla. In 1809, he organized a military expedition fight with the aim of returning Hispaniola, which now comprise the nations of the Dominican Republic y Haiti, back to Spanish rule.[237]
  • Antonio de los Reyes Correa, Captain, Spanish Army Puerto Rican hero who defended the town Arecibo in 1702 from an invasion by defeating the British. He was awarded "La Medalla de Oro de la Real Efigie" (The Gold Medal of the Royal Image), by King Philip V of Spain y given the title of "Captain of Infantry"[238]
  • José y Francisco Díaz, Sergeants, Puerto Rican militia The Díaz were cousins in the Toa Baja Militia who helped defeat Sir Ralph Abercromby y defend Puerto Rico from a British invasion in 1797.[239]
  • Miguel Henríquez, Captain, Spanish Navy In 1713, Henríquez defeated the British in Vieques y was awarded the La Medalla de Oro de la Real Efigie.[240]

Siglo 19

Siglo 20

  • Humberto Acosta-Rosario, Staff Sergeant, U.S. Army Acosta-Rosario was a member of Company B, 1st Battalion, 5th Infantry (Mechanized); 25th Infantry Division, United States Army. He is currently the only Puerto Rican MIA whose body has never been recovered.[252]
  • Ricardo Aponte, Brigadier General, U.S. Air Force Aponte is the former Director of the Innovation y Experimentation Directorate, United States Southern Command, the first Puerto Rican to hold said position.[253]
  • Félix Arenas Gaspar, Captain, Spanish Army Arenas Gapar was posthumously awarded the Cruz Laureada de San Fernando (Laureate Cross of Saint Ferdinand – Spain's version of the Medal of Honor) for his actions in the Rif War.[254]
  • Domingo Arroyo, Jr., Private First Class, U.S. Marine Corps Arroyo was the first American serviceman to be killed in Operation Restore Hope during the Somalian Civil War.[255]
  • Joseph (José) B. Aviles, Sr., CWO2, U.S. Coast Guard On 28 September 1925, Aviles became the first Hispanic Chief Petty Officer in the United States Coast Guard. During World War II he received a war-time promotion to Chief Warrant Officer, becoming the first Hispanic to reach that level as well.[256]
  • Rafael Celestino Benítez, Rear Admiral, U.S. Navy Benítez was a highly decorated submarine commander who led the rescue effort of the crew members of the USS Cochino which was involved in the first American undersea spy mission of the Cold War.[257]
  • Carlos Betances Ramírez, Colonel, U.S. Army Betances Ramírez was the first Puerto Rican to command a battalion in the Korean War. In 1952, he assumed the command of the 2nd Battalion, 65th Infantry Regiment.[258]
  • José M. Cabanillas, Rear Admiral, U.S. Navy In World War II Cabanillas was Executive Officer of the USS Texas (BB-35) y participated in the invasions of Africa y Normandy (D-Day).[259]
  • Richard Carmona M.D., Vice Admiral, Public Health Service Commissioned Corps Carmona served as the 17th Surgeon General of the United States under President George W. Bush.[260]
  • Modesto Cartagena, Sergeant First Class, U.S. Army Cartagena, the most decorated Hispanic soldier in history, distinguished himself in combat during the Korean War as a member of Puerto Rico's 65th Infantry y is being considered for the Medal of Honor.[49]
  • Carlos Fernando Chardón, Major General, Puerto Rico National Guard, Chardón was the Secretary of State of Puerto Rico from 1969 to 1973 y the Puerto Rico Adjutant General from 1973 to 1975.
  • Carmen Contreras-Bozak, Tech4, U.S. Women's Army Corps Contreras-Bozak was the first Hispanic to serve in the U.S. Women's Army Corps. She served as an interpreter y in numerous administrative positions during World War II.[261]
  • Virgilio N. Cordero, Jr., Brigadier General, U.S. Army
    Cordero was a Battalion Commander of the 31st Infatry Regiment who documented his experiences as a prisoner of war y his participation in the infamous Bataan Death March of World War II.[262]
  • Juan César Cordero Dávila, Major General, U.S. Army Cordero Dávila was the commanding officer of the 65th Infantry Regiment during the Korean War, thus becoming one of the highest ranking ethnic officers in the Army.[263]
  • Encarnación Correa, Sergeant, U.S. Army Correa was the person who fired the first warning shots in World War I on behalf of the United States against a ship flying the colors of the Central Powers, when on 21 March 1915, under the orders of then-Lieutenant Teófilo Marxuach, he manned a machine gun y opened fire on the "Odenwald" an armed German supply ship trying to force its way out of the San Juan Bay.[264]
  • Ruben A. Cubero, Brigadier General U.S. Air Force Cubero, who is Puerto Rican descent, was a highly decorated member of the United States Air Force who in 1991, became the first Hispanic graduate of the United States Air Force Academy to be named Dean of the Faculty of the academy.[265]
  • Pedro del Valle, Lieutenant General, U.S. Marine Corps Del Valle was the first Hispanic three-star Marine general. His military career included service in World War I, Haiti y Nicaragua during the so-called Banana Wars of the 1920s, y in the seizure of Guadalcanal y later as Commanding General of the U.S. 1st Marine Division during World War ll played an instrumental role in the defeat of the Japanese forces in Okinawa.[266]
  • Carmelo Delgado Delgado, teniente, Abraham Lincoln International Brigade Delgado was the first Puerto Rican y one of the first U.S. citizens to fight y to die in the Spanish Civil War against General Francisco Franco y the Spanish Nationalists.[267]
  • Alberto Díaz, Jr. Rear Admiral, U.S. Navy Diaz is the first Hispanic to become the Director of the San Diego Naval Medical District.[268]
  • Luis R. Esteves, Major General, U.S. Army In 1915, Esteves became the first Puerto Rican to graduate from the United States Military Academy. Esteves also organized the Puerto Rican National Guard.[269]
  • Salvador E. Felices, Major General, U.S. Air Force Felices was the first Puerto Rican general in the U.S. Air Force. In 1953, Felices flew in 19 combat missions over North Korea, during the Korean War. In 1957, he participated in a historic project that was given to Fifteenth Air Force by the Strategic Air Command headquarters known as "Operation Power Flite", the first around the world non-stop flight by all-jet aircraft.[270]
  • Rose Franco, CWO3, U.S. Marine Corps Franco was the first Hispanic woman Chief Warrant Officer in the Marine Corps. In 1965, Franco was named Administrative Assistant to the Secretary of the Navy, Paul Henry Nitze by the administration of President Lyndon B. Johnson.[271]
  • Edmund Ernest García, Rear Admiral, U.S. Navy During World War II García was commander of the destroyer USS Sloat (DE-245) y saw action in the invasions of Africa, Sicily, y France.[272]
  • Fernando Luis García, Private First Class, U.S. Marine Corps Garcia was the first Puerto Rican awarded the Medal of Honor. He was posthumously awarded the medal for his actions against enemy aggressor forces in the Korea War on 5 September 1952.[273]
  • Linda Garcia Cubero, Captain, U.S. Air Force In 1980, Garcia Cubero, who is of Mexican-American/Puerto Rican heritage, became the first Hispanic woman graduate of the United States Air Force Academy y the first to graduate from an American Military Academy.[274]
  • Carmen García Rosado, Private First Class, U.S. Women's Army Corps García Rosado was among the first 200 Puerto Rican women to be recruited into the WAC's during World War II y the author of "LAS WACS-Participacion de la Mujer Boricua en la Segunda Guerra Mundial" (The WACs-The participation of the Puerto Rican women in the Second World War), which is the first book which documents the experiences of the first 200 Puerto Rican women to participate in said conflict as members of the armed forces of the United States.[275]
  • Mihiel Gilormini, Brigadier General, U.S. Air Force World War II hero, recipient of 5 Distinguished Flying Cross's y who together with Brig. General Alberto A. Nido y Lt. Col. Jose Antonio Muñiz founded the Puerto Rico Air National Guard. Gilormini had previously flown for the Royal Canadian Air Force(1941) y the Royal Air Force (1941–1942).[276]
  • Manuel Goded Llopis, General, Spanish Army Goded Llopis was a Puerto Rican in the Spanish Army who was one of the first generales to join General Francisco Franco, in the revolt against the Spanish Republican government (also known as Spanish loyalists) in what is known as the Spanish Civil War. Previously, Goded Llopis had distinguished himself in the Battle of Alhucemas of the Rif War.[277]
  • César Luis González, First Lieutenant, U.S. Army Air Force Gonzalez was the first Puerto Rican pilot in the United States Army Air Force y the first Puerto Rican pilot to die in World War II.
  • Diego E. Hernández, Vice Admiral, U.S. Navy Hernández was the first Hispanic to be named Vice Commander, North American Aerospace Defense Command. He flew two combat tours in Vietnam during the Vietnam War y in 1980, took command of the aircraft carrier USS John F. Kennedy (CV-67).[278]
  • Zak Hernández, Sergeant, U.S. Army Hernández was killed in Panama on the eve of President George H. W. Bush's visit. His accused murderer, Pedro Miguel González Pinzón, was acquitted y later elected President of Panamá's National Congress, an event which has generated protests from the governments of the United States y Puerto Rico.[279]
  • Haydee Javier Kimmich, Captain, U.S. Navy Kimmich was the highest ranking Hispanic female in the Navy. She was assigned as the Chief of Orthopedics at the Navy Medical Center in Bethesda y she reorganized Reservist Department of the medical center during Operations Desert Shield y Desert Storm.[280]
  • Orlando Llenza, Major General, U.S. Air Force Llenza is the second Puerto Rican to reach the rank of Major General (two-star General) in the United States Air Force. He was the Adjutant General of the Puerto Rico National Guard.[281]
  • Carlos Lozada, Private First Class, U.S. Army Lozada was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions on 20 November 1967, at Dak To in the Republic of Vietnam.[282]
  • Carmen Lozano Dumler, 2ª teniente del Cuerpo de la Mujer del Ejército EE.UU. Dumler fue uno de los primeros oficiales de Puerto Rico las mujeres del Ejército. En 1944, fue juramentado como segundo teniente y asignado a la 161 en el Hospital General San Juan.[280]
  • Antonio Maldonado, Brigadier General, U.S. Air Force En 1965, Maldonado se convirtió en la persona más joven en pilotar un avión B-52. Su participación activa en la guerra de Vietnam incluye 183 misiones de combate aéreo.[283]
  • Joseph (José) R. Martínez, soldado de primera, Ejército de EE.UU. Martinez destruyó una unidad de infantería alemana y de tanques en Túnez, proporcionando fuego de artillería pesada, con ahorro para su pelotón de ser atacado en el proceso. Recibió la Cruz de Servicio Distinguido del general George S. Patton, convirtiéndose en el primer receptor de Puerto Rico de dicha condecoración militar.[284]
  • Lester Martínez López, MPH, Major General, U.S. Army Martínez López fue el primer hispano en ser Médico del Ejército y del Comando de Investigación.[285]
  • Gilberto José Marxuach, coronel, U.S. Army Marxuach, hijo def Teofilo Marxuach, es "Padre de la Defensa Civil de San Juan"[286]
  • Teófilo Marxuach, Lieutenant Colonel, U.S. Army Marxuach fired a hostile shot from a cannon located at the Santa Rosa battery of "El Morro" fort, in what is considered to be the first shot of World War I fired by the regular armed forces of the United States against any ship flying the colors of the Central Powers,[287] forcing the Odenwald to stop y to return to port where its supplies were confiscated.[288]
  • George E. Mayer, Rear Admiral, U.S. Navy Mayer was the first Hispanic Commander of the Naval Safety Center. He led an international naval exercise known as Baltic Operations (BALTOPS) 2003 from his flagship, the USS Vella Gulf (CG-72). It was the first time in the 31 year history of BALTOPS that the exercise included combined ground troops from Russia, Poland, Denmark y the United States.[289]
  • Angel Mendez sargento, U.S. Marine Corps Mendez, who was of Puerto Rican descent, was awarded the Navy Cross in Vietnam y is being considered for the Medal of Honor. He saved the life of his Lieutenant – Ronald D. Castille, who went on to become the Chief Justice of the Supreme Court of Pennsylvania.[290]
  • Enrique Méndez, Jr., Major General, U.S. Army Méndez was the first Puerto Rican to assume the positions of Army Deputy Surgeon General, Commander of the Walter Reed Army Medical Center y Assistant Secretary of Defense for Health Affairs.[291]
  • Virgil R. Miller, Colonel, U.S. Army Miller was the Regimental Commander of the 442d Regimental Combat Team (RCT), a unit which was composed of "Nisei" (second generation Americans of Japanese descent), during World War II. He led the 442nd in its rescue of the Lost Texas Battalion of the 36th Infantry Division, in the forests of the Vosges Mountains in northeastern France.[292]
  • José Antonio Muñiz Lieutenant Colonel, U.S. Air Force Muñiz together with then-Colonels Alberto A. Nido y Mihiel Gilormini founded the Puerto Rico Air National Guard. In 1963, the Air National Guard Base, at the San Juan International airport in Puerto Rico, was renamed "Muñiz Air National Guard Base" in his honor.[293]
  • William A. Navas, Jr., Major General, U.S. Army Navas is the first Puerto Rican named Assistant Secretary of the Navy. A veteran of the Vietnam War, Navas was nominated in 2001 by President George W. Bush to serve as the Assistant Secretary of the Navy (Manpower y Reserve Affairs).[294]
  • Héctor Andrés Negroni, Colonel, U.S. Air Force Negroni was the first Puerto Rican graduate of the United States Air Force Academy. A veteran of the Vietnam War, Negroni was awarded the Aeronautical Merit Cross, Spains highest Air Force peacetime award for his contributions to the successful implementation of the United States-Spain Treaty of Friendship y Cooperation.[295]
  • Alberto A. Nido, Brigadier General, U.S. Air Force Nido was a World War II war hero who together with Lt. Col. Jose Antonio Muñiz, co-founded the Puerto Rico Air National Guard y served as its commander for many years. Nido served in the Royal Canadian Air Force, the British Royal Air Force y in the United States Army Air Forces during World War II.[293]
  • Ramón Núñez-Juárez, Private First Class, U.S. Marine Corps Núñez-Juárez was listed as Missing in Action during the Korean War y posthumously awarded the Navy Cross, second highest medal after the Medal of Honor, that can be awarded by the Department of the Navy. He was the only Puerto Rican member of the United States Marine Corps whose remains have never been recovered y who was listed as Missing in Action during the Korean War.[296]
  • Jorge Otero Barreto, Sergeant First Class, U.S. Army Otero Barreto with 38 decorations, which includes 3 Silver Star Medals, 5 Bronze Star Medals with Valor, 4 Army Commendation medals, 5 Purple Heart Medals y 5 Air Medals, has been called the most decorated U.S. soldier of the Vietnam War.[297] [298]
  • Dr. Dolores Piñero, U.S. Army Medical Corps Piñero, who despite the fact that she was not an active member of the military, was the first Puerto Rican woman doctor to serve in the Army under contract during World War I. At first she was turned down, however after writing a letter to the Army Surgeon General in Washington, D.C. she was ordered her to report to Camp Las Casas in Santurce, Puerto Rico. On October 1918, She signed her contract with the Army.
  • José M. Portela, Brigadier General U.S. Air Force Portela served in the position of Assistant Adjutant General for Air while also serving as commander of the Puerto Rico Air National Guard. In 1972, Portela became the youngest C-141 Starlifter aircraft commander y captain at age 22. Portela is also the only reservist ever to serve as director of mobility forces for Bosnia.[299]
  • Marion Frederic Ramírez de Arellano, Captain, U.S. Navy Ramírez de Arellano was the first Hispanic submarine commander. He was awarded two Silver Stars y a Bronze Star for his actions against the Japanese Imperial Navy during World War II.[300] [301]
  • Antonio J. Ramos, Brigadier General, U.S. Air Force Ramos was the first Hispanic to serve as commander, Air Force Security Assistance Center, Air Force Materiel Command, y dual-hatted as Assistant to the Commander for International Affairs, Headquarters Air Force Materiel Command.[302]
  • Agustín Ramos Calero, Sergeant First Class, U.S. Army With 22 military decorations Ramos Calero was the most decorated soldier in all of the United States during World War II.[258]
  • Fernando L. Ribas-Dominicci, Major, U.S. Air Force Ribas-Dominicci was one of the pilots who participated in the Libyan air raid as member of the 48th Tactical Fighter Wing. His F-111F was shot down in action over the disputed Gulf of Sidra off the Libyan coast. Ribas-Dominicci y his weapons systems officer, Capt. Paul Lorence, were the only U.S. casualties of Operation El Dorado Canyon.[303]
  • Frederick Lois Riefkohl, Rear Admiral, U.S. Navy Riefkohl was the first Puerto Rican to graduate from the United States Naval Academy y in World War I became the first Puerto Rican to be awarded the Navy Cross. [304]
  • Rudolph W. Riefkohl, Colonel, U.S. Army Riefkohl played an instrumental role in helping the people of Poland overcome the 1919 typhus epidemic.[305]
  • Félix Rigau Carrera, Second Lieutenant, U.S. Marine Corps Rigau Carrera was the first Puerto Rican pilot y the first Hispanic fighter pilot in the United States Marine Corps. Rigau Carrera was also the first Puerto Rican parachutist y the first pilot to fly on air mail carrying duties in Puerto Rico.[306]
  • Manuel Rivera, Jr., Captain, U.S. Marine Corps Rivera, who was of Puerto Rican descent, was the first U.S. serviceman to die in Operation Desert Shield.[307]
  • Pedro N. Rivera, M.D., Brigadier General, U.S. Air Force In 1994, Rivera became the first Hispanic to be named medical commander in the Air Force. He was responsible for the provision of health care to more than 50,000 patients.[308]
  • Horacio Rivero, Admiral, U.S. Navy In 1964, Rivero became the first Puerto Rican y second Hispanic Admiral (four-star) in the U.S. Navy. Rivero participated in World War II, the Korean War, the Vietnam War y in 1962, Admiral Rivero was the commander of the American fleet sent by President John F. Kennedy during the Cuban Missile Crisis to set up a quarantine (blockade) of the Soviet ships in an effort to stop the Cold War from escalating into World War III.[309] [310]
  • Pedro Rodríguez, Master Sergeant, U.S. Army Rodriguez was a member of Puerto Rico's 65th Infantry. He earned two Silver Stars within a seven-day period during the Korean War..[311]
  • Antonio Rodríguez Balinas, Brigadier General, U.S. Army Rodríguez Balinas was the first commander of the Office of the First U.S. Army Deputy Command. During the Korean War he fought with Puerto Rico's 65th Infantry Regiment y was awarded the Silver Star Medal[312]
  • Maria Rodriguez Denton, Lieutenant, U.S. Navy Rodriguez Denton was the first woman from Puerto Rico who became an officer in the United States Navy as member of the WAVES. It was Lt. Denton who forwarded the news (through channels) to President Harry S. Truman that the war had ended.[313]
  • Fernando E. Rodríguez Vargas, DDS, Major, U.S. Army Rodríguez Vargas was an odontologist (dentist), scientist y a Major in the U.S. Army who in 1921 discovered the bacteria which causes dental caries.[314] [315]
  • Eurípides Rubio, Captain, U.S. Army Rubio was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions at Tay Ninh Province in the Republic of Vietnam on 8 November 1966.[316]
  • Jaime Sabater, Sr., Colonel, U.S. Marine Corps
    Sabater commanded the 1st Battalion 9th Marines during the Bougainville amphibious operations in World War II.[317]
  • José L. Santiago, Sergeant Major, U.S. Marine Corps Santiago has the distinction of being the 2nd Battalion 9th Marines first Hispanic Sergeant Major y its first Sergeant Major since its reactivation on 13 July 2007.[318]
  • Héctor Santiago-Colón, Specialist Four, U.S. Army In 1968, Santiago-Colón was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions at Quảng Trị Province, Vietnam as member of Company B of the 5º Batallón, 7th Cavalry, 1st Cavalry Division.[319]
  • Antulio Segarra, Colonel, U.S. Army In 1943, Segarra became the first Puerto Rican Regular Army officer to command a Regular Army Regiment when he assumed the command of Puerto Rico's 65th Infantry Regiment which at the time was conducting security missions in the jungles of Panama.[320]
  • Frankie Segarra, Master Gunnery Sergeant, U.S. Marine Corps Segarra is the first Puerto Rican to reach the grade of Master Gunnery Sergeant in the United States Marine Corps within his MOS.[321]
  • Rafel Toro, Private, U.S. Marine Corps Toro was posthumously awarded the Navy Cross for his "extraordinary heroism in battle"[322] while fighting in Nicaragua during the second Nicaragua campaign in 1927.
  • Humbert Roque Versace, Captain, U.S. Army Versace, was of Italian y Puerto Rican descent, was posthumously awarded the Medal of Honor for his heroic actions while a prisoner of war (POW) during the Vietnam War. He was the first member of the U.S. Army to be awarded the Medal of Honor for actions performed in Southeast Asia while in captivity.[323]
  • Raúl G. Villaronga, Colonel, U.S. Army Villaronga was the first Puerto Rican to be elected as Mayor of a Texas city (Killeen).[324]

Siglo 21

  • Iván Castro, Captain, U.S. Army Castro, who is of Puerto Rican descent, is one of three blind active-duty officers who serves in the US Army y the only blind officer serving in the United States Army Special Forces.[325]
  • Ramón Colón-López, Chief Master Sergeant, U.S. Air Force On 13 June 2007, Colon-López a pararescueman, was the first y only Hispanic among the first six airmen to be awarded the Air Force Combat Action Medal. He is the Commandant of the Pararescue y Combat Rescue Officer School[326]
  • Olga E. Custodio, Lieutenant Colonel, U.S. Air Force, Custodio made history when she became the first female Hispanic U.S. military pilot. She holds the distinction of being first Latina to complete U.S. Air Force military pilot training. After retiring from the military she became the first Latina to become a commercial airline captain.[327]
  • Emilio Díaz Colón, Major General, U.S. Army; PRNG Díaz-Colón is the first Superintendent of the Puerto Rican Police who once served as the Adjutant General of the Puerto Rican National Guard.[328] [329]
  • Hila Levy, teniente 1º, U.S. Air Force In 2007 Levy became the first Puerto Rican Rhodes scholar.[330] [331]
  • María V. Martínez, Command Sergeant Major, U.S. Army Martínez is the first Puerto Rican female to reach the rank of Command Sergeant Major in the United States Army. She serves as Senior Enlisted Advisor to the Director of the Army Diversity Office in the Pentagon, Washington, D.C..[332]
  • Rafael O'Ferrall, Brigadier General, U.S. Army O'Ferrall es el primer hispano boricua en convertirse en Comandante Gral Adjunto de la Fuerza de Tarea Conjunta en Guantánamo, Cuba y al mismo tiempo Asistente Ayudante General (Ejército) y diputado general en jefe del Cuartel General de la Fuerza Conjunta de San Juan, Puerto Rico.[333]
  • María Inés Ortiz, capitán, U.S. Army Ortiz, who was of Puerto Rican descent, was the first United States Army nurse to die in combat during Operation Iraqi Freedom y the first to die in combat since the Vietnam War..[334]
  • Evelio Otero, Jr., coronel. U.S. Air Force
    Otero led the establishment of the first ever U.S. Central Command Headquarters in Catar. He founded the Polish y Colombian Joint Special Operations Commands while he was assigned to United States Special Operations Command.[335]
  • Hector E. Pagan, Brigadier General, U.S. Army Pagan is the first Hispanic of Puerto Rican descent to become Deputy Commanding General of the U.S. Army John F. Kennedy Special Warfare Center y School at Fort Bragg, North Carolina.[336]
  • Lizbeth Robles, SPC., U.S. Army In 2005, Robles was the first female soldier born in Puerto Rico to die in combat as an active soldier during Operation Iraqi Freedom.[337]
  • Maritza Sáenz Ryan, Colonel, U.S. Army Sáenz Ryan, who is of Puerto Ricana y Spanish descent, is the head of the Department of Law at the United States Military Academy. She is the first woman y first Hispanic (Puerto Rican y Spanish heritage) West Point graduate to serve as an academic department head. She also has the distinction of also being the most senior ranking Hispanic Judge Advocate.[188] [338]
  • Marc H. Sasseville, Brigadier General, U.S. Air Force On 11 September 2001, then - Lieutenant Colonel Marc Sasseville {whose mother is Yita Joan Frontera Lluch from Yauco, Puerto Rico[339] ) was the acting operations group commander under the 113th Wing of the DC Air National Guard. He was one of four fighter pilots commissioned with finding y destroying United Flight 93 by any means necessary, including ramming the aircraft in midair.[340] [341]
  • Frances M. Vega, SPC., U.S. Army On 2 November 2003, Vega became the first female soldier of Puerto Rican descent to die in a combat zone during Operation Iraqi Freedom.[342]

Médicos, científicos e inventores[editar]

  • Joseph M. Acaba astronauta, científico, educador First Puerto Rican astronaut
  • Dr. José Ramón Alcalá, anatomista
    In 1972, Alcalá was appointed assistant professor in the Wayne School of Medicine. There he conducted research which would make him the foremost expert on cell makeup of the human eye lens. Alcalá developed laboratory methods to study the histology of ocular tissue, which ultimately helped to explain the development of cataracts, among other maladies of the eye[68] [343]
  • Dr. Carlos Albizu Miranda Psychologist, educator First Hispanic Educator to have a North American University renamed in his honor y one of the first Hispanics to earn a PhD in Psychology in the United States.[200]
  • Dr. Ricardo Alegría Anthropologist, archaeologist y educator "Father of Modern Puerto Rican Archaeology".
  • Jorge N. Amely Vélez - Inventor
    Amely Vélez is an electrical engineer y inventor who holds various patents in the field of Medical Technology.[344]
  • Dr. Bailey K. Ashford doctor, parasitologist, author y soldier.
    Ashford, a Colonel in the U.S. Army, arrived in Puerto Rico during the Spanish–American War y made the island his home. He organized y conducted a parasite treatment campaign, which cured approximately 300,000 persons (one-third of the Puerto Rico population) y reduced the death rate from this anemia by 90 percent.[345] [346]
  • Dr. Pedro Beauchamp Surgeon The first Puerto Rican specialist certified by the American Reproductive Endocrinology y Infertility Board, who performed the first in vitro fertilization (IVF) technique on the island in 1985.[347]
  • Dr. Víctor Manuel Blanco Astronomer In 1959, Blanco discovered a "Blanco 1", a galactic cluster.[348] Blanco was the second Director of the Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chile, which has the largest 4-m telescope in the Southern Hemisphere,[349] In 1995, the telescope was dedicated in his honor y named the "Víctor M. Blanco Telescope" y is also known as the "Blanco 4m"[350]
  • Dr. Rafael L. Bras Former chair of Civil Engineering at MIT One of the world's leading experts in hydrometeorology y global warming.
  • Anthony M. Busquets Electronic engineer, aerospace technologist Busquets is involved in the development y application of multifunction control/display switch technology in 1983 y Development y application of a microprocessor-based I/O system for simulator use in 1984.
  • Dr. Carlos E. Chardón a.k.a. the "Father of Mycology in Puerto Rico" Chardón is the first Puerto Rican mycologist. Discovered the aphid "Aphis maidis", the vector of the mosaic of sugar cane, in 1922. Author of the "Chardón Plan" y first Puerto Rican to hold the position of Chancellor of the University of Puerto Rico.[351]
  • Dr. Nitza Margarita Cintron Scientist Chief of NASA's (JSC) Space y Health Care Systems Office.
  • Dr. Antonia Coello Novello First Hispanic y first woman U.S. Surgeon General (1990–93).
  • Dr. Martín Corchado Physician, medical researcher, y president of the Autonomist Party of Puerto Rico.
  • Dr. José F. Cordero Pediatrician Cordero is the founding director of the National Center on Birth Defects y Developmental Disabilities (NCBDDD) at the Centers for Disease Control y Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia.[352]
  • Dr. Milagros J. Cordero pediatrician She is the founder y President of Team Therapy Services For Children (ITT’S for Children([49]
  • Dr. María Cordero Hardy physiologist, educator y scientist, br>Cordero Hardy's research on vitamin E helped other scientists understand about how the vitamin works in the human body.[353]
  • Dr. Juan R. Correa-Pérez PhD, scientist, clinical andrologist y embryologist Dr. Correa-Pérez is a scientist who is credited with becoming the first clinical Andrologist y Embryologist in Puerto Rico.
  • Dr. Juan R. Cruz NASA scientist Played an instrumental role in the design y development of the Mars Exploration Rover (MER) parachute.
  • Dr. Carlos Del Castillo NASA scientist Del Castillo was the Program Scientist for the Ocean Biology y Biogeochemistry Program at NASA Headquarters, in Washington, D.C.. Del Castillo is also the recipient of the Presidential Early Career Award for Scientists y Engineers (PECASE) award, the highest honor bestowed by the United States government on scientists y engineers beginning their independent careers. [354]
  • Dr. Manuel de la Pila Iglesias médico multifacético especializado en varias disciplinas médicas. Introdujo las primeras máquinas de ECG y de radiografía en Puerto Rico. Fundó una clínica médica que hoy es un centro médico respetado en Ponce, Puerto Rico. Es considerado como "uno de los gigantes de Puerto Rico medicina".[355]
  • Dr. Alfonso Eaton Ing. mecánico, tecnólogo Aeroespacial primer puertorriqueño en trabajar para NASA.
  • Angelo Falcón politicólogo Autor de "Atlas of Stateside Puerto Ricans" (2004) y coeditor del libro, "Boricuas in Gotham: Puerto Ricans in the Making of Modern New York City" (2004).
  • Dr. Enectalí Figueroa-Feliciano astronauta solicitante y astrofísico in NASA Figueroa pioneered the development of position-sensitive detectors.
  • Dr. Orlando Figueroa Ing. mecánico de NASA previamente zar NASA Marte Director para la exploración de Marte y Director de la División del Sistema Solar en la Oficina de Ciencia Espacial de la NASA, y ahora es el Director de Ingeniería y Tecnología Aplicada de la NASA Goddard Space Flight Center (el "Director de Ingeniería" arregla el ámbito de las actividades de ingeniería en Goddard.[356]
  • Dr. Adolfo Figueroa-Viñas astrofísico at NASA Figueroa-Viñas is the first Puerto Rican astrophysicist at NASA working in solar plasma physics. As a senior research scientist he is involved in many NASA missions such as Wind, SOHO, Cluster y MMS projects in which he is the author y co-author of numerous scientific papers in his field.[357]
  • Dr. José N. Gándara médico tratante a los heridos de la masacre de Ponce, y later the expert witness at the trials of the accused Nacionalistas as well as before the Hays Commission. Held numerous government positions, including Secretary of Health of Puerto Rico. He was also one of the founders of the Popular Democratic Party of Puerto Rico.[358] [359]
  • Dr. Joxel García First Puerto Rican Assistant Secretary for Health (ASH), U.S. Department of Health y Human Services y an Admiral in the United States Public Health Service Commissioned Corps.[360]
  • Asdrubal Garcia Ortiz Technology Engineer Together with fellow inventors Sunggyu Lee y John R. Wootton, Garcia Ortiz was granted various patents. A sample of these patents includes: US Patent No 6,177,885, "System y method for detecting traffic anomalies", US Patent No 7,186,345, "Systems for water purification through supercritical oxidation", y US Patent No 7,688,605, "Systems y methods for reducing the magnitude of harmonics produced by a power inverter".[361] [362]
  • Dr. Mario R. García Palmieri, Cardiologist García Palmieri is the first Hispanic to have the distinction of being designated a "Master" by the American College of Cardiology[363]
  • Dr. Sixto González científico First Puerto Rican Director of the Arecibo Observatory the world's largest single dish radio telescope.
  • Rosa González, RN, Founder of "The Association of Registered Nurses of Puerto Rico" y author of various books related to her field where she denounced the discrimination against women y nurses in Puerto Rico.[364]
  • Dr. Isaac González Martínez urologist González Martínez was the first Puerto Rican urologist y a pioneer in the fight against cancer in the island.[365]
  • Olga D. González-Sanabria ingeniera de NASA Is the highest ranking Hispanic at NASA Glenn Research Center y a member of the Ohio Women's Hall of Fame.
  • Amri Hernández-Pellerano ingeniero de NASA Hernández-Pellerano designs, builds y tests the electronics that will regulate the solar array power in order to charge the spacecraft battery y distribute power to the different loads or users inside various spacecraft at NASA's Goddard Space Flight Center.
  • Gloria Hernandez física, aerospace technologist Hernandez is the Science Manager for the Stratospheric Aerosol y Gas Experiment (SAGE III on ISS) at NASA Langley Research Center. Her career has included supersonic aerodynamic research that has resulted in economic advances in supersonic flight.[366]
  • Lucas G. Hortas Aerospace engineer, aerospace technologist Hortas is the author y or co-author of over 35 technical papers in the areas of system identification, vibration control y isolation, optimal control design y implementation, optimal actuator/sensor placement, model testing, y experimental verification of control methodologies
  • Dr. Ramón E. López Physicist Dr. Lopez, a Professor in the Department of Physics at the University of Texas at Arlington, is a Fellow of the American Physical Society y recipient of the 2002 Nicholson Medal for Humanitarian Service. He is the co-author of a book on space weather entitled "Storms from the Sun"[367]
  • Fernando López Tuero Agricultural scientist y agronomist López Tuero discovered the bug (believed at first to be a germ) which was destroying Puerto Rico's sugar canes.[368]
  • Carlos A. Liceaga Ing. electrónico, aerospace technologist Liceaga leads the development of proposal guidelines; y the technical, management, y cost evaluation of the proposals For the Explorer Program.
  • Dr. Gerónimo Lluberas Physician, writer, educator, medical missionary
  • Dr. Ariel Lugo Scientist y ecologist Dr. Lugo is the Director of the International Institute of Tropical Forestry within the United States Department of Agriculture Forest Service, based in Puerto Rico. He is a founding Member of the Society for Ecological Restoration y Member-at-Large of the Board of the Ecological Society of America.[369]
  • Debbie Martínez Computer engineer, aero-space technologist Martinez is the "Flight Systems y Software Branch" software manager for the new Cockpit Motion Facility at NASA Langley Research Center.
  • Lissette Martinez Electronic engineer, rocket scientist Martinez is the lead electrical engineer for the Space Experiment Module program at the Wallops Flight Facility located in Virginia which is part of NASA's Goddard Flight Facility.
  • Dr. Manuel Martínez Maldonado MD; MACP, nefrólogo, educador, poeta, autor Martínez Maldonado has authored numerous scientific publications y discovered a natriuretic hormone.[370]
  • Dr. Antonio Mignucci Marine Biologist y oceanographer. Founder of the Red Caribeña de Varamientos.
  • Dr. Edwin Muñiz M.D., Ph.D., Ed.D. Muñiz fue la primera persona hispana nombrado fisiólogo aeroespacil en Fuerza aérea de los Estados Unidos y NASA.[371]
  • Dr. Carlos Ortiz Longo Ing. Mec. Chief of Crew Health Care Systems y Exercise Countermeasures in NASA.
  • William G. Pagán Software Engineer y IBM Master Inventor One of the most prolific Puerto Rican inventors in history. As of February 2012, he was listed as an inventor on 24 United States patents[372] y just under 90 published patent applications.[373]
  • Dr. Joseph O. Prewitt Díaz psicólogo Prewitt Díaz specialized in teoría psicosocial. He was the recipient of the American Psychological Association's 2008 International Humanitarian Award.[374]
  • Mercedes Reaves ingeniero de investigación y científico Reaves is responsible for the design of a viable full-scale solar sail y the development y testing of a scale model solar sail at NASA Langley Research Center.
  • Ron Rivera Inventor y workshop organizer Invented life-saving water filters based on pottery.[375]
  • Dr. Juan A. Rivero Scientist, educator Founded the Dr. Juan A. Rivero Zoo in Mayagüez, has discovered numerous animal species y has written several books.
  • Dr. Miriam Rodon-Naveira PhD, científico NASA Rodón-Naveira was the first Hispanic woman to hold the Deputy Directorship for the Environmental Sciences Division within the National Exposure Research Laboratory.
  • Miguel Rodríguez, Ing. Mec. Chief of the Integration Office of the Cape Canaveral Spaceport Management Office.
  • Dr. Pedro Rodriguez Inventor, Mechanical Engineer Rodríguez is the director of a test laboratory at NASA. He invented a portable, battery-operated lift seat for people suffering from knee arthritis.
  • Dr. Helen Rodriguez-Trias Physician y activist Rodriguez-Trias was a physician y activist. She was the first Latina president of The American Public Health Association, a founding member of the Women's Caucus of the American Public Health Association y the recipient of the Presidential Citizen's Medal. (see also Civil rights activists([153]
  • Dr. Fernando E. Rodríguez Vargas, Dentist, scientist Rodríguez Vargas discovered the bacteria which causes dental cavity (See also: Military).
  • Monserrate Roman Scientist, microbiologist Roman helped build the International Space Station.
  • Dr. Gualberto Ruaño biotechnology pioneer y founder of Genomas, Inc. Ruaño is a pioneer in the field of personalized medicine y the inventor of molecular diagnostic systems, Coupled Amplification y Sequencing (CAS) System (U.S. patent 5,427,911), used worldwide for the management of viral diseases. Ruaño is President y Founder of Genomas, a genetics-related company y now the bio-tech anchor of Hartford Hospital's Genetic Research Center; he also serves as Director of genetics research at the Center.[376]
  • Dr. Eduardo Santiago Delpín Surgeon Santiago Delpin wrote the first book in Spanish about organ transplant.[cita requerida]
  • Dr. Yajaira Sierra Sastre PhD in Nanotecnología
    Sierra Sastre was chosen to take part in a new NASA project that will help to determine why astronauts don’t eat enough, having noted that they get bored with spaceship food y end up with problems like weight loss y lethargy that put their health at risk. She will live for four months isolated in a planetary module to simulate what life will be like for astronauts at a future base on Mars at a base in Hawaii. Sierra Sastre is an aspiring astronaut.[377] [378]
  • Dr. Diego R. Solís Physician Solís made Puerto Rican medical history when he performed the first simultaneous pancreas y kidney transplant in Puerto Rico.[379]
  • Dr. Félix Soto Toro Electrical engineer, astronaut applicant Soto Toro developed the Advanced Payload Transfer Measurement System (ASPTMS)(Electronic 3D measuring system).
  • Dr. Agustín Stahl Botanist Stahl is considered to be Puerto Rico's first renowned scientist, conducted investigations y experiments in the fields of botany, ethnology y zoology.
  • Dr. Ramón M. Suárez Calderon Scientist, cardiologist, educator y hematologist His investigations led to the identification of the proper y effective treatment of a type of anemia known as Tropical Espru, the application of complex methods, such as electrocardiography y radioisotope, to be used in clinics y the identification y treatment of the disease which causes heart rheumatism.[368]
  • Fermín Tangüis Scientist, businessman, agriculturist y Tangüis developed the Tanguis cotton in Peru y saved that nation's cotton industry.[380]

Políticos[editar]

Siglo 19

Siglo 20

Siglo 21

Religión[editar]

Antes del siglo 20

'Siglo 20

Siglo 21

Deportes[editar]

  • Gigi Fernández tennis player, the first female athlete from her native Puerto Rico to turn professional,[409] the first Puerto Rican woman to ever win an Olympic gold medal y the first to be inducted into the International Tennis Hall of Fame.[410]
  • Lisa Fernandez softball, Olympic gold medalist.
  • Ed Figueroa baseball pitcher, first Puerto Rican to win 20 games in Major League.
  • Enrique Figueroa sailing
  • Reggie Jackson baseball player, member of Baseball Hall of Fame (padre de Puerto Rico(
  • Luis Olmo first Puerto Rican to hit home run in World Series.
  • Fres Oquendo professional boxer.
  • John Orozco Olympic gymnast
  • Carlos Ortiz boxer, former, Jr. welterweight y lightwieght champion; member of Boxing Hall of Fame.
  • José Ortiz former basketball player, PDP candidate for elective office in 2008.
  • Luis Ortiz boxer, first Puerto Rican to win a Silver Olympic medal.
  • Carlos Quintana professional boxer, former World Boxing Organization's welterweight champion.

Taínos[editar]

Artistas visuales[editar]

Miscelánea[editar]

Véase también[editar]

Notas[editar]

  1. «Jake T. Austin facts». Jake T. Austin.com. Consultado el 15 de octubre 2010. 
  2. http://www.elnuevodia.com/fallece_awilda_carbia/548014.html
  3. 26th Annual Young Artist Awards – Nominaciones / Special Awards
  4. "Sesame Street Announces New Latino Character 'Mando' Played By Ismael Cruz Córdova"; The Huffington Post
  5. Maxx, Johnny (2011). «Adult Rental's Interview of the Week». Adult Rental. 
  6. "Melodie Diaz". Paper. 11 de septiembre 2009.
  7. Hot New Actress Has Fun with Dick y Jane
  8. «Gina Lynn Take a Bite Out of the Big Apple». AdultFYI. 8 de mayo 2006. 
  9. Meagan Good Bio.
  10. http://www.elnuevodia.com/revela__el___feliz_final_del_drama_real_de_su_vida_/552114.html
  11. From Priscilla López, the lowdown on 'In the Heights' en www.nj.com 28 de febrero 2008
  12. «Tony Martinez, 'Pepino' on 'Real McCoys', Dies at 82». latinamericanstudies.org. Consultado el 2 de septiembre 2011. 
  13. La Fountain-Stokes, Lawrence. "Entre boleros, travestismos y migraciones translocales: Manuel Ramos Otero, Jorge Merced y El bolero fue mi ruina del Teatro Pregones del Bronx." Revista Iberoamericana 71.212 (julio–septiembre 2005): 887–907.
  14. Rodríguez-Matos, Carlos. "Frances Negrón-Muntaner." In David William Foster, ed. Latin American Writers on Gay y Lesbian Themes (Westport, Connecticut: Greenwood Press, 1994): 288-290. ISBN 0-313-28479-2
  15. http://www.latina.com/entertainment/arts/video-karen-olivo-david-alvarez-take-top-honors-tony-awards
  16. Is 'Glee' Star Naya Rivera Singing Love Songs to Costar Mark Salling? from Latina 19 de marzo 2010
  17. Brad Balfour (2008). «Zoe Saldaña finds creative shelter in making Haven». PopEntertaiment. Consultado el 7 de julio 2009. 
  18. http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/musica/flash/fallece_la_actriz_boricua_olga_san_juan
  19. 40 Aňos de Cine Puertoriqueňo
  20. Waxer, Lise A. (2002), The City of Musical Memory: Salsa, Record Grooves, y Popular Culture in Cali, Colombia, Wesleyan University Press, pp. 39–40, ISBN 978-0-8195-6442-9 
  21. Sitio oficial Normandie Hotel
  22. Architectos de Miramar
  23. http://www.periferia.org/architecture/tf1.html
  24. see Enrique Vivoni "Klumb: An Architecture of Social Concern, 2006.
  25. "AIA Elevates 66 to Fellow; 5 to Honorary Fellow". AIArchitect. American Institute of Architects. 28 de febrero 2005. Visto 8 de octubre 2007.
  26. «Universidad de Puerto Rico-Recinto de Río Piedras». 
  27. Marvel, Thomas S. (1994). Antonin Nechodoma: Architect, 1877–1928: The Prairie School in the Caribbean. University Press of Florida.
  28. Mariano G. Coronas Castro, oficial de certificación, y Félix J. del Campo, historiador estatal, Jorge Ortiz, arquitecto. Puerto Rico Historic Preservation Office. (San Juan, Puerto Rico) 27 de abril 1987. En National Register of Historic Places Registration Form – Banco Credito y Ahorro Ponceño. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) Section 8, Page 3. Listing Reference Nº 87001002. 25 de junio 1987.
  29. Mariano G. Coronas Castro, Certifying Official; Felix Juan del Campo, hstoriador estatal; y Hector F. Santiago, historiador arquitectónico estatal, Puerto Rico Oficina de Preservación Histórica. (San Juan, Puerto Rico) agosto 1987. In National Register of Historic Places Inventory – Nomination Form. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) pp. 3. Listing Reference Number 87001826: Residencia Subira/Residencia Frau. 29 de octubre 1987.
  30. Armando Morales Pares, State Architect, S.H.P.O., Abelardo Gonzalez Aviles, Architect, Centro de Investigaciones Folkloricas de Puerto Rico (Ponce, Puerto Rico), State Historic Preservation Officer, Certifying Officer. 18 May 1984. In National Register of Historic Places Inventory-Nomination Form – Villaronga Residence. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) pp. 3. Listing Reference Number 84003151. 24 de agosto 1984.
  31. www.martinespada.net
  32. Hedgebrook
  33. Miguel Algarin Web Site
  34. Famous Puerto Ricans
  35. "Hispanic Firsts", By; Nicolas Kanellos, publisher Visible Ink Press; ISBN 0-7876-0519-0; p.40
  36. El Nuevo Dia
  37. Rane Arroyo Press Kit. Visto 19 de diciembre 2009.
  38. "Pura Belpré: The Children's Ambassador". In Vicki Ruiz y Virginia Sánchez Korrol, Latina Legacies: Identity, Biography, y Community New York: Oxford University Press, 2005. 148-157
  39. 1ª pág. del diario "Primera Hora" de Puerto Rico y las págs. subsiguientes del 2 al 4. Ed. del 20 de enero 2012. "Newspaper "Primera Hora"
  40. María Bibiana Benítez
  41. Bios
  42. a b Tomas Blanco/ Newspaper El Nuevo Dia
  43. Juan Boria Biography
  44. The Review of Contemporary Fiction, Review of Giannina Braschi's Yo-Yo Boing, por David William Foster, 1999.
  45. Authors Den
  46. Zenobia Camprubí Ayer.
  47. Biografía de Jesús Colon
  48. a b c Manuel Corchado
  49. PRCC
  50. Crohn Schmitt, Natalie (1990). «Complicates». Northwestern University Press. ISBN 0-8101-0836-4.  Texto «Page 85» ignorado (ayuda)
  51. a b c d El Nuevo Dia
  52. JS Theatre
  53. CHRONOLOGY of EUGENIO MARÍA DE HOSTOS
  54. BIOGRAPHY
  55. El Diario/La Prensa - Caridad de la Luz
  56. Obituario New York Times]
  57. Estill, Adriana. "Sandra María Esteves." In Latino y Latina Writers (vol. 2) ed. Alan West Duran, 873–883. New York: Charles Scribner's Sons, 2004. ISBN 0-684-31295-6
  58. "A Bulldog on the Heels of Lost Nazi Loot"; New York Times; 4 de noviembre 1997; por Judith H. DOBRZYNSKI
  59. Isabel Freire de Matos por Esther Rivera Torres
  60. Ensayistas.org, Rosario Ferré. visto 6 de enero 2007.
  61. CENTRO Academic Journal: Puerto Rican Poetry of The Last Four Decades
  62. Encyclopedia Puerto Rico.
  63. "Magali García Ramis." WikiLearning, originally from Biografías y vidas, 30 de noviembre 1999. Visto 15 de enero 2010
  64. "González, José Luis." Ronald Fernández, Serafín Méndez Méndez, y Gail Cueto. Puerto Rico Past y Present: An Encyclopedia. Westport, Connecticut: Greenwood, 1998. 154–155.
  65. Biography on Llwellyn's On-line Bookstore
  66. Aparicio, Frances R. "Victor Hernández Cruz." Heath Anthology of American Literature, 5.ª ed. Paul Lauter, General Editor. Cengage Online Study Center. 10 de enero 2010.
  67. Error en la cita: Etiqueta <ref> inválida; no se ha definido el contenido de las referencias llamadas HF
  68. Morales-Díaz, Enrique. "Identity of the 'Diasporican' Homosexual in the Literary Periphery." In José L. Torres-Padilla y Carmen Haydée Rivera, eds. Writing Off the Hyphen: New Perspectives on the Literature of the Puerto Rican Diaspora. Seattle: University of Washington Press, 2008. 295–312. ISBN 978-0-295-98824-5
  69. Laguerre
  70. Luis, 1992, p. 1022
  71. Georgina Lázaro-Leon. Visto 7 de noviembre 2007
  72. Biography on Stony Brook University website
  73. Fundación Puertorriqueña de las Humanidades. "Llorens Llorens, Washington." Puerto Rico Encyclopedia. Visto 9 de septiembre 2010.
  74. Ponceños Ilustres. Municipalidad de Ponce.
  75. The True Death of Juan Ponce de León
  76. a b Encyclopedia Puerto Rico
  77. La Muerte no entra en un Palacio
  78. Rodríguez-Matos, Carlos Antonio. "Matos-Cintrón, Nemir." In Latin American Writers on Gay y Lesbian Themes, ed. David William Foster, 216–17. Westport, Conn.: Greenwood Press, 1994.
  79. Francisco Matos Paoli
  80. Casa Biblioteca Concha Meléndez
  81. Sala Museo Manuel Méndez Ballester- Interamerican University
  82. [1]
  83. Hijos de Inmigrantes en República Dominicana from ariskelvyn.com
  84. Dictionary of Literary Biography intro online
  85. Heath Anthology bio
  86. Puerto Rico Past y Present: An Encyclopedia By Ronald Fernandez, Serafín Méndez Méndez, Gail Cueto
  87. Honoree - Georgia Writers Hall of Fame
  88. Princeton's Children's Book Festival
  89. "XVIII Hombre del Pasado"; By; Eugenio Astol; El Libro de Puerto Rico
  90. «Luis Palés Matos: Poeta». Estudiantes Al Dia. Zonai.com. marzo de 2001. 
  91. a b c El Nuevo Dia
  92. Monthly Review
  93. Leslie Bennets (18 de junio de 1988). «Miguel Pinero, Whose Plays Dealt With Life in Prison, Is Dead at 41». The New York Times. Consultado el 26 de octubre 2008. 
  94. Quiroga, José. "Ramos Otero, Manuel." Encyclopedia of Latin American y Caribbean Literature, 1900–2003, ed. Daniel Balderston y Mike Gonzalez, 471–72. New York: Routledge, 2004. ISBN 0-415-30687-6.
  95. The Hispanic Caribbean Literature Collection
  96. Jose Rivera awards y nominations at IMDB.com. Retrieved 1 August 2009.
  97. Marie Teresa Rios
  98. "JUSTIPRECIACIÓN DE LA OBRADE FRANCISCO ROJAS TOLLINCHI"; by Ada Hilda Martínez de Alicea; Dept. Estudios Hispánicos Pontificia Universidad Católica de PR.
  99. Fundación Nacional para la Cultura
  100. "Wilfredo G. Santa, M.D." N.Y. Encyclopedia of Famous Puerto Ricans. Online.
  101. Santiago's Page on pbs.org
  102. "Mayra Santos-Febres." John Simon Guggenheim Memorial Foundation. John Simon Guggenheim Memorial Foundation, 2012. Web. 27 de febrero 2012. <http://www.gf.org/fellows/16676-mayra-santos-febres>.
  103. Death at Cerro Maravilla, TIME, 14 de mayo 1979. Visto 12 de junio 2007
  104. Guide to the Clemente Soto Vélez y Amanda Vélez Papers 1924-1996
  105. Zonai
  106. Life y Flow
  107. Aloud: Voices from the Nuyorican Poets Café Holt. ISBN 0-8050-3257-6.
  108. «Puerto Rico Profile: Judge Edwin Torres». Puerto Rico Herald. 1 December 2000. Consultado el 2 de noviembre 2007. 
  109. Rivera, Carmen Haydée. "'Language is our only homeland': An Interview with Luz María Umpierre". CENTRO: Journal of the Center for Puerto Rican Studies 20.1 (primav. 2008): 13–21.
  110. Chew, Selfa. "Un punto de vista diferente: entrevista de Lourdes Vázquez".[2] Bilingual Review 28(3) (September–December 2004-2007):265-268.
  111. Official bio on his website
  112. Memoir of a former abortion addict from the Los Angeles Times 13 de octubre 2009
  113. Colgan, Richard (2009) Advice to the Young Physician: On the Art of Medicine. Springer Press. p120
  114. Biografía en www.emanuelxavier.com
  115. La Charca
  116. http://news.yahoo.com/s/ap/us_miss_america
  117. Deborah Aguiar-Vélez - SBLI USA Mutual Life Insurance Company
  118. [3]
  119. MAYOR ANNOUNCES AGREEMENT BY LARGEST HISPANIC BANK IN UNITED STATES TO REMAIN IN NEW YORK CITY
  120. COLSA
  121. José R. Fernández y Martínez "Marqués de La Esperanza"
  122. Puerto Rico Herald 2000
  123. "Eduardo Giorgetti Y Su Mundo: La Aparente Paradoja De Un Millonario Genio Empresarial Y Su Noble Humanismo"; by Delma S. Arrigoitia; Publisher: Ediciones Puerto; ISBN 0-942347-52-8; ISBN 978-0-942347-52-4
  124. Ralph Mercado, Impresario, Dies at 67 from The New York Times 11 de marzo 2009
  125. Three Centuries of Communications
  126. highest-ranking Latina in network television
  127. "Historia Beisbol de Puerto Rico", author=Edwin Kako Vázquez. Visto 12 de enero 2009
  128. Camalia Valdez – Bio
  129. NSHMBA Seattle
  130. El Nuevo Dia, octubre 2000
  131. El Diario/La Prensa
  132. Interview with David Alvarez
  133. Michigan State University Libraries
  134. Comic Book
  135. "Contributors: George Pérez", The New Teen Titans Archives, Volume 1 (DC Comics, 1999).
  136. Hispanic Heritage Plaza
  137. Comic Vine
  138. Haciendo Punto en Otro Son
  139. "FBI Files"; "Puerto Rico Nationalist Party"; SJ 100-3; Vol. 23; pp. 104-134.
  140. Journal of American Ethnic History
  141. “¡Atención, firmes, de frente, marchen!”- Tomás López de Victoria - Por José Manuel Dávila Marichal
  142. John M. Broder (8 de noviembre 1999). «12 Imprisoned Puerto Ricans Accept Clemency Conditions». The New York Times. Consultado el 17 September 2008. 
  143. Geisler, Lindsey (11 de septiembre 2006). «Mendez case paved way for Brown v. Board». Topeka Capital-Journal. Consultado el 5 April 2007. 
  144. "Sauceda, Isis (28 de marzo 2007). «Cambio Historico (Historic Change)». People en Español: pages 111–112. 
  145. Mercedes – La primera Independentista Puertorriquena
  146. Puerto Ricans in Hawaii begin centennial celebration
  147. Guide to the Ruth M. Reynolds Papers 1915-1989
  148. Gan, Jessi. "'Still at the Back of the Bus': Sylvia Rivera's Struggle." CENTRO: Journal of the Center for Puerto Rican Studies 19.1 (primav. 2007): 124–139.
  149. Bosque Pérez, Ramón (2006). Puerto Rico Under Colonial Rule. SUNY Press. p. 71. ISBN 978-0-7914-6417-5. Consultado el 17 de marzo 2009. 
  150. Ecu Red
  151. Anthony Romero. Retrieved 14 February 2009.
  152. a b Changing the Face of Medicine
  153. The Nationalist Insurrection of 1950
  154. Bio - Pedro Julio Serrano. Visto 22 de noviembre 2012.
  155. Carlos Vélez Rieckehoff
  156. "Slave revolts in Puerto Rico: conspiracies y uprisings, 1795-1873"; by: Guillermo A. Baralt; Publisher Markus Wiener Publishers; ISBN 1-55876-463-1, ISBN 978-1-55876-463-7
  157. Henry Arana
  158. Lloyd Banks
  159. Keshia Chanté Biography
  160. Inauguration of the Aristides Chavier Housing Project. Chavier was also the piano instructor of Luis A. Ferré (see Ferre)
  161. Robert Clivilles Interview
  162. Music: Cordero Plays Guitar, Peter G. Davis, 30 de enero 1978, New York Times
  163. Biography, Photos, Lyrics (SalsaClasica.com)
  164. Interview-Hector Fonseca: Getting in with the Grammy's from themovementz.com 30 de octubre 2007
  165. «Jenilca» (en spanish). PrimeraHora.com. 
  166. http://www.encyclopedia.com/doc/1P2-8162905.html Eddie Gómez: In Demand y Unpredictable] del Boston Globe 2 de marzo 1990
  167. Puerto Rican pop Culture
  168. Mundovibe: Gonzalez of Masters at Work
  169. Interview with Hex Hector from www.djtimes.com, June 2001.
  170. MANNY DREAMS: QV Catches Up with DJ Manny Lehman from www.qvmagazine.com, marzo 2004
  171. American Idol: Scotty McCreey Called "True Artist" by Jennifer Lopez, Confirms Puerto Rican Heritage from Fox News 5 May 2011
  172. «The Conceiver». In the Heights. Consultado el 26 August 2008. 
  173. «Ahora es "Mala"». Primera Hora (en spanish). 6 October 2008. Consultado el 11 de octubre 2008. 
  174. [www.oldies.com/artist-biography/David-Morales.html '"David Morales biography]
  175. El Nuevo Dia
  176. es:Luis Miguel''
  177. Claudette on IMDB
  178. Teatro Lirico de Europa. visto 9 de diciembre 2011.
  179. Usher, Craig. "Lourdes Pérez Interview." Rootsworld.com visto 14 de febrero de 2009.
  180. Worldcats identity
  181. Chamaco Ramirez
  182. Interview with Chino Rodriguez
  183. Recordando a PELLÍN RODRÍGUEZ a 22 años de su partida
  184. Jimmy Sabater
  185. [Latin Grammy Trustees Award
  186. Antimusic – Singled out:Ra
  187. a b La Danza
  188. Nestor Torres
  189. Mario Vázquez en About.com
  190. "1898-La Guerra Despues de la Guerra"; por: Fernando Pico; eds.: Ediciones Huracan; ISBN 0-940238-25-X
  191. New Daily News; "Gambling Kingpin is Acquitted"; by: Bill Hutchinson Daily News Staff Writer; Tuesday, 3 July 2001
  192. a b New York Times; "Longtime Numbers King of New York Goes Public to Clear His Name" By SELWYN RAAB; Published: 6 July 1997
  193. http://www.caribbeanbusinesspr.com/news03.php?nt_id=45681&ct_id=1
  194. «The Caribbean Drug Kingpin Turned Porn Star». Time. 18 de agosto 2010. 
  195. a b http://www.elnuevodia.com/blog-pioneras-785837.html
  196. "Edward G. Miller, Jr., 56, Dies' Acheson's Latin America Aide", The New York Times, 16 April 1968.
  197. Sociedad Puertorriqueña de Genealogía
  198. Personajes Ilustres. Municipality of Ponce.
  199. a b Carlos Albizu University
  200. «Frank Bonilla became major figure in Puerto Rican studies». US Latinos y Latinas & World War II. University of Texas. Consultado el 17 de mayo 2007. 
  201. a b ["Tras las Huellas de Nuestro Paso"; by: Ildelfonso López; Publisher: AEELA, 1998
  202. http://bozemandailychronicle.com/articles/2009/11/29/news/000cruzado.txt
  203. Puerto Rico Section Honors Megh R. Goyal as Father of Irrigation Engineering in Puerto Rico
  204. Error en la cita: Etiqueta <ref> inválida; no se ha definido el contenido de las referencias llamadas estudios.universia.net
  205. UW-Milwaukee Office of the Chancellor Biography of Santiago
  206. Victoria Soto, Newtown Teacher, Emerges As Hero After Shooting
  207. Statue Honoring Tizol
  208. Mariano Villaronga Toro. Encyclopedia Puerto Rico.
  209. Juan Ponce de León: the exploration of Florida y the search for the Fountain of Youth. Por Robert Greenberger. The Rosen Publ. Group, N. York. 2003, pp. 18.
  210. Morison, p. 502, 515, 529. Traditionally a birthdate of 1460 has been used but more recent evidence points to 1474.
  211. Projecto Salon Hogar
  212. Puerto Rico Daily Sun
  213. RESOLUCIÓN. Senate of Puerto Rico. Government of Puerto Rico. 1 de noviembre 2011. Visto 22 de enero 2012.
  214. Verdadera y autentica Historia de Ponce
  215. Andres A. Ramos Mattei. Francisco L. Scarano. The University of Connecticut. World Sugar History Newsletter 12 (junio 1988) visto 30 de noviembre 2011.
  216. Antonio "the Marine" Santiago Recognized as Puerto Rico’s Foremost Military Historian. Somos Primos. Agosto 2010. Visto 15 de mayo 2013.
  217. Escuela José Andino y Amezquita
  218. KENA to Launch in April
  219. Comite Noviembre: Puerto Rican Heritage Month – Lynda Baquero
  220. ABC Video: What Marysol Castro Learned From Mom
  221. Kimberly Guilfoyle Newsom: San Francisco's First Lady Pursues Her Career In New York,
  222. Ravo, Nick. "Carlos D. Ramirez, 52, Publisher of El Diario", The New York Times, 13 July 1999. Retrieved 9 October 2009.
  223. Jorge L. Ramos from Telemundo
  224. Heart Smart for Black Women y Latinas: Foreword by Darlene Rodriguez Co-Anchor, Today in New York WNBC-televisión
  225. Rubén Sánchez
  226. Profile of Elizabeth Vargas, ABC News Journalist
  227. Vélez Alvarado
  228. Anchored Woman from The Advocate octubre 2009
  229. http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/puertoricohoy/noticias/con_experiencia_judicial_los_nominados_al_supremo/527731
  230. Judges of the United States Courts: Victor Marrero
  231. Obama nominates lesbian Latina judge to Pa. court
  232. New York, NY - Veteran NYPD Chief Of Patrol To Retire
  233. New York Times, "Interim U.S. Attorney: 'Street Smart' y Fair"; By DENNIS HEVESI; Published: 11 January 1989
  234. Fired NYPD cop writes gritty book to set record straight, BY John Marzulli
  235. Historias de Puerto Rico by Paul G. Miller (1947) pgs. 221–237.
  236. "Historia de Puerto Rico" de Paul G. Miller, Rand McNally, editor, 1947, p. 237.
  237. Captain Correa
  238. Abercromby's Siege
  239. Challenging Changes
  240. Protagonistas de la Guerra Hispano Americana en Puerto Rico
  241. Juan Alonso Zayas: Un héroe puertorriqueño desconocido
  242. Francisco Marin
  243. "Benefactores y Hombres Notables de Puerto Rico"; by Eduardo Neumann Gandia; published 1896 National Library of Spain
  244. Ramón Power y Giralt
  245. Spanish American War -Rivero Biography
  246. General Juan Rius Rivera
  247. "The Puerto Rican diaspora: historical perspectives"; By Carmen Teresa Whalen, Víctor Vázquez-Hernández; page 176; Publisher: Temple University Press; ISBN 978-1-59213-413-7; ISBN 1-59213-413-0
  248. Search of a National Identity: Nineteeth-(sic) y Early-Twentieth-Century Puerto Rico
  249. "Historia militar de Puerto Rico"; by Héctor Andrés Negroni (autor); pp. 476; Publisher: Sociedad Estatal Quinto Centenario (1992); idioma: castellano; ISBN 84-7844-138-7; ISBN 978-84-7844-138-9
  250. El Nuevo Dia
  251. 25th Infantry
  252. Aponte's Education
  253. Pando Despierto, Juan (1999). Historia secreta de Annual. Madrid: Ediciones Temas de Hoy. Colección: Historia, 424 p. ISBN 978-84-7880-971-4. (Spanish)
  254. Nieves, New York Times, 1993.
  255. site
  256. Sontag, Blind Man's Bluff.
  257. a b Puerto Rican Soldiers
  258. «USNA graduates of Hispanic descent for the Class of 1911, 1915, 1924, 1927, 1931, 1935, 1939, 1943, 1947». Association of Naval Service Officers. Archivado desde el original el 27 September 2007. Consultado el 18 de marzo 2007. 
  259. Allen, Paul L. (3 August 2006). «Tucson proud Richard Carmona one of its own». Tucson Citizen. 
  260. Did You Know? Quick Facts on Latinos in the Military
  261. Toledo Blade - Jun 9, 1980
  262. Army Magazine
  263. "Historia Militar de Puerto Rico"; by Héctor Andrés Negroni; pg. 370; ISBN 84-7888-138-7
  264. Brigadier General Ruben A. Cubero, Official biography, United States Air Force. Retrieved 1 de noviembre 2006
  265. Renda, Mary (2000). Taking Haiti: Military Occupation y the Culture of U.S. Imperialism, 1915–1940. University of North Carolina Press,. p. 61. Consultado el 17 October 2007. 
  266. Carmelo Delgado. Retrieved 12 November 2007
  267. Navy News
  268. Esteves. Retrieved 6 November 2007
  269. «Aviation History Facts». Consultado el 18 June 2008. 
  270. Rachel Heyhoe
  271. USS Sloat (DE-245)
  272. [/S/ DWIGHT D. EISENHOWERMedal of Honor citation]
  273. Garcia Cubero, Linda. «Punto Final!». Latina Style. Archivado desde el original el 3 March 2009. Consultado el 24 March 2009. 
  274. "LAS WACS"-Participacion de la Mujer Boricua en la Seginda Guerra Mundial; by: Carmen Garcia Rosado; page 60; 1ra. Edicion publicada en octubre de 2006; 2da Edicion revisada 2007; Regitro tro Propiedad Intectual ELA (Government of Puerto Rico) #06-13P-)1A-399
  275. Negroni, Héctor Andrés. Historia Militar de Puerto Rico (A Military History of Puerto Rico). Turner Publishing. 1992. ISBN 84-7844-138-7. p 486.
  276. Historia
  277. History of USS John F. Kennedy
  278. WTOP News
  279. a b Women's Memorial
  280. Puerto Rico Herald
  281. Medal of Honor citation
  282. Ildelfonso López, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 34, Publisher: AEELA, 1998. Retrieved 6 June 2007.
  283. Martinez's DSC Citation
  284. Government executive
  285. "Gilberto Marxauch Acosta"; El Mundo; by: Luis O'Niel de Milan; 7 June 1957
  286. "US Naval Institute Proceedings"; "A Breach of Neutrality"; by: Lt. Isaiah Olch, US Navy; Vol. 62; July – December 1936
  287. «CALLS ODENWALD AFFAIR AN ATTACK; Fired On Without Warning Shot, Germany Asserts, Contradicting San Juan Commander. SAYS SHE WAS UNDULY HELD Violated Clearance to Elude Enemy Cruisers That Had Been Warned She Was About to Sail.». New York Times. 7 de abril 1915. Consultado el 10 de agosto 2008. 
  288. BALTOPS 2003. Retrieved 5 July 2007
  289. «Angel Mendez». VirtualWall.org. Consultado el 20 de diciembre 2007. 
  290. DR. ENRIQUE MENDEZ, JR. ARMED FORCES INSTITUTE OF PATHOLOGY ORAL HISTORY PROGRAM (enlace roto disponible en Internet Archive; véase el historial y la última versión).
  291. Puerto Rico Reconstruction Administration (1940). «Education». Puerto Rico: A Guide to the Island of Boriquén. New York: The University Society, Inc. 
  292. a b El Mundo; "La carrera de Jose Antonio Muñiz en las fuerzas aéreas de los EE. UU.; 26 April 1944; Number 9986; (Spanish)
  293. Navas
  294. Negroni Family
  295. THE OUTPOST WAR: US Marines in Korea Vol. 1 1952, By Lee Ballenger, Published 2000 Brassey's, Page 107, ISBN 1-57488-373-9
  296. Univision
  297. Mourning Journal
  298. National Guard Bureau
  299. "The Submarine Forces Diversity Trailblazer – Capt. Marion Frederick Ramirez de Arellano"; Summer 2007 Undersea Warfare magazine; pg.31
  300. UNDERSEA WARFARE Magazine article on Capt. Ramirez de Arellano
  301. [4]. Retrieved 16 February 2008.
  302. Time magazine
  303. Descendants of Otto Julius Riefkohl
  304. Typhus y Doughboys: The American Polish Typhus Relief Expedition, 1919–1921 By Alfred E. Cornebise Pages 23, 25, 119 y 120
  305. joseosvaldo@freeyellow.com Felix Rigau Carrera (Spanish)
  306. Brozan, Nadine (11 August 1992). «Chronicle». New York Times. Consultado el 2 January 2008. 
  307. Ildelfonso López, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 40, Publisher: AEELA, 1998. Visto 25 de junio 2007.
  308. «Profile of Horacio Rivero». Puerto Rico Herald. 25 February 2000. Consultado el 3 October 2006. 
  309. Barlow, NHC 2003.
  310. Puerto Rico Herald
  311. «Silver Star Citations». Korean War Educator. Consultado el 16 de diciembre 2006. 
  312. Women's Military Memorial
  313. Highlights in the History of U.S. Army Dentistry. See "16 March 1940" entry.
  314. San Francisco Cosmetic Dentistry
  315. Medal of Honor citation Medal of Honor citation
  316. Rentz, Major John N., USMCR (9 de abril 2007). «Appendix X: Commands y Staff». Bougainville y the Northern Solomons. USMC Historical Monograph (Historical Branch, U.S. Marine Corps). Consultado el 9 de abril 2007. 
  317. «Sergeant Major José L. Santiago – Sergeant Major, 2d Battalion, 9th Marines». II MEF, United States Marine Corps. Consultado el 1 January 2008. 
  318. Puerto Rico Herald
  319. Former Commanding Officers
  320. Making a Difference
  321. Toro Navy Cross citation.
  322. «President Awards Posthumous Medal of Honor to Vietnam War Hero». 8 July 2002.  Remarks by the President Bush at the Presentation of the Medal of Honor in the East Room of the White House.
  323. Villaronga Newsletter
  324. Special Forces Soldier, Blinded in Battle, Determined to Keep Serving; Fox News
  325. Stars y Stripes
  326. Our American Dream: Meet the First Latina US Military Pilot
  327. Puerto Rico chooses soldier for next police chief
  328. Noticentro
  329. United States Air Force Academy, Cadet makes history as Rhodes recipient, By Megumi Johnston
  330. Puerto Rico, 27 November 2007, AFA cadet first Puerto Rican Rhodes scholar
  331. The United States Department of the Army
  332. U.S. Army Library
  333. Arlington National Cemetery
  334. Col Evelio “EJ” Otero Jr.
  335. Brigadier General Hector E. Pagan
  336. Fallen Heroes Memorial
  337. Maritza Sáenz Ryan - Bio.
  338. Yita Joan Frontera Lluch
  339. Mail News
  340. Marc Sasseville
  341. Griffith, Frank. "Puerto Rican soldier killed in Chinook helicopter downing buried with full military honors". [5]. Associated Press, 10 November 2003.
  342. Biochemical y Biophysical Research Communications
  343. Patents By Inventor Jorge N. Amely-Velez
  344. Bailey K. Ashford
  345. Puerto Rico Por Encima de Todo: Vida y Obra de Antonio R. Barceló, 1868-1938; by: Dr. Delma S. Arrigoitia; Publisher: Ediciones Puerto (January 2008); ISBN 978-1-934461-69-3
  346. Gyncare
  347. El Escultor de las Galaxias
  348. NOAO NEWS
  349. Brief History of THE CERRO TOLOLO INTER-AMERICAN OBSERVATORY
  350. MYCOLOGICAL NEWS
  351. José F. Cordero, MD, MPH
  352. a b "Scientist from Puerto Rico, Maria Cordero Hardy (American Women in Science Biography)" By: Mary Ellen Verheyden-Hilliard; Publisher: Equity Institute; First edition. edition (June 1985); ISBN 0-932469-02-7; ISBN 978-0-932469-02-1
  353. NASA Scientist Recognized As Innovator
  354. Revista para los Medicos de Puerto Rico
  355. NASA magazine
  356. Adolfo Figueroa-Viñas
  357. Chemotherapy of Human Filariasis by the Administration of Neostibosan
  358. Historia del Dr. José N. Gándara y de la escuela que lleva su nombre
  359. Admiral Joxel García's HHS Bio
  360. (WO/2004/072485) DIGITAL PRESSURE CONTROLLER FOR PUMP ASSEMBLY
  361. Lista de Instaladores Certificados
  362. "Dr. Mario R. García Palmieri recibe distinción prestigiosa"; Por: Rosa Rivera Medina; Especial para ESCENARIO
  363. Salud Promujer 1
  364. Isaac González Martínez. Retrieved 4 October 2008
  365. G. Hernandez
  366. National Society of Hispanic Physicist
  367. a b Rigau Pérez, José G., MD, MPH. «Historia de la investigación científica en Puerto Rico». CienciaPR. Consultado el 4 October 2008. 
  368. INTERNATIONAL CENTER FOR TROPICAL ECOLOGY. Retrieved 4 October 2008
  369. Martinez Founders Medal Presentation
  370. Ildelfonso Lopez, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 25, Publisher: AEELA, 1998. Visto 4 de octubre 2008
  371. William G. Pagán - Granted US Patents
  372. William G. Pagán - Published US Patent Applications
  373. «International humanitarian award: Joseph Orlando Prewitt Díaz». American Psychologist: 818–820. noviembre de 2008. 
  374. Ron Rivera, Potter Devoted to Clean Water, Dies at 60.
  375. Genetic Roadmap Targets Drug Therapies from Hartford Business Review 30 November 2009
  376. Yajaira Sierra One Step Closer to Becoming First Puerto Rican Woman in Space
  377. Yajaira Sierra dreams of being 1st Puerto Rican woman in space
  378. Medicos
  379. Un Modelo de Vida (A role model in his lifetime)
  380. Jos Jose de Diego Biography.
  381. Biographies of Alcaldes of San Juan (in Spanish)
  382. Protagonistas de la Guerra Hispano Americana en Puerto Rico Parte XII
  383. LexJuris
  384. Biografia
  385. Maria Sanchez: Godmother of the Puerto Rican Community
  386. Puerto Rican Vying to Be Chicago’s First Hispanic Mayor from the Latin American Herald Tribune 11 de septiembre 2010
  387. Ley Núm. 282 del año 2006
  388. Rogelio Figueroa
  389. East Harlem News
  390. Link to Bill
  391. Virgin Islands Governor Juan Francisco Luis
  392. NY Times
  393. a b http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/politica/noticias/sin_pompa_la_jura_en_la_legislatura/512901
  394. Raul Labrador for Congress (official campaign website)
  395. http://www.elnuevodia.com/melindaromeroeslanuevasenadora-578266.html
  396. http://www.elnuevodia.com/juramentamelindaalsenado-580952.html
  397. http://caribbeanbusinesspr.com/prnt_ed/jobs-now-legislation-to-undergo-major-changes-8107.html
  398. «Carlos Manuel Cecilio Rodríguez Santiago (1918–1963).». Blesseds: Table of the Beatifications during the Pontificate of His Holiness John Paul II. The Holy See. Consultado el 4 June 2007. 
  399. Diocese of Olympia’
  400. New York Times – A Non-Black Player Joins Globetrotters
  401. BoxRec
  402. Horse Racing History
  403. "Pioneros Puertorriqueños en Nueva York"; by Joaquin Colon Lopez; pages: 229, 230; Publisher: Arte Publico Press (November 2001); ISBN 1-55885-335-9; ISBN 978-1-55885-335-5
  404. Vancouver welcomes the world
  405. New York Times
  406. [6]
  407. El Nuevo Dia article
  408. according to Hispanic Magazine, 1988
  409. «Gigi Fernández: "We Have A Mixed Identity"». Puerto Rico Herald. Consultado el 17 de mayo 2011. 
  410. Boxing Hall of Fame
  411. Pro-Football-Reference.com, Players, Aaron Hernandez. Visto 6 de mayo 2011.
  412. LATIN-AMERICAN MARTIAL ARTS SOCIETY WORLD-WIDE HALL OF FAME
  413. Puerto Rico Herald
  414. AMG Lite
  415. Femalemuscle by Lori Victoria Braun
  416. BoxRec
  417. ESPN – Sports
  418. NBA.com Profile – Peter John Ramos
  419. Introducing Natasha Sagardia of Puerto Rico!
  420. PRFAA
  421. Art Premium
  422. [7]
  423. Puerto Rican Art
  424. Kruger Torres, Lola (1975). Enciclopedia Grandes Mujeres de Puerto Rico Tomo IV. Hato Rey, Puerto Rico: Ramallo Bros. Printing, Inc. pp. 59–60. 
  425. Schiro, Anne-Marie (18 de marzo 1987), «Antonio López is dead at 44; was major fashion illustrator», New York Times, http://www.nytimes.com/1987/03/18/obituaries/antonio-lopez-is-dead-at-44-was-major-fashion-illustrator.html, consultado el 4 de diciembre 2009 
  426. Beyond the Barrio, With Growing Pains from The New York Times 9 October 2009
  427. Manuel Rivera-Ortiz
  428. History of Puerto Rican Painting
  429. Mrs. Torres Gets Life Term For Fatal Bombing in 1977, The New York Times, 24 May 1980
  430. Elisa Esther Colberg Ramirez Biography is Spanish
  431. Celebrating the Centennial in Puerto Rico
  432. The seasoned traveler
  433. Inter-American Press Association
  434. Super Wclusivo
  435. Torres, Andrés (1998). The Puerto Rican movement: voices from the diaspora. Temple University Press. ISBN 978-1-56639-618-9. Consultado el 19 de marzo 2009. 
  436. 11 Arrested as Puerto Rican Terrorists
  437. «FALN prisoners set free». CNN. 10 de septiembre 1999. Consultado el 7 de agosto 2009. 
  438. Jamaica Court of Appeals: Dahdoub vs. Vaz - 2008 (pp. 7( de Judiciary of Jamaica

Enlaces externos[editar]