Anexo:Puertorriqueños

De Wikipedia, la enciclopedia libre
(Redirigido desde «Anexo:Lista de puertorriqueños»)
Saltar a: navegación, búsqueda
Lista de notables de Puerto Rico
Flag of Puerto Rico.svg
Coat of arms of Puerto Rico.svg
Bandera de Puerto Rico  Escudo de Puerto Rico
STS034-76-88.jpg
Puerto Rico

Esta es una lista de notables de Puerto Rico, no taxativa, incluyendo a personajes nacidos en Puerto Rico, personas que son de ascendencia parcial o total de boricuas, y otros a largo plazo de estadounidenses y otros residentes y/o inmigrantes de otras herencias étnicas que han hecho de Puerto Rico su hogar, y que son reconocidos por su vida y/o trabajo.

La lista está dividida en categorías y en algunos casos subcategorías que mejor describen el campo para el cual es más conocido. Algunas categorías, como "actores, actrices, cómicos y directores" son relativos ya que un sujeto cómico también puede ser actor o director. En algunos casos, un sujeto puede ser notable en más de un campo, como "Luis A. Ferré", caracterizado como "gobernador" y "empresario". Sin embargo, la costumbre es colocar el nombre del tema en el ámbito en el que sea más conocido.

Índice: TopeActores, actrices, cómicos, directores, arquitectos, autores, dramaturgos y poetas, reinas de belleza y modelos de moda, empresarios e industriales, caricaturistas, activistas de derechos civiles y/o políticos, compositores, músicos y cantantes, criminales, diplomáticos, educadores, gobernadores, historiadores, periodistas, jueces y policías, militares, médicos, científicos e inventores, políticos, religión, deportes, taínos, artistas visuales, miscelánea.


Actores, actrices, cómicos, directores[editar]

A

  • [[Victor Alicea, actor, bailarin y cómico

B

C

D

E

F

G

H

I

J

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z

Presentadores de programas de televisión[editar]

Arquitectos[editar]

Autores, dramaturgos y poetas[editar]

A

  • Jack Agüeros, autor, dramaturgo, poeta, traductor.[32]
  • Quiara Alegría Hudes, autor, dramaturgo
    Wrote the book for Broadway's musical In the Heights. Winner of 2012 en:premio Pulitzer en Drama. Su obra, Elliot, a Soldier's Fugue, fue finalista del Pr. Pulitzer en 2007 and has been performed around the country and in Romania and Brazil.[33]
  • Dr. Miguel Algarín, poeta, escritor
    cofundador del Nuyorican Poets Café.[34]
  • Dr. Manuel A. Alonso, poeta y autor
    Considerado por muchos como el primer escritor puertorriqueño de notable importancia.[35]
  • Alba Ambert, novelista
    Ambert en 1996, fue la primera hispana en ganar el Carey McWilliams Award for Multicultural Literature, presented by the Multicultural Review, for her novel :A Perfect Silence".[36]
  • Francisco Arriví, escritor, poeta, dramaturgo
    Arriví conocido como "Padre del teatro de Puerto Rico".[37]
  • Rane Arroyo, poeta, dramaturgo, intelectual[38]

B

  • Pura Belpré, autor
    primer puertorriqueño bibliotecario en la ciudad de Nueva York.[39]
  • Samuel Beniquez, autor
    autor del libro autobiográfico titulado: Tu alto precio... Mi gran valor.[40]
  • María Bibiana Benítez, dramaturga
    Benitez es una de las "primeras" poetisas de Puerto Rico.[41]
  • Alejandrina Benítez de Gautier, poeta
    Benítez de Gautier colaboró con el "Aguinaldo Puertorriqueño" (Collection of Puerto Rican Poetry) gave her recognition as a great poet.[42]
  • Tomás Blanco, escritor, historiador
    Blanco fue autor de "Prontuario Histórico de Puerto Rico" y "El Prejuicio Racial en Puerto Rico" .[43]
  • Juan Boria, poeta afrocaribeño
    Boria, también conocido por Negro Verse Pharaoh, fue un poeta conocido por su poesía afrocaribeña.[44]
  • Giannina Braschi, poeta
    poeta vanguardista, novelista spanglish, artista de la palabra hablada.[45]

C

D

E

F

  • Dr. Héctor Feliciano, autor
    Su libro "The Lost Museum: The Nazi Conspiracy to Steal the World's Greatest Works of Art" ha arrojado una luz en unas 20.000 obras robadas, cada uno es propiedad de un museo o de algún coleccionista.[59]
  • Isabel Freire de Matos, escritor, educador y defensor de la independencia de Puerto Rico.[60]
  • Dr. Rosario Ferré, escritor[61]
  • Shaggy Flores, escritor nuyoricano, poeta
    African Diaspora Scholar, Founder of Voices for the Voiceless.[62]
  • Félix Franco-Oppenheimer, poeta, escritor
    His works include "Contornos", "Imagen y visión edénica de Puerto Rico", and "Antología poética".[63]

G

H

L

M

  • Hugo Margenat, poeta
    Margenat was also the founder of the political youth pro-independence organizations "Acción Juventud Independentista" and "Federación de Universitarios Pro Independencia".[76]
  • René Marqués, dramaturgo
    Marqués wrote "La Carreta" (The Oxcart) which helped secure his reputation as a leading literary figure in Puerto Rico.[77]
  • Nemir Matos-Cintrón, poeta, novelista[78]
  • Francisco Matos Paoli, poeta, crítico, ensayista
    Matos Paoli was nominated for the Nobel Prize in literature in 1977. He was also a Secretary General of the Puerto Rican Nationalist Party.[79]
  • Dr. Concha Meléndez, poeta, escritor[80]
  • Manuel Méndez Ballester, escritor[81]
  • Dr. Nancy Mercado, poeta, dramaturgo
    Mercado is the author of "It Concerns the Madness", seven theatre plays, and a number of essays. Her work has been extensively anthologized.[82]
  • Pedro Mir, former Poet Laureate of the Dominican Republic (madre de Puerto Rico)[83]
  • Nicholasa Mohr, escritor
    Her works, among which is the novel Nilda, tell of growing up in the Puerto Rican communities of the Bronx and El Barrio and of the difficulties Puerto Rican women face in the United States.[84] [85] In 1973, she became the first Hispanic woman in the modern times to have her literary works published by the major commercial publishing houses, and she has developed the longest career as a creative writer for these publishing houses than any other Hispanic female writer.[36]

N

O

  • Judith Ortiz Cofer, poeta, escritora, ensayista.
    In 1994, she became the first Hispanic to win the O. Henry Prize for her story "The Latin Deli". In 1996, Cofer and illustrator Susan Guevara became the first recipients of the Pura Belpre Award for Hispanic children's literature.[36] [87]
  • Micol Ostow, author
    Ostow wrote of "Mind Your Manners, Dick and Jane". Her novel, "Emily Goldberg Learns to Salsa", was named a New York Public Library Book for the Teen Age.[88]

P

R

S

T

U

V

W

X

Z

Reinas de belleza y modelos de moda[editar]

Empresarios e industriales[editar]

Caricaturistas[editar]

Activistas de derechos civiles y/o políticos[editar]

  • Mariana Bracetti activista política del "Brazo de Oro"
    Bracetti fue líder del "Concejo revolucionario de Lares" durante el Grito de Lares. Bracetti tejió la primera bandera de la futura "República de Puerto Rico".
  • Mathias Brugman activista política
    Líder del Grito de Lares. Brugman fundó el primer comité revolucionario en la ciudad de Mayagüez. Su célula revolucionaria usaba el código: "Capa Prieto".
  • Dra. María Cadilla activista de derechos femeninos
    activista de los derechos femeninos y una de las primeras mujeres en Puerto Rico en ganar el título de doctora.
  • Blanca Canales activista política
    Nationalist leader who led the Jayuya Uprising in 1950 against U.S. colonial rule of Puerto Rico.
  • Rafael Cancel Miranda Political activist
    Cancel Miranda is a member of the Puerto Rican Nationalist Party and advocate of Puerto Rican independence who proceeded to attack the United States House of Representatives in 1954.
  • Luisa Capetillo Labor activist
    Capetillo was one of Puerto Rico's most famous labor organizers. She was also a writer and an anarchist who fought for workers and women's rights.
  • Oscar Collazo Political activist
    One of two nationalists who attempted to assassinate President Harry S. Truman.
  • Raimundo Díaz Pacheco activista - Comandante en Jefe de los Cadetes of the República)
    Díaz Pacheco sirvió como Comandante de Cadetes de la República, conocido como "Ejército Libertador de Puerto Rico", una organización casi militar y juvenil oficial dentro del Partido Nacionalista de Puerto Rico.[139]
  • Tito Kayak, activista
    De Jesus Mercado ganó notoriedad cuando un grupo de Vieques nativos y otros puertorriqueños, incluyendo a De Jesús Mercado, comenzó a protestar sobre las zonas de bombardeo de la Marina de Estados Unidos, después de la muerte en 1999 de David Sanes, quien murió durante un ejercicio de bombardeo naval de EE.UU
  • Sylvia del Villard afro-puertorriqueña activista
    Fundador del Teatro Afro-Boricua El Coqui, y conocido por ser un activista que luchó por la igualdad de derechos de los artistas negro-puertorriqueños. En 1981, se convirtió en el primer y único director de la Oficina de Asuntos Afro-Puerto Rico del Instituto de Cultura Puertorriqueña (véase actrices)
  • Isabel González activista de derechos civiles
    Joven madre puertorriqueña, que allanó el camino para que los puertorriqueños tuvieran la ciudadanía de EE.UU.[140]
  • Lolita Lebrón activista
    Líder y activista nacionalista. Lebrón fue el líder de un grupo de nacionalistas, que atacaron a la Cámara de Representantes de Estados Unidos en 1954.
  • Tomás López de Victoria activista político y subcomandante de Cadetes de la República
    López de Victoria was the Captain in charge of the cadets who participated in the peaceful march which ended up as the Ponce Massacre. He led the Nationalists in the Arecibo revolt in what is knoan as the Puerto Rican Nationalist Party Revolts of the 1950s.[141]
  • Oscar López Rivera nacionalista y preso político.[142]
    Longest-incarcerated advocate for Puerto Rico's independence.
  • Sylvia Mendez Civil Rights activist and educator
    Mendez was eight years old when she played an instrumental role in the Mendez v. Westminster case, the landmark desegregation case of 1946. The case successfully ended de jure segregation in California.[143] and paved the way for integration and the American civil rights movement.[144]
  • María de las Mercedes Barbudo Political activist
    Mercedes Barbudo is considered to be the first female from Puerto Rico "Independentista" meaning that she was the woman to become an avid advocate of the Puerto Rican Independence..[145]
  • Ana María O'Neill Women Rights activist and educator
    In 1929, O'Neill became the first female professor in the field of Comerence in the University of Puerto Rico, a discipline which she taught until 1951. As a women's rights activist, she urged women to participate in every aspect of civic life and to defend their right to vote.[91]
  • Manuel Olivieri Sánchez Civil Rights activist
    Olivieri Sánchez was a court interpreter and a civil rights activist who led the legal battle which granted U.S. citizenship to Puerto Ricans living in Hawaii.[146]
  • Ruth Mary Reynolds Educator, political and civil rights activist
    Reynolds was a native of South Dakota who became interested in the ideals of the Puerto Rican Nationalist Party. As the founder of "Americans for Puerto Rico's Independence", she devoted many years of her life to the cause of Puerto Rico's independence from the United States.<[147]
  • Sylvia Rivera Transgender activist
    Sylvia Rivera was a pioneer of the LGBT movement and was a veteran of the 1969 Stonewall riots.[148]
  • Isolina Rondón Political activist and Treasurer of the Puerto Rican Nationalist Party.
    She was one of the few witnesses of the killing of four Nationalists committed by local police officers in Puerto Rico during a confrontation with the supporters of the Nationalist Party that occurred in 24 October 1935, and which is known as the Río Piedras massacre.[149]
  • Isabel Rosado Political activist
    Rosado was imprisoned multiple times because of her commitment to the cause of Puerto Rican independence.[150]
  • Anthony Romero Civil rights leader
    Romero is the executive director of the American Civil Liberties Union.[151]
  • Dr. Helen Rodriguez-Trias Physician and women's rights activist.
    Rodriguez-Trias was the first Latina president of the American Public Health Association, a founding member of the Women's Caucus of the American Public Health Association, and the recipient of the Presidential Citizen's Medal. She is credited with helping to expand the range of public health services for women and children in minority and low-income populations in the United States, Central and South America, Africa, Asia, and the Middle East.[152] (véase Educadores y científicos)
  • Ana Roque Women Rights activist
    Roque was an educator and suffragist. She was also one of the founders of the University of Puerto Rico.
  • Vidal Santiago Díaz Political activist
    Santiago Díaz was the barber of Pedro Albizu Campos. He made Puerto Rican media history when numerous police officers and National Guards men attacked him at his barbershop "Salon Boricua" because of his ideals of Puerto Rican independence. It was the first time in Puerto Rican history that an attack of such nature was transmitted via radio to the Puerto Rican public in general.[153]
  • Arturo Alfonso Schomburg Civil rights
    Schomburg was a pioneer in black history. He helped raise awareness of the great contribution that Afro-Latin Americans and Afro-Americans have made to society.
  • Pedro Julio Serrano Human Rights activist
    President of Puerto Rico Para Tod@s, that strives for inclusion of LGBT community and for social justice for all in Puerto Rico. Serrano also work as Communication Manager at the National Gay and Lesbian Task Force.[154]
  • Pedro Guanikeyu Torres Taíno Indian civil rights activist, tribal leader, educator, Taíno language researcher, tribal historian and a Taino Indian Nationalist.
  • Griselio Torresola activista político
    nacionalista, muerto en intento de asesinato del Pte. Harry S. Truman en 1950.
  • Carlos Vélez Rieckehoff activosta político
    ex presidente del Capítulo Nueva York del Partido Nacionalista de Puerto Rico en la década de 1930. En la década de 1990 Rieckehoff estuvo entre los manifestantes protestantes contra el uso por la Armada de Estados Unidos, de su lugar de nacimiento, la isla de Vieques, como campo de tiro .[155]
  • Dr. Olga Viscal Garriga activista político
    miembro del Partido Nacionalista de Puerto Rico. Durante la década de 1940 se convirtió en líder estudiantil en la Universidad de Puerto Rico y portavoz de la rama del Partido Nacionalista de Puerto Rico en Río Piedras.
  • Marcos Xiorro esclavo
    En 1821, Xiorro planeó y conspiró para provocar una revuelta de esclavos contra los propietarios de las plantaciones de azúcar y el gobierno colonial español en Puerto Rico.[156]

Compositores, músicos y cantantes[editar]

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

V

W'

Y

Z

Criminales[editar]

Antes del siglo 20

  • Roberto Cofresí a.k.a. "El Pirata Cofresí"
    Cofresí's exploit as a pirate are part of Puerto Rico's folklore.
  • José Maldonado Román a.k.a. "Aguila Blanca"
    Revolutionary, considered an outlaw by the authorities and a hero along the lines of Robin Hood by the local "Jibaros" .[190]

Del siglo 20

Del siglo 21s

Diplomáticos[editar]

Siglo 20

Siglo 21

Educadores[editar]

  • Dra. Ursula Acosta educadora
    One of the founding members of the Sociedad Puertorriqueña de Genealogía (Puerto Rican Genealogical Society)[197]
  • Alfredo M. Aguayo Educator and writer
    Established the first laboratory of child psychology at the University of Havana[198]
  • Dr. Carlos Albizu Miranda psicólogo, educador
    First Hispanic Educator to have a North American University renamed in his honor and one of the first Hispanics to earn a PhD in Psychology in the United States.[199]
  • Dr. Margot Arce de Vázquez educador
    Founder of the Department of Hispanic Studies in the University of Puerto Rico.
  • Dr. Jaime Benítez Former Resident Commissioner
    Longest serving chancellor and president of the University of Puerto Rico
  • Frank Bonilla Educator
    Academic who became a leading figure in Puerto Rican Studies.[200]
  • Dr. Carlos E. Chardón Palacios, primer micólogo de Puerto Rico and first Puerto Rican appointed as Chancellor of University of Puerto Rico
  • Dr. Carlos E. Chardón López, Educator and public administrator
    Chardón was the only Puerto Rican to serve twice as Puerto Rico Secretary of Education
  • Dr. Edna Coll educador, autor
    Coll fue Pte. de la Sociedad de Autores Puertorriqueños en San Juan. También fue fundador de la Academia de Bellas Artes de Puerto Rico.[201]
  • Rafael Cordero educador
    declarado Venerable en 2004 por Juan Pablo II; proceso de beatificación en movimiento con Fr. Oscar Rivera, procurador de la Causa
  • Dr. Waded Cruzado primer rector hispano de Universidad Estatal de Montana [202]
  • Eugenio María de Hostos educador
    En Perú, Hostos ayudó a desarrollar el sistema educativo de ese país y habló en contra del duro trato dado a los chinos que vivían allí. Se quedó en Chile 1870-1873. Durante su estancia allí, enseñó en la Universidad de Chile y dio un discurso titulado "La Educación Científica de la Mujer." Propuso en su discurso que los gobiernos permiten a mujeres en sus colegios. Poco después, Chile permitió a las mujeres a entrar en el sistema educativo universitario. (Ver Políticos y Autores)
  • Angelo Falcón científico político
    Autor del "Atlas of Stateside Puerto Ricans" (2004) y coeditor del texto "Boricuas in Gotham: Puerto Ricans in the Making of Modern New York City" (2004).
  • Dr. José Ferrer Canales educador, escritor, activista
  • Dr. Antonio García Padilla
    rector de la Universidad de Puerto Rico, (2001–2009), ex decano de la Esc. de Leyes UPR
  • Dr. Megh R. Goyal Professor/Historian/Scientist
    Father of Irrigation Engineering in Puerto Rican, Professor in Agricultural & Biomedical Engineering University of Puerto Rico - Mayagüez[203]
  • Dr. Concha Meléndez Educator, writer poet.
  • Ana G. Méndez Educator
    Founder of the Ana G. Méndez University System.
  • Antonio Miró Montilla
    "Architect, educator. First architect appointed head of a government agency, the Puerto Rico Public Buildings Authority, 1969 to1971. First dean of the School of Architecture at the University of Puerto Rico, Río Piedras Campus, 1971 to 1978. Chancellor of the Río Piedras Campus of the University of Puerto Rico, 1978 to 1985."[27]
  • Dr. Antonia Pantoja Educator
    Founder of "ASPIRA" was awarded the Presidential Medal of Freedom.
  • Dr. Ángel Ramos Educator
    Superintendent of the Sequoia Schools for the Deaf and Hard of Hearing. Ramos is one of the few deaf Hispanics to earn a doctorate from Gallaudet University
  • Dr.Juan A. Rivero Educator
    Founded the Dr. Juan A. Rivero Zoo in Mayagüez, has discovered numerous animal species and has written several books.
  • Ana Roque educadora, sufragista
    Roque was one of the founders of the University of Puerto Rico.
  • Dr. Carlos E. Santiago
    Economist and Educator. Chancellor of the University of Wisconsin-Milwaukee.[204]
  • Ninfa Segarra
    President of the New York City Board of Education 2000–2002.
  • Victoria Leigh Soto Educator
    Soto, whose father is Puerto Rican, was an educator who emerged as a hero in the tragic shooting at Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut when she hid students and died trying to protect them from alleged shooter Adam Lanza.[205]
  • Lolita Tizol educadora
    educadora del 1900, en un momento cuando la mayoría de la gente en Ponce, como la mayor parte de Puerto Rico, no sabían leer ni escribir, y cuando los maestros se les pagaba sólo $ 50 al mes, incluso en las grandes ciudades, Tizol se encargó de superar todos los retos de ayudar a otros.[206]
  • Nilita Vientós Gastón educadora
    Vientos Gastón fue la primera mujer abogada en trabajar para el Departamento de Justicia de Puerto Rico. Ella defendió el uso de la lengua castellana en los tribunales de Puerto Rico, ante el Tribunal Supremo, y ganó
  • Mariano Villaronga-Toro educador y funcionario público
    Villaronga Toro fue el primer Comisionado de Instrucción Pública después de la creación del Estado Libre Asociado. Instituyó el uso del castellano como idioma oficial de enseñanza en el sistema educativo público en Puerto Rico, el desplazamiento de la instrucción en inglés que había sido empujado por los gobernadores coloniales nombrados por EEUU.[207]

Gobernadores[editar]

Pre siglo 20

Siglo 20

Siglo 21

Primeras Damas de Puerto Rico[editar]

Historiadores[editar]

Periodistas[editar]

Jueces y policías[editar]

Jueces

Law enforcement

  • Nicholas Estavillo, NYPD Chief of Patrol (Ret.)
    In 2002, Estavillo became the first Puerto Rican and the first Hispanic in the history of the NYPD to reach the three-star rank of Chief of Patrol.[231]
  • Faith Evans, U.S. Marshal
    Hawaiian-Puerto Rican, first woman to be named U.S. Marshal.
  • Alejandro González Malavé, Undercover police officer
    controversial undercover police officer.
  • Irma Lozada, New York City Transit Police
    Lozada was the first female police officer to die in the line of duty in New York City.[192]
  • José Meléndez-Pérez, INS officer
    INS Officer who was named in 9/11 Commission Report; denied entry to terrorist in August 2001.
  • Benito Romano, United States Attorney in New York
    First Puerto Rican to hold the United States Attorney's post in New York on an interim basis.[232]
  • Joe Sánchez, Former New York City police officer
    Sánchez is a highly decorated former New York City police officer and author whose books give an insight as to the corruption within the department."[233]
  • Pedro Toledo, Puerto Rico Police Superintendent
    Retired FBI senior agent and longest-serving state police superintendent.

Militares[editar]

Siglo 16

  • Agüeybaná II, Cacique of "Borikén" (Puerto Rico)
    Agüeybaná II led the Taínos in the fight against Juan Ponce de León and the conquistadores in what is known as the "Taíno Rebellion of 1511."

Siglo 17

  • Juan de Amezquita, Captain, Puerto Rican Militia
    Defeated Captain Balduino Enrico (Boudewijn Hendricksz), who in 1625 was ordered by the Dutch to capture Puerto Rico.[234]

Siglo 18

  • Rafael Conti, coronel, Spanish Army
    In 1790, Conti captured 11 enemy ships involved in smuggling stolen goods. In 1797, he helped defeat Sir Ralph Abercromby and defend Puerto Rico from a British invasion in his hometown, Aguadilla. In 1809, he organized a military expedition fight with the aim of returning Hispaniola, which now comprise the nations of the Dominican Republic and Haiti, back to Spanish rule.[235]
  • Antonio de los Reyes Correa, Captain, Spanish Army
    Puerto Rican hero who defended the town Arecibo in 1702 from an invasion by defeating the British. He was awarded "La Medalla de Oro de la Real Efigie" (The Gold Medal of the Royal Image), by King Philip V of Spain and given the title of "Captain of Infantry"[236]
  • José and Francisco Díaz, Sergeants, Puerto Rican militia
    The Díaz were cousins in the Toa Baja Militia who helped defeat Sir Ralph Abercromby and defend Puerto Rico from a British invasion in 1797.[237]
  • Miguel Henríquez, Captain, Spanish Navy
    In 1713, Henríquez defeated the British in Vieques and was awarded the La Medalla de Oro de la Real Efigie.[238]

Siglo 19

Siglo 20

  • Humberto Acosta-Rosario, Staff Sergeant, U.S. Army
    Acosta-Rosario was a member of Company B, 1st Battalion, 5th Infantry (Mechanized); 25th Infantry Division, United States Army. He is currently the only Puerto Rican MIA whose body has never been recovered.[250]
  • Ricardo Aponte, Brigadier General, U.S. Air Force
    Aponte is the former Director of the Innovation and Experimentation Directorate, United States Southern Command, the first Puerto Rican to hold said position.[251]
  • Félix Arenas Gaspar, Captain, Spanish Army
    Arenas Gapar was posthumously awarded the Cruz Laureada de San Fernando (Laureate Cross of Saint Ferdinand – Spain's version of the Medal of Honor) for his actions in the Rif War.[252]
  • Domingo Arroyo, Jr., Private First Class, U.S. Marine Corps
    Arroyo was the first American serviceman to be killed in Operation Restore Hope during the Somalian Civil War.[253]
  • Joseph (José) B. Aviles, Sr., CWO2, U.S. Coast Guard
    On 28 September 1925, Aviles became the first Hispanic Chief Petty Officer in the United States Coast Guard. During World War II he received a war-time promotion to Chief Warrant Officer, becoming the first Hispanic to reach that level as well.[254]
  • Rafael Celestino Benítez, Rear Admiral, U.S. Navy
    Benítez was a highly decorated submarine commander who led the rescue effort of the crew members of the USS Cochino which was involved in the first American undersea spy mission of the Cold War.[255]
  • Carlos Betances Ramírez, Colonel, U.S. Army
    Betances Ramírez was the first Puerto Rican to command a battalion in the Korean War. In 1952, he assumed the command of the 2nd Battalion, 65th Infantry Regiment.[256]
  • José M. Cabanillas, Rear Admiral, U.S. Navy
    In World War II Cabanillas was Executive Officer of the USS Texas (BB-35) and participated in the invasions of Africa and Normandy (D-Day).[257]
  • Richard Carmona M.D., Vice Admiral, Public Health Service Commissioned Corps
    Carmona served as the 17th Surgeon General of the United States under President George W. Bush.[258]
  • Modesto Cartagena, Sergeant First Class, U.S. Army
    Cartagena, the most decorated Hispanic soldier in history, distinguished himself in combat during the Korean War as a member of Puerto Rico's 65th Infantry and is being considered for the Medal of Honor.[49]
  • Carlos Fernando Chardón, Major General, Puerto Rico National Guard
    Chardón was the Secretary of State of Puerto Rico from 1969 to 1973 and the Puerto Rico Adjutant General from 1973 to 1975.
  • Carmen Contreras-Bozak, Tech4, U.S. Women's Army Corps
    Contreras-Bozak was the first Hispanic to serve in the U.S. Women's Army Corps. She served as an interpreter and in numerous administrative positions during World War II.[259]
  • Virgilio N. Cordero, Jr., Brigadier General, U.S. Army
    Cordero was a Battalion Commander of the 31st Infatry Regiment who documented his experiences as a prisoner of war and his participation in the infamous Bataan Death March of World War II.[260]
  • Juan César Cordero Dávila, Major General, U.S. Army
    Cordero Dávila was the commanding officer of the 65th Infantry Regiment during the Korean War, thus becoming one of the highest ranking ethnic officers in the Army.[261]
  • Encarnación Correa, Sergeant, U.S. Army
    Correa was the person who fired the first warning shots in World War I on behalf of the United States against a ship flying the colors of the Central Powers, when on 21 March 1915, under the orders of then-Lieutenant Teófilo Marxuach, he manned a machine gun and opened fire on the "Odenwald" an armed German supply ship trying to force its way out of the San Juan Bay.[262]
  • Ruben A. Cubero, Brigadier General U.S. Air Force
    Cubero, who is Puerto Rican descent, was a highly decorated member of the United States Air Force who in 1991, became the first Hispanic graduate of the United States Air Force Academy to be named Dean of the Faculty of the academy.[263]
  • Pedro del Valle, Lieutenant General, U.S. Marine Corps
    Del Valle was the first Hispanic three-star Marine general. His military career included service in World War I, Haiti and Nicaragua during the so-called Banana Wars of the 1920s, and in the seizure of Guadalcanal and later as Commanding General of the U.S. 1st Marine Division during World War ll played an instrumental role in the defeat of the Japanese forces in Okinawa.[264]
  • Carmelo Delgado Delgado, teniente, Abraham Lincoln International Brigade
    Delgado was the first Puerto Rican and one of the first U.S. citizens to fight and to die in the Spanish Civil War against General Francisco Franco and the Spanish Nationalists.[265]
  • Alberto Díaz, Jr. Rear Admiral, U.S. Navy
    Diaz is the first Hispanic to become the Director of the San Diego Naval Medical District.[266]
  • Luis R. Esteves, Major General, U.S. Army
    In 1915, Esteves became the first Puerto Rican to graduate from the United States Military Academy. Esteves also organized the Puerto Rican National Guard.[267]
  • Salvador E. Felices, Major General, U.S. Air Force
    Felices was the first Puerto Rican general in the U.S. Air Force. In 1953, Felices flew in 19 combat missions over North Korea, during the Korean War. In 1957, he participated in a historic project that was given to Fifteenth Air Force by the Strategic Air Command headquarters known as "Operation Power Flite", the first around the world non-stop flight by all-jet aircraft.[268]
  • Rose Franco, CWO3, U.S. Marine Corps
    Franco was the first Hispanic woman Chief Warrant Officer in the Marine Corps. In 1965, Franco was named Administrative Assistant to the Secretary of the Navy, Paul Henry Nitze by the administration of President Lyndon B. Johnson.[269]
  • Edmund Ernest García, Rear Admiral, U.S. Navy
    During World War II García was commander of the destroyer USS Sloat (DE-245) and saw action in the invasions of Africa, Sicily, and France.[270]
  • Fernando Luis García, Private First Class, U.S. Marine Corps
    Garcia was the first Puerto Rican awarded the Medal of Honor. He was posthumously awarded the medal for his actions against enemy aggressor forces in the Korea War on 5 September 1952.[271]
  • Linda Garcia Cubero, Captain, U.S. Air Force
    In 1980, Garcia Cubero, who is of Mexican-American/Puerto Rican heritage, became the first Hispanic woman graduate of the United States Air Force Academy and the first to graduate from an American Military Academy.[272]
  • Carmen García Rosado, Private First Class, U.S. Women's Army Corps
    García Rosado was among the first 200 Puerto Rican women to be recruited into the WAC's during World War II and the author of "LAS WACS-Participacion de la Mujer Boricua en la Segunda Guerra Mundial" (The WACs-The participation of the Puerto Rican women in the Second World War), which is the first book which documents the experiences of the first 200 Puerto Rican women to participate in said conflict as members of the armed forces of the United States.[273]
  • Mihiel Gilormini, Brigadier General, U.S. Air Force
    World War II hero, recipient of 5 Distinguished Flying Cross's and who together with Brig. General Alberto A. Nido and Lt. Col. Jose Antonio Muñiz founded the Puerto Rico Air National Guard. Gilormini had previously flown for the Royal Canadian Air Force(1941) and the Royal Air Force (1941–1942).[274]
  • Manuel Goded Llopis, General, Spanish Army
    Goded Llopis was a Puerto Rican in the Spanish Army who was one of the first generales to join General Francisco Franco, in the revolt against the Spanish Republican government (also known as Spanish loyalists) in what is known as the Spanish Civil War. Previously, Goded Llopis had distinguished himself in the Battle of Alhucemas of the Rif War.[275]
  • César Luis González, First Lieutenant, U.S. Army Air Force
    Gonzalez was the first Puerto Rican pilot in the United States Army Air Force and the first Puerto Rican pilot to die in World War II.
  • Diego E. Hernández, Vice Admiral, U.S. Navy
    Hernández was the first Hispanic to be named Vice Commander, North American Aerospace Defense Command. He flew two combat tours in Vietnam during the Vietnam War and in 1980, took command of the aircraft carrier USS John F. Kennedy (CV-67).[276]
  • Zak Hernández, Sergeant, U.S. Army
    Hernández was killed in Panama on the eve of President George H. W. Bush's visit. His accused murderer, Pedro Miguel González Pinzón, was acquitted and later elected President of Panamá's National Congress, an event which has generated protests from the governments of the United States and Puerto Rico.[277]
  • Haydee Javier Kimmich, Captain, U.S. Navy
    Kimmich was the highest ranking Hispanic female in the Navy. She was assigned as the Chief of Orthopedics at the Navy Medical Center in Bethesda and she reorganized Reservist Department of the medical center during Operations Desert Shield and Desert Storm.[278]
  • Orlando Llenza, Major General, U.S. Air Force
    Llenza is the second Puerto Rican to reach the rank of Major General (two-star General) in the United States Air Force. He was the Adjutant General of the Puerto Rico National Guard.[279]
  • Carlos Lozada, Private First Class, U.S. Army
    Lozada was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions on 20 November 1967, at Dak To in the Republic of Vietnam.[280]
  • Carmen Lozano Dumler, 2ª teniente del Cuerpo de la Mujer del Ejército EE.UU.
    Dumler fue uno de los primeros oficiales de Puerto Rico las mujeres del Ejército. En 1944, fue juramentado como segundo teniente y asignado a la 161 en el Hospital General San Juan.[278]
  • Antonio Maldonado, Brigadier General, U.S. Air Force
    En 1965, Maldonado se convirtió en la persona más joven en pilotar un avión B-52. Su participación activa en la guerra de Vietnam incluye 183 misiones de combate aéreo.[281]
  • Joseph (José) R. Martínez, soldado de primera, Ejército de EE.UU.
    Martinez destruyó una unidad de infantería alemana y de tanques en Túnez, proporcionando fuego de artillería pesada, con ahorro para su pelotón de ser atacado en el proceso. Recibió la Cruz de Servicio Distinguido del general George S. Patton, convirtiéndose en el primer receptor de Puerto Rico de dicha condecoración militar.[282]
  • Lester Martínez López, MPH, Major General, U.S. Army
    Martínez López fue el primer hispano en ser Médico del Ejército y del Comando de Investigación.[283]
  • Gilberto José Marxuach, coronel, U.S. Army
    Marxuach, hijo def Teofilo Marxuach, es "Padre de la Defensa Civil de San Juan"[284]
  • Teófilo Marxuach, Lieutenant Colonel, U.S. Army
    Marxuach fired a hostile shot from a cannon located at the Santa Rosa battery of "El Morro" fort, in what is considered to be the first shot of World War I fired by the regular armed forces of the United States against any ship flying the colors of the Central Powers,[285] forcing the Odenwald to stop and to return to port where its supplies were confiscated.[286]
  • George E. Mayer, Rear Admiral, U.S. Navy
    Mayer was the first Hispanic Commander of the Naval Safety Center. He led an international naval exercise known as Baltic Operations (BALTOPS) 2003 from his flagship, the USS Vella Gulf (CG-72). It was the first time in the 31 year history of BALTOPS that the exercise included combined ground troops from Russia, Poland, Denmark and the United States.[287]
  • Angel Mendez sargento, U.S. Marine Corps
    Mendez, who was of Puerto Rican descent, was awarded the Navy Cross in Vietnam and is being considered for the Medal of Honor. He saved the life of his Lieutenant – Ronald D. Castille, who went on to become the Chief Justice of the Supreme Court of Pennsylvania.[288]
  • Enrique Méndez, Jr., Major General, U.S. Army
    Méndez was the first Puerto Rican to assume the positions of Army Deputy Surgeon General, Commander of the Walter Reed Army Medical Center and Assistant Secretary of Defense for Health Affairs.[289]
  • Virgil R. Miller, Colonel, U.S. Army
    Miller was the Regimental Commander of the 442d Regimental Combat Team (RCT), a unit which was composed of "Nisei" (second generation Americans of Japanese descent), during World War II. He led the 442nd in its rescue of the Lost Texas Battalion of the 36th Infantry Division, in the forests of the Vosges Mountains in northeastern France.[290]
  • José Antonio Muñiz Lieutenant Colonel, U.S. Air Force
    Muñiz together with then-Colonels Alberto A. Nido and Mihiel Gilormini founded the Puerto Rico Air National Guard. In 1963, the Air National Guard Base, at the San Juan International airport in Puerto Rico, was renamed "Muñiz Air National Guard Base" in his honor.[291]
  • William A. Navas, Jr., Major General, U.S. Army
    Navas is the first Puerto Rican named Assistant Secretary of the Navy. A veteran of the Vietnam War, Navas was nominated in 2001 by President George W. Bush to serve as the Assistant Secretary of the Navy (Manpower and Reserve Affairs).[292]
  • Héctor Andrés Negroni, Colonel, U.S. Air Force
    Negroni was the first Puerto Rican graduate of the United States Air Force Academy. A veteran of the Vietnam War, Negroni was awarded the Aeronautical Merit Cross, Spains highest Air Force peacetime award for his contributions to the successful implementation of the United States-Spain Treaty of Friendship and Cooperation.[293]
  • Alberto A. Nido, Brigadier General, U.S. Air Force
    Nido was a World War II war hero who together with Lt. Col. Jose Antonio Muñiz, co-founded the Puerto Rico Air National Guard and served as its commander for many years. Nido served in the Royal Canadian Air Force, the British Royal Air Force and in the United States Army Air Forces during World War II.[291]
  • Ramón Núñez-Juárez, Private First Class, U.S. Marine Corps
    Núñez-Juárez was listed as Missing in Action during the Korean War and posthumously awarded the Navy Cross, second highest medal after the Medal of Honor, that can be awarded by the Department of the Navy. He was the only Puerto Rican member of the United States Marine Corps whose remains have never been recovered and who was listed as Missing in Action during the Korean War.[294]
  • Jorge Otero Barreto, Sergeant First Class, U.S. Army
    Otero Barreto with 38 decorations, which includes 3 Silver Star Medals, 5 Bronze Star Medals with Valor, 4 Army Commendation medals, 5 Purple Heart Medals and 5 Air Medals, has been called the most decorated U.S. soldier of the Vietnam War.[295] [296]
  • Dr. Dolores Piñero, U.S. Army Medical Corps
    Piñero, who despite the fact that she was not an active member of the military, was the first Puerto Rican woman doctor to serve in the Army under contract during World War I. At first she was turned down, however after writing a letter to the Army Surgeon General in Washington, D.C. she was ordered her to report to Camp Las Casas in Santurce, Puerto Rico. On October 1918, She signed her contract with the Army.
  • José M. Portela, Brigadier General U.S. Air Force
    Portela served in the position of Assistant Adjutant General for Air while also serving as commander of the Puerto Rico Air National Guard. In 1972, Portela became the youngest C-141 Starlifter aircraft commander and captain at age 22. Portela is also the only reservist ever to serve as director of mobility forces for Bosnia.[297]
  • Marion Frederic Ramírez de Arellano, Captain, U.S. Navy
    Ramírez de Arellano was the first Hispanic submarine commander. He was awarded two Silver Stars and a Bronze Star for his actions against the Japanese Imperial Navy during World War II.[298] [299]
  • Antonio J. Ramos, Brigadier General, U.S. Air Force
    Ramos was the first Hispanic to serve as commander, Air Force Security Assistance Center, Air Force Materiel Command, and dual-hatted as Assistant to the Commander for International Affairs, Headquarters Air Force Materiel Command.[300]
  • Agustín Ramos Calero, Sergeant First Class, U.S. Army
    With 22 military decorations Ramos Calero was the most decorated soldier in all of the United States during World War II.[256]
  • Fernando L. Ribas-Dominicci, Major, U.S. Air Force
    Ribas-Dominicci was one of the pilots who participated in the Libyan air raid as member of the 48th Tactical Fighter Wing. His F-111F was shot down in action over the disputed Gulf of Sidra off the Libyan coast. Ribas-Dominicci and his weapons systems officer, Capt. Paul Lorence, were the only U.S. casualties of Operation El Dorado Canyon.[301]
  • Frederick Lois Riefkohl, Rear Admiral, U.S. Navy
    Riefkohl was the first Puerto Rican to graduate from the United States Naval Academy and in World War I became the first Puerto Rican to be awarded the Navy Cross. [302]
  • Rudolph W. Riefkohl, Colonel, U.S. Army
    Riefkohl played an instrumental role in helping the people of Poland overcome the 1919 typhus epidemic.[303]
  • Félix Rigau Carrera, Second Lieutenant, U.S. Marine Corps
    Rigau Carrera was the first Puerto Rican pilot and the first Hispanic fighter pilot in the United States Marine Corps. Rigau Carrera was also the first Puerto Rican parachutist and the first pilot to fly on air mail carrying duties in Puerto Rico.[304]
  • Manuel Rivera, Jr., Captain, U.S. Marine Corps
    Rivera, who was of Puerto Rican descent, was the first U.S. serviceman to die in Operation Desert Shield.[305]
  • Pedro N. Rivera, M.D., Brigadier General, U.S. Air Force
    In 1994, Rivera became the first Hispanic to be named medical commander in the Air Force. He was responsible for the provision of health care to more than 50,000 patients.[306]
  • Horacio Rivero, Admiral, U.S. Navy
    In 1964, Rivero became the first Puerto Rican and second Hispanic Admiral (four-star) in the U.S. Navy. Rivero participated in World War II, the Korean War, the Vietnam War and in 1962, Admiral Rivero was the commander of the American fleet sent by President John F. Kennedy during the Cuban Missile Crisis to set up a quarantine (blockade) of the Soviet ships in an effort to stop the Cold War from escalating into World War III.[307] [308]
  • Pedro Rodríguez, Master Sergeant, U.S. Army
    Rodriguez was a member of Puerto Rico's 65th Infantry. He earned two Silver Stars within a seven-day period during the Korean War..[309]
  • Antonio Rodríguez Balinas, Brigadier General, U.S. Army
    Rodríguez Balinas was the first commander of the Office of the First U.S. Army Deputy Command. During the Korean War he fought with Puerto Rico's 65th Infantry Regiment and was awarded the Silver Star Medal[310]
  • Maria Rodriguez Denton, Lieutenant, U.S. Navy
    Rodriguez Denton was the first woman from Puerto Rico who became an officer in the United States Navy as member of the WAVES. It was Lt. Denton who forwarded the news (through channels) to President Harry S. Truman that the war had ended.[311]
  • Fernando E. Rodríguez Vargas, DDS, Major, U.S. Army
    Rodríguez Vargas was an odontologist (dentist), scientist and a Major in the U.S. Army who in 1921 discovered the bacteria which causes dental caries.[312] [313]
  • Eurípides Rubio, Captain, U.S. Army
    Rubio was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions at Tay Ninh Province in the Republic of Vietnam on 8 November 1966.[314]
  • Jaime Sabater, Sr., Colonel, U.S. Marine Corps
    Sabater commanded the 1st Battalion 9th Marines during the Bougainville amphibious operations in World War II.[315]
  • José L. Santiago, Sergeant Major, U.S. Marine Corps
    Santiago has the distinction of being the 2nd Battalion 9th Marines first Hispanic Sergeant Major and its first Sergeant Major since its reactivation on 13 July 2007.[316]
  • Héctor Santiago-Colón, Specialist Four, U.S. Army
    In 1968, Santiago-Colón was posthumously awarded the Medal of Honor for his actions at Quảng Trị Province, Vietnam as member of Company B of the 5º Batallón, 7th Cavalry, 1st Cavalry Division.[317]
  • Antulio Segarra, Colonel, U.S. Army
    In 1943, Segarra became the first Puerto Rican Regular Army officer to command a Regular Army Regiment when he assumed the command of Puerto Rico's 65th Infantry Regiment which at the time was conducting security missions in the jungles of Panama.[318]
  • Frankie Segarra, Master Gunnery Sergeant, U.S. Marine Corps
    Segarra is the first Puerto Rican to reach the grade of Master Gunnery Sergeant in the United States Marine Corps within his MOS.[319]
  • Rafel Toro, Private, U.S. Marine Corps
    Toro was posthumously awarded the Navy Cross for his "extraordinary heroism in battle"[320] while fighting in Nicaragua during the second Nicaragua campaign in 1927.
  • Humbert Roque Versace, Captain, U.S. Army
    Versace, was of Italian and Puerto Rican descent, was posthumously awarded the Medal of Honor for his heroic actions while a prisoner of war (POW) during the Vietnam War. He was the first member of the U.S. Army to be awarded the Medal of Honor for actions performed in Southeast Asia while in captivity.[321]
  • Raúl G. Villaronga, Colonel, U.S. Army
    Villaronga was the first Puerto Rican to be elected as Mayor of a Texas city (Killeen).[322]

Siglo 21

  • Iván Castro, Captain, U.S. Army
    Castro, who is of Puerto Rican descent, is one of three blind active-duty officers who serves in the US Army and the only blind officer serving in the United States Army Special Forces.[323]
  • Ramón Colón-López, Chief Master Sergeant, U.S. Air Force
    On 13 June 2007, Colon-López a pararescueman, was the first and only Hispanic among the first six airmen to be awarded the Air Force Combat Action Medal. He is the Commandant of the Pararescue and Combat Rescue Officer School[324]
  • Olga E. Custodio, Lieutenant Colonel, U.S. Air Force
    Custodio made history when she became the first female Hispanic U.S. military pilot. She holds the distinction of being first Latina to complete U.S. Air Force military pilot training. After retiring from the military she became the first Latina to become a commercial airline captain.[325]
  • Emilio Díaz Colón, Major General, U.S. Army; PRNG
    Díaz-Colón is the first Superintendent of the Puerto Rican Police who once served as the Adjutant General of the Puerto Rican National Guard.[326] [327]
  • Hila Levy, teniente 1º, U.S. Air Force
    In 2007 Levy became the first Puerto Rican Rhodes scholar.[328] [329]
  • María V. Martínez, Command Sergeant Major, U.S. Army
    Martínez is the first Puerto Rican female to reach the rank of Command Sergeant Major in the United States Army. She serves as Senior Enlisted Advisor to the Director of the Army Diversity Office in the Pentagon, Washington, D.C..[330]
  • Rafael O'Ferrall, Brigadier General, U.S. Army
    O'Ferrall es el primer hispano boricua en convertirse en Comandante Gral Adjunto de la Fuerza de Tarea Conjunta en Guantánamo, Cuba y al mismo tiempo Asistente Ayudante General (Ejército) y diputado general en jefe del Cuartel General de la Fuerza Conjunta de San Juan, Puerto Rico.[331]
  • María Inés Ortiz, capitán, U.S. Army
    Ortiz, who was of Puerto Rican descent, was the first United States Army nurse to die in combat during Operation Iraqi Freedom and the first to die in combat since the Vietnam War..[332]
  • Evelio Otero, Jr., coronel. U.S. Air Force
    Otero led the establishment of the first ever U.S. Central Command Headquarters in Catar. He founded the Polish and Colombian Joint Special Operations Commands while he was assigned to United States Special Operations Command.[333]
  • Hector E. Pagan, Brigadier General, U.S. Army
    Pagan is the first Hispanic of Puerto Rican descent to become Deputy Commanding General of the U.S. Army John F. Kennedy Special Warfare Center and School at Fort Bragg, North Carolina.[334]
  • Lizbeth Robles, SPC., U.S. Army
    In 2005, Robles was the first female soldier born in Puerto Rico to die in combat as an active soldier during Operation Iraqi Freedom.[335]
  • Maritza Sáenz Ryan, Colonel, U.S. Army
    Sáenz Ryan, who is of Puerto Ricana and Spanish descent, is the head of the Department of Law at the United States Military Academy. She is the first woman and first Hispanic (Puerto Rican and Spanish heritage) West Point graduate to serve as an academic department head. She also has the distinction of also being the most senior ranking Hispanic Judge Advocate.[187] [336]
  • Marc H. Sasseville, Brigadier General, U.S. Air Force
    On 11 September 2001, then - Lieutenant Colonel Marc Sasseville {whose mother is Yita Joan Frontera Lluch from Yauco, Puerto Rico[337] ) was the acting operations group commander under the 113th Wing of the DC Air National Guard. He was one of four fighter pilots commissioned with finding and destroying United Flight 93 by any means necessary, including ramming the aircraft in midair.[338] [339]
  • Frances M. Vega, SPC., U.S. Army
    On 2 November 2003, Vega became the first female soldier of Puerto Rican descent to die in a combat zone during Operation Iraqi Freedom.[340]

Médicos, científicos e inventores[editar]

  • Joseph M. Acaba astronauta, científico, educador
    First Puerto Rican astronaut
  • Dr. José Ramón Alcalá, anatomista
    In 1972, Alcalá was appointed assistant professor in the Wayne School of Medicine. There he conducted research which would make him the foremost expert on cell makeup of the human eye lens. Alcalá developed laboratory methods to study the histology of ocular tissue, which ultimately helped to explain the development of cataracts, among other maladies of the eye[36] [341]
  • Dr. Carlos Albizu Miranda Psychologist, educator
    First Hispanic Educator to have a North American University renamed in his honor and one of the first Hispanics to earn a PhD in Psychology in the United States.[199]
  • Dr. Ricardo Alegría Anthropologist, archaeologist and educator
    "Father of Modern Puerto Rican Archaeology".
  • Jorge N. Amely Vélez - Inventor
    Amely Vélez is an electrical engineer and inventor who holds various patents in the field of Medical Technology.[342]
  • Dr. Bailey K. Ashford doctor, parasitologist, author and soldier.
    Ashford, a Colonel in the U.S. Army, arrived in Puerto Rico during the Spanish–American War and made the island his home. He organized and conducted a parasite treatment campaign, which cured approximately 300,000 persons (one-third of the Puerto Rico population) and reduced the death rate from this anemia by 90 percent.[343] [344]
  • Dr. Pedro Beauchamp Surgeon
    The first Puerto Rican specialist certified by the American Reproductive Endocrinology and Infertility Board, who performed the first in vitro fertilization (IVF) technique on the island in 1985.[345]
  • Dr. Víctor Manuel Blanco Astronomer
    In 1959, Blanco discovered a "Blanco 1", a galactic cluster.[346] Blanco was the second Director of the Cerro Tololo Inter-American Observatory in Chile, which has the largest 4-m telescope in the Southern Hemisphere,[347] In 1995, the telescope was dedicated in his honor and named the "Víctor M. Blanco Telescope" and is also known as the "Blanco 4m"[348]
  • Dr. Rafael L. Bras Former chair of Civil Engineering at MIT
    One of the world's leading experts in hydrometeorology and global warming.
  • Anthony M. Busquets Electronic engineer, aerospace technologist
    Busquets is involved in the development and application of multifunction control/display switch technology in 1983 and Development and application of a microprocessor-based I/O system for simulator use in 1984.
  • Dr. Carlos E. Chardón a.k.a. the "Father of Mycology in Puerto Rico"
    Chardón is the first Puerto Rican mycologist. Discovered the aphid "Aphis maidis", the vector of the mosaic of sugar cane, in 1922. Author of the "Chardón Plan" and first Puerto Rican to hold the position of Chancellor of the University of Puerto Rico.[349]
  • Dr. Nitza Margarita Cintron Scientist
    Chief of NASA's (JSC) Space and Health Care Systems Office.
  • Dr. Antonia Coello Novello
    First Hispanic and first woman U.S. Surgeon General (1990–93).
  • Dr. Martín Corchado
    Physician, medical researcher, and president of the Autonomist Party of Puerto Rico.
  • Dr. José F. Cordero Pediatrician
    Cordero is the founding director of the National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (NCBDDD) at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia.[350]
  • Dr. Milagros J. Cordero pediatrician
    She is the founder and President of Team Therapy Services For Children (ITT’S for Children)[49]
  • Dr. María Cordero Hardy physiologist, educator and scientist, br>Cordero Hardy's research on vitamin E helped other scientists understand about how the vitamin works in the human body.[351]
  • Dr. Juan R. Correa-Pérez PhD, scientist, clinical andrologist and embryologist
    Dr. Correa-Pérez is a scientist who is credited with becoming the first clinical Andrologist and Embryologist in Puerto Rico.
  • Dr. Juan R. Cruz NASA scientist
    Played an instrumental role in the design and development of the Mars Exploration Rover (MER) parachute.
  • Dr. Carlos Del Castillo NASA scientist
    Del Castillo was the Program Scientist for the Ocean Biology and Biogeochemistry Program at NASA Headquarters, in Washington, D.C.. Del Castillo is also the recipient of the Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers (PECASE) award, the highest honor bestowed by the United States government on scientists and engineers beginning their independent careers. [352]
  • Dr. Manuel de la Pila Iglesias
    médico multifacético especializado en varias disciplinas médicas. Introdujo las primeras máquinas de ECG y de radiografía en Puerto Rico. Fundó una clínica médica que hoy es un centro médico respetado en Ponce, Puerto Rico. Es considerado como "uno de los gigantes de Puerto Rico medicina".[353]
  • Dr. Alfonso Eaton Ing. mecánico, tecnólogo Aeroespacial
    primer puertorriqueño en trabajar para NASA.
  • Angelo Falcón politicólogo
    Autor de "Atlas of Stateside Puerto Ricans" (2004) y coeditor del libro, "Boricuas in Gotham: Puerto Ricans in the Making of Modern New York City" (2004).
  • Dr. Enectalí Figueroa-Feliciano astronauta solicitante y astrofísico in NASA
    Figueroa pioneered the development of position-sensitive detectors.
  • Dr. Orlando Figueroa Ing. mecánico de NASA
    previamente zar NASA Marte Director para la exploración de Marte y Director de la División del Sistema Solar en la Oficina de Ciencia Espacial de la NASA, y ahora es el Director de Ingeniería y Tecnología Aplicada de la NASA Goddard Space Flight Center (el "Director de Ingeniería" arregla el ámbito de las actividades de ingeniería en Goddard.[354]
  • Dr. Adolfo Figueroa-Viñas astrofísico at NASA
    Figueroa-Viñas is the first Puerto Rican astrophysicist at NASA working in solar plasma physics. As a senior research scientist he is involved in many NASA missions such as Wind, SOHO, Cluster and MMS projects in which he is the author and co-author of numerous scientific papers in his field.[355]
  • Dr. José N. Gándara
    médico tratante a los heridos de la masacre de Ponce, and later the expert witness at the trials of the accused Nacionalistas as well as before the Hays Commission. Held numerous government positions, including Secretary of Health of Puerto Rico. He was also one of the founders of the Popular Democratic Party of Puerto Rico.[356] [357]
  • Dr. Joxel García
    First Puerto Rican Assistant Secretary for Health (ASH), U.S. Department of Health and Human Services and an Admiral in the United States Public Health Service Commissioned Corps.[358]
  • Asdrubal Garcia Ortiz Technology Engineer
    Together with fellow inventors Sunggyu Lee and John R. Wootton, Garcia Ortiz was granted various patents. A sample of these patents includes: US Patent No 6,177,885, "System and method for detecting traffic anomalies", US Patent No 7,186,345, "Systems for water purification through supercritical oxidation", and US Patent No 7,688,605, "Systems and methods for reducing the magnitude of harmonics produced by a power inverter".[359] [360]
  • Dr. Mario R. García Palmieri, Cardiologist
    García Palmieri is the first Hispanic to have the distinction of being designated a "Master" by the American College of Cardiology[361]
  • Dr. Sixto González científico
    First Puerto Rican Director of the Arecibo Observatory the world's largest single dish radio telescope.
  • Rosa González, RN,
    Founder of "The Association of Registered Nurses of Puerto Rico" and author of various books related to her field where she denounced the discrimination against women and nurses in Puerto Rico.[362]
  • Dr. Isaac González Martínez urologist
    González Martínez was the first Puerto Rican urologist and a pioneer in the fight against cancer in the island.[363]
  • Olga D. González-Sanabria ingeniera de NASA
    Is the highest ranking Hispanic at NASA Glenn Research Center and a member of the Ohio Women's Hall of Fame.
  • Amri Hernández-Pellerano ingeniero de NASA
    Hernández-Pellerano designs, builds and tests the electronics that will regulate the solar array power in order to charge the spacecraft battery and distribute power to the different loads or users inside various spacecraft at NASA's Goddard Space Flight Center.
  • Gloria Hernandez física, aerospace technologist
    Hernandez is the Science Manager for the Stratospheric Aerosol and Gas Experiment (SAGE III on ISS) at NASA Langley Research Center. Her career has included supersonic aerodynamic research that has resulted in economic advances in supersonic flight.[364]
  • Lucas G. Hortas Aerospace engineer, aerospace technologist
    Hortas is the author and or co-author of over 35 technical papers in the areas of system identification, vibration control and isolation, optimal control design and implementation, optimal actuator/sensor placement, model testing, and experimental verification of control methodologies
  • Dr. Ramón E. López Physicist
    Dr. Lopez, a Professor in the Department of Physics at the University of Texas at Arlington, is a Fellow of the American Physical Society and recipient of the 2002 Nicholson Medal for Humanitarian Service. He is the co-author of a book on space weather entitled "Storms from the Sun"[365]
  • Fernando López Tuero Agricultural scientist and agronomist
    López Tuero discovered the bug (believed at first to be a germ) which was destroying Puerto Rico's sugar canes.[366]
  • Carlos A. Liceaga Ing. electrónico, aerospace technologist
    Liceaga leads the development of proposal guidelines; and the technical, management, and cost evaluation of the proposals For the Explorer Program.
  • Dr. Gerónimo Lluberas Physician, writer, educator, medical missionary
  • Dr. Ariel Lugo Scientist and ecologist
    Dr. Lugo is the Director of the International Institute of Tropical Forestry within the United States Department of Agriculture Forest Service, based in Puerto Rico. He is a founding Member of the Society for Ecological Restoration and Member-at-Large of the Board of the Ecological Society of America.[42]
  • Debbie Martínez Computer engineer, aero-space technologist
    Martinez is the "Flight Systems and Software Branch" software manager for the new Cockpit Motion Facility at NASA Langley Research Center.
  • Lissette Martinez Electronic engineer, rocket scientist
    Martinez is the lead electrical engineer for the Space Experiment Module program at the Wallops Flight Facility located in Virginia which is part of NASA's Goddard Flight Facility.
  • Dr. Manuel Martínez Maldonado MD; MACP, nefrólogo, educador, poeta, autor
    Martínez Maldonado has authored numerous scientific publications and discovered a natriuretic hormone.[367]
  • Dr. Antonio Mignucci
    Marine Biologist and oceanographer. Founder of the Red Caribeña de Varamientos.
  • Dr. Edwin Muñiz M.D., Ph.D., Ed.D.
    Muñiz fue la primera persona hispana nombrado fisiólogo aeroespacil en Fuerza aérea de los Estados Unidos y NASA.[368]
  • Dr. Carlos Ortiz Longo Ing. Mec.
    Chief of Crew Health Care Systems and Exercise Countermeasures in NASA.
  • William G. Pagán Software Engineer and IBM Master Inventor
    One of the most prolific Puerto Rican inventors in history. As of February 2012, he was listed as an inventor on 24 United States patents[369] and just under 90 published patent applications.[370]
  • Dr. Joseph O. Prewitt Díaz psicólogo
    Prewitt Díaz specialized in teoría psicosocial. He was the recipient of the American Psychological Association's 2008 International Humanitarian Award.[371]
  • Mercedes Reaves ingeniero de investigación y científico
    Reaves is responsible for the design of a viable full-scale solar sail and the development and testing of a scale model solar sail at NASA Langley Research Center.
  • Ron Rivera Inventor and workshop organizer
    Invented life-saving water filters based on pottery.[372]
  • Dr. Juan A. Rivero Scientist, educator
    Founded the Dr. Juan A. Rivero Zoo in Mayagüez, has discovered numerous animal species and has written several books.
  • Dr. Miriam Rodon-Naveira PhD, científico NASA
    Rodón-Naveira was the first Hispanic woman to hold the Deputy Directorship for the Environmental Sciences Division within the National Exposure Research Laboratory.
  • Miguel Rodríguez, Ing. Mec.
    Chief of the Integration Office of the Cape Canaveral Spaceport Management Office.
  • Dr. Pedro Rodriguez Inventor, Mechanical Engineer
    Rodríguez is the director of a test laboratory at NASA. He invented a portable, battery-operated lift seat for people suffering from knee arthritis.
  • Dr. Helen Rodriguez-Trias Physician and activist
    Rodriguez-Trias was a physician and activist. She was the first Latina president of The American Public Health Association, a founding member of the Women's Caucus of the American Public Health Association and the recipient of the Presidential Citizen's Medal.(see also Civil rights activists)[152]
  • Dr. Fernando E. Rodríguez Vargas, Dentist, scientist
    Rodríguez Vargas discovered the bacteria which causes dental cavity (See also: Military).
  • Monserrate Roman Scientist, microbiologist
    Roman helped build the International Space Station.
  • Dr. Gualberto Ruaño biotechnology pioneer and founder of Genomas, Inc.
    Ruaño is a pioneer in the field of personalized medicine and the inventor of molecular diagnostic systems, Coupled Amplification and Sequencing (CAS) System (U.S. patent 5,427,911), used worldwide for the management of viral diseases. Ruaño is President and Founder of Genomas, a genetics-related company and now the bio-tech anchor of Hartford Hospital's Genetic Research Center; he also serves as Director of genetics research at the Center.[373]
  • Dr. Eduardo Santiago Delpín Surgeon
    Santiago Delpin wrote the first book in Spanish about organ transplant.[cita requerida]
  • Dr. Yajaira Sierra Sastre PhD in Nanotecnología
    Sierra Sastre was chosen to take part in a new NASA project that will help to determine why astronauts don’t eat enough, having noted that they get bored with spaceship food and end up with problems like weight loss and lethargy that put their health at risk. She will live for four months isolated in a planetary module to simulate what life will be like for astronauts at a future base on Mars at a base in Hawaii. Sierra Sastre is an aspiring astronaut.[374] [375]
  • Dr. Diego R. Solís Physician
    Solís made Puerto Rican medical history when he performed the first simultaneous pancreas and kidney transplant in Puerto Rico.[376]
  • Dr. Félix Soto Toro Electrical engineer, astronaut applicant
    Soto Toro developed the Advanced Payload Transfer Measurement System (ASPTMS)(Electronic 3D measuring system).
  • Dr. Agustín Stahl Botanist
    Stahl is considered to be Puerto Rico's first renowned scientist, conducted investigations and experiments in the fields of botany, ethnology and zoology.
  • Dr. Ramón M. Suárez Calderon Scientist, cardiologist, educator and hematologist
    His investigations led to the identification of the proper and effective treatment of a type of anemia known as Tropical Espru, the application of complex methods, such as electrocardiography and radioisotope, to be used in clinics and the identification and treatment of the disease which causes heart rheumatism.[366]
  • Fermín Tangüis Scientist, businessman, agriculturist and
    Tangüis developed the Tanguis cotton in Peru and saved that nation's cotton industry.[377]

Políticos[editar]

Siglo 19

Siglo 20

Siglo 21

Religión[editar]

Antes del siglo 20

'Siglo 20

Siglo 21

Deportes[editar]

A

B

C

D

E

F

  • Gigi Fernández
    tennis player, the first female athlete from her native Puerto Rico to turn professional,[405] the first Puerto Rican woman to ever win an Olympic gold medal and the first to be inducted into the International Tennis Hall of Fame.[406]
  • Lisa Fernandez
    softball, Olympic gold medalist.
  • Ed Figueroa
    baseball pitcher, first Puerto Rican to win 20 games in Major League.
  • Enrique Figueroa
    sailing

G

H

J

  • Reggie Jackson
    baseball player, member of Baseball Hall of Fame (padre de Puerto Rico)

K

L

M

N

O

  • Luis Olmo
    first Puerto Rican to hit home run in World Series.
  • Fres Oquendo
    professional boxer.
  • John Orozco
    Olympic gymnast
  • Carlos Ortiz
    boxer, former, Jr. welterweight and lightwieght champion; member of Boxing Hall of Fame.
  • José Ortiz
    former basketball player, PDP candidate for elective office in 2008.
  • Luis Ortiz
    boxer, first Puerto Rican to win a Silver Olympic medal.

P

Q

  • Carlos Quintana
    professional boxer, former World Boxing Organization's welterweight champion.

R

S

T

V

W

Taínos[editar]

Artistas visuales[editar]

Miscelánea[editar]

Véase también[editar]

Notas[editar]

  1. «Jake T. Austin facts». Jake T. Austin.com. Consultado el 15 de octubre 2010.
  2. http://www.elnuevodia.com/fallece_awilda_carbia/548014.html
  3. 26th Annual Young Artist Awards – Nominaciones / Special Awards
  4. "Sesame Street Announces New Latino Character 'Mando' Played By Ismael Cruz Córdova"; The Huffington Post
  5. Maxx, Johnny (2011). «Adult Rental's Interview of the Week». Adult Rental.
  6. "Melodie Diaz". Paper. 11 de septiembre 2009.
  7. Hot New Actress Has Fun with Dick and Jane
  8. «Gina Lynn Take a Bite Out of the Big Apple». AdultFYI. 8 de mayo 2006. 
  9. Meagan Good Bio.
  10. http://www.elnuevodia.com/revela__el___feliz_final_del_drama_real_de_su_vida_/552114.html
  11. From Priscilla López, the lowdown on 'In the Heights' en www.nj.com 28 de febrero 2008
  12. «Tony Martinez, 'Pepino' on 'Real McCoys', Dies at 82». latinamericanstudies.org. Consultado el 2 de septiembre 2011.
  13. La Fountain-Stokes, Lawrence. "Entre boleros, travestismos y migraciones translocales: Manuel Ramos Otero, Jorge Merced y El bolero fue mi ruina del Teatro Pregones del Bronx." Revista Iberoamericana 71.212 (julio–septiembre 2005): 887–907.
  14. Rodríguez-Matos, Carlos. "Frances Negrón-Muntaner." In David William Foster, ed. Latin American Writers on Gay and Lesbian Themes (Westport, Connecticut: Greenwood Press, 1994): 288-290. ISBN 0-313-28479-2
  15. http://www.latina.com/entertainment/arts/video-karen-olivo-david-alvarez-take-top-honors-tony-awards
  16. Is 'Glee' Star Naya Rivera Singing Love Songs to Costar Mark Salling? from Latina 19 de marzo 2010
  17. Brad Balfour (2008). «Zoe Saldaña finds creative shelter in making Haven». PopEntertaiment. Consultado el 7 de julio 2009.
  18. http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/musica/flash/fallece_la_actriz_boricua_olga_san_juan
  19. 40 Aňos de Cine Puertoriqueňo
  20. Waxer, Lise A. (2002), The City of Musical Memory: Salsa, Record Grooves, and Popular Culture in Cali, Colombia, Wesleyan University Press, pp. 39–40, ISBN 978-0-8195-6442-9 
  21. Sitio oficial Normandie Hotel
  22. Architectos de Miramar
  23. http://www.periferia.org/architecture/tf1.html
  24. see Enrique Vivoni "Klumb: An Architecture of Social Concern, 2006.
  25. "AIA Elevates 66 to Fellow; 5 to Honorary Fellow". AIArchitect. American Institute of Architects. 28 de febrero 2005. Visto 8 de octubre 2007.
  26. a b «Universidad de Puerto Rico-Recinto de Río Piedras».
  27. Marvel, Thomas S. (1994). Antonin Nechodoma: Architect, 1877–1928: The Prairie School in the Caribbean. University Press of Florida.
  28. Mariano G. Coronas Castro, oficial de certificación, y Félix J. del Campo, historiador estatal, Jorge Ortiz, arquitecto. Puerto Rico Historic Preservation Office. (San Juan, Puerto Rico) 27 de abril 1987. En National Register of Historic Places Registration Form – Banco Credito y Ahorro Ponceño. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) Section 8, Page 3. Listing Reference Nº 87001002. 25 de junio 1987.
  29. Mariano G. Coronas Castro, Certifying Official; Felix Juan del Campo, hstoriador estatal; y Hector F. Santiago, historiador arquitectónico estatal, Puerto Rico Oficina de Preservación Histórica. (San Juan, Puerto Rico) agosto 1987. In National Register of Historic Places Inventory – Nomination Form. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) pp. 3. Listing Reference Number 87001826: Residencia Subira/Residencia Frau. 29 de octubre 1987.
  30. Armando Morales Pares, State Architect, S.H.P.O., Abelardo Gonzalez Aviles, Architect, Centro de Investigaciones Folkloricas de Puerto Rico (Ponce, Puerto Rico), State Historic Preservation Officer, Certifying Officer. 18 May 1984. In National Register of Historic Places Inventory-Nomination Form – Villaronga Residence. United States Department of the Interior. National Park Service. (Washington, D.C.) pp. 3. Listing Reference Number 84003151. 24 de agosto 1984.
  31. www.martinespada.net
  32. Hedgebrook
  33. Miguel Algarin Web Site
  34. Famous Puerto Ricans
  35. a b c d e "Hispanic Firsts", By; Nicolas Kanellos, publisher Visible Ink Press; ISBN 0-7876-0519-0; p.40
  36. El Nuevo Dia
  37. Rane Arroyo Press Kit. Visto 19 de diciembre 2009.
  38. "Pura Belpré: The Children's Ambassador". In Vicki Ruiz y Virginia Sánchez Korrol, Latina Legacies: Identity, Biography, and Community New York: Oxford University Press, 2005. 148-157
  39. 1ª pág. del diario "Primera Hora" de Puerto Rico y las págs. subsiguientes del 2 al 4. Ed. del 20 de enero 2012. "Newspaper "Primera Hora"
  40. María Bibiana Benítez
  41. a b Bios
  42. a b Tomas Blanco/ Newspaper El Nuevo Dia
  43. Juan Boria Biography
  44. The Review of Contemporary Fiction, Review of Giannina Braschi's Yo-Yo Boing, por David William Foster, 1999.
  45. Authors Den
  46. Zenobia Camprubí Ayer.
  47. Biografía de Jesús Colon
  48. a b c Manuel Corchado
  49. PRCC
  50. Crohn Schmitt, Natalie (1990). «Complicates». Northwestern University Press. ISBN 0-8101-0836-4.  Texto «Page 85» ignorado (ayuda)
  51. a b c d El Nuevo Dia
  52. JS Theatre
  53. CHRONOLOGY of EUGENIO MARÍA DE HOSTOS
  54. BIOGRAPHY
  55. El Diario/La Prensa - Caridad de la Luz
  56. Obituario New York Times]
  57. Estill, Adriana. "Sandra María Esteves." In Latino and Latina Writers (vol. 2) ed. Alan West Duran, 873–883. New York: Charles Scribner's Sons, 2004. ISBN 0-684-31295-6
  58. "A Bulldog on the Heels of Lost Nazi Loot"; New York Times; 4 de noviembre 1997; por Judith H. DOBRZYNSKI
  59. Isabel Freire de Matos por Esther Rivera Torres
  60. Ensayistas.org, Rosario Ferré. visto 6 de enero 2007.
  61. CENTRO Academic Journal: Puerto Rican Poetry of The Last Four Decades
  62. Encyclopedia Puerto Rico.
  63. "Magali García Ramis." WikiLearning, originally from Biografías y vidas, 30 de noviembre 1999. Visto 15 de enero 2010
  64. "González, José Luis." Ronald Fernández, Serafín Méndez Méndez, and Gail Cueto. Puerto Rico Past and Present: An Encyclopedia. Westport, Connecticut: Greenwood, 1998. 154–155.
  65. Biography on Llwellyn's On-line Bookstore
  66. Aparicio, Frances R. "Victor Hernández Cruz." Heath Anthology of American Literature, 5.ª ed. Paul Lauter, General Editor. Cengage Online Study Center. 10 de enero 2010.
  67. Morales-Díaz, Enrique. "Identity of the 'Diasporican' Homosexual in the Literary Periphery." In José L. Torres-Padilla and Carmen Haydée Rivera, eds. Writing Off the Hyphen: New Perspectives on the Literature of the Puerto Rican Diaspora. Seattle: University of Washington Press, 2008. 295–312. ISBN 978-0-295-98824-5
  68. Laguerre
  69. Luis, 1992, p. 1022
  70. Georgina Lázaro-Leon. Visto 7 de noviembre 2007
  71. Biography on Stony Brook University website
  72. Fundación Puertorriqueña de las Humanidades. "Llorens Llorens, Washington." Puerto Rico Encyclopedia. Visto 9 de septiembre 2010.
  73. Ponceños Ilustres. Municipalidad de Ponce.
  74. The True Death of Juan Ponce de León
  75. a b Encyclopedia Puerto Rico
  76. La Muerte no entra en un Palacio
  77. Rodríguez-Matos, Carlos Antonio. "Matos-Cintrón, Nemir." In Latin American Writers on Gay and Lesbian Themes, ed. David William Foster, 216–17. Westport, Conn.: Greenwood Press, 1994.
  78. Francisco Matos Paoli
  79. Casa Biblioteca Concha Meléndez
  80. Sala Museo Manuel Méndez Ballester- Interamerican University
  81. [1]
  82. Hijos de Inmigrantes en República Dominicana from ariskelvyn.com
  83. Dictionary of Literary Biography intro online
  84. Heath Anthology bio
  85. Puerto Rico Past and Present: An Encyclopedia By Ronald Fernandez, Serafín Méndez Méndez, Gail Cueto
  86. Honoree - Georgia Writers Hall of Fame
  87. Princeton's Children's Book Festival
  88. "XVIII Hombre del Pasado"; By; Eugenio Astol; El Libro de Puerto Rico
  89. «Luis Palés Matos: Poeta» (en castellano). Estudiantes Al Dia. Zonai.com (marzo de 2001).
  90. a b c El Nuevo Dia
  91. Monthly Review
  92. Leslie Bennets (18 de junio de 1988). «Miguel Pinero, Whose Plays Dealt With Life in Prison, Is Dead at 41». The New York Times. Consultado el 26 de octubre 2008. 
  93. Quiroga, José. "Ramos Otero, Manuel." Encyclopedia of Latin American and Caribbean Literature, 1900–2003, ed. Daniel Balderston and Mike Gonzalez, 471–72. New York: Routledge, 2004. ISBN 0-415-30687-6.
  94. The Hispanic Caribbean Literature Collection
  95. Jose Rivera awards and nominations at IMDB.com. Retrieved 1 August 2009.
  96. Marie Teresa Rios
  97. "JUSTIPRECIACIÓN DE LA OBRADE FRANCISCO ROJAS TOLLINCHI"; by Ada Hilda Martínez de Alicea; Dept. Estudios Hispánicos Pontificia Universidad Católica de PR.
  98. Fundación Nacional para la Cultura
  99. "Wilfredo G. Santa, M.D." N.Y. Encyclopedia of Famous Puerto Ricans. Online.
  100. Santiago's Page on pbs.org
  101. "Mayra Santos-Febres." John Simon Guggenheim Memorial Foundation. John Simon Guggenheim Memorial Foundation, 2012. Web. 27 de febrero 2012. <http://www.gf.org/fellows/16676-mayra-santos-febres>.
  102. Death at Cerro Maravilla, TIME, 14 de mayo 1979. Visto 12 de junio 2007
  103. Guide to the Clemente Soto Vélez and Amanda Vélez Papers 1924-1996
  104. Zonai
  105. Life and Flow
  106. Aloud: Voices from the Nuyorican Poets Café Holt. ISBN 0-8050-3257-6.
  107. «Puerto Rico Profile: Judge Edwin Torres». Puerto Rico Herald. 1 December 2000. Consultado el 2 de noviembre 2007. 
  108. Rivera, Carmen Haydée. "'Language is our only homeland': An Interview with Luz María Umpierre". CENTRO: Journal of the Center for Puerto Rican Studies 20.1 (primav. 2008): 13–21.
  109. Chew, Selfa. "Un punto de vista diferente: entrevista de Lourdes Vázquez".[2] Bilingual Review 28(3) (September–December 2004-2007):265-268.
  110. Official bio on his website
  111. Memoir of a former abortion addict from the Los Angeles Times 13 de octubre 2009
  112. Colgan, Richard (2009) Advice to the Young Physician: On the Art of Medicine. Springer Press. p120
  113. Biografía en www.emanuelxavier.com
  114. La Charca
  115. http://news.yahoo.com/s/ap/us_miss_america
  116. Deborah Aguiar-Vélez - SBLI USA Mutual Life Insurance Company
  117. [3]
  118. MAYOR ANNOUNCES AGREEMENT BY LARGEST HISPANIC BANK IN UNITED STATES TO REMAIN IN NEW YORK CITY
  119. COLSA
  120. José R. Fernández y Martínez "Marqués de La Esperanza"
  121. Puerto Rico Herald 2000
  122. "Eduardo Giorgetti Y Su Mundo: La Aparente Paradoja De Un Millonario Genio Empresarial Y Su Noble Humanismo"; by Delma S. Arrigoitia; Publisher: Ediciones Puerto; ISBN 0-942347-52-8; ISBN 978-0-942347-52-4
  123. Ralph Mercado, Impresario, Dies at 67 from The New York Times 11 de marzo 2009
  124. Three Centuries of Communications
  125. highest-ranking Latina in network television
  126. "Historia Beisbol de Puerto Rico", author=Edwin Kako Vázquez. Visto 12 de enero 2009
  127. Camalia Valdez – Bio
  128. NSHMBA Seattle
  129. El Nuevo Dia, octubre 2000
  130. El Diario/La Prensa
  131. Interview with David Alvarez
  132. Michigan State University Libraries
  133. Comic Book
  134. "Contributors: George Pérez", The New Teen Titans Archives, Volume 1 (DC Comics, 1999).
  135. Hispanic Heritage Plaza
  136. Comic Vine
  137. Haciendo Punto en Otro Son
  138. "FBI Files"; "Puerto Rico Nationalist Party"; SJ 100-3; Vol. 23; pp. 104-134.
  139. Journal of American Ethnic History
  140. “¡Atención, firmes, de frente, marchen!”- Tomás López de Victoria - Por José Manuel Dávila Marichal
  141. John M. Broder (8 de noviembre 1999). «12 Imprisoned Puerto Ricans Accept Clemency Conditions». The New York Times. Consultado el 17 September 2008. 
  142. Geisler, Lindsey (11 de septiembre 2006). «Mendez case paved way for Brown v. Board». Topeka Capital-Journal. Consultado el 5 April 2007. 
  143. "Sauceda, Isis (28 de marzo 2007). «Cambio Historico (Historic Change)» (en castellano). People en Español:  pp. pages 111–112. 
  144. Mercedes – La primera Independentista Puertorriquena
  145. Puerto Ricans in Hawaii begin centennial celebration
  146. Guide to the Ruth M. Reynolds Papers 1915-1989
  147. Gan, Jessi. "'Still at the Back of the Bus': Sylvia Rivera's Struggle." CENTRO: Journal of the Center for Puerto Rican Studies 19.1 (primav. 2007): 124–139.
  148. Bosque Pérez, Ramón (2006). Puerto Rico Under Colonial Rule. SUNY Press. p. 71. ISBN 978-0-7914-6417-5. Consultado el 17 de marzo 2009. 
  149. Ecu Red
  150. Anthony Romero. Retrieved 14 February 2009.
  151. a b Changing the Face of Medicine
  152. The Nationalist Insurrection of 1950
  153. Bio - Pedro Julio Serrano. Visto 22 de noviembre 2012.
  154. Carlos Vélez Rieckehoff
  155. "Slave revolts in Puerto Rico: conspiracies and uprisings, 1795-1873"; by: Guillermo A. Baralt; Publisher Markus Wiener Publishers; ISBN 1-55876-463-1, ISBN 978-1-55876-463-7
  156. Henry Arana
  157. Lloyd Banks
  158. Keshia Chanté Biography
  159. Inauguration of the Aristides Chavier Housing Project. Chavier was also the piano instructor of Luis A. Ferré (see Ferre)
  160. Robert Clivilles Interview
  161. Music: Cordero Plays Guitar, Peter G. Davis, 30 de enero 1978, New York Times
  162. Biography, Photos, Lyrics (SalsaClasica.com)
  163. Interview-Hector Fonseca: Getting in with the Grammy's from themovementz.com 30 de octubre 2007
  164. «Jenilca» (en spanish). PrimeraHora.com.
  165. http://www.encyclopedia.com/doc/1P2-8162905.html Eddie Gómez: In Demand and Unpredictable] del Boston Globe 2 de marzo 1990
  166. Puerto Rican pop Culture
  167. Mundovibe: Gonzalez of Masters at Work
  168. Interview with Hex Hector from www.djtimes.com, June 2001.
  169. MANNY DREAMS: QV Catches Up with DJ Manny Lehman from www.qvmagazine.com, marzo 2004
  170. American Idol: Scotty McCreey Called "True Artist" by Jennifer Lopez, Confirms Puerto Rican Heritage from Fox News 5 May 2011
  171. «The Conceiver». In the Heights. Consultado el 26 August 2008.
  172. «Ahora es "Mala"» (en spanish). Primera Hora (6 October 2008). Consultado el 11 de octubre 2008.
  173. [www.oldies.com/artist-biography/David-Morales.html '"David Morales biography]
  174. El Nuevo Dia
  175. es:Luis Miguel''
  176. Claudette on IMDB
  177. Teatro Lirico de Europa. visto 9 de diciembre 2011.
  178. Usher, Craig. "Lourdes Pérez Interview." Rootsworld.com visto 14 de febrero de 2009.
  179. Worldcats identity
  180. Chamaco Ramirez
  181. Interview with Chino Rodriguez
  182. Recordando a PELLÍN RODRÍGUEZ a 22 años de su partida
  183. Jimmy Sabater
  184. [Latin Grammy Trustees Award
  185. Antimusic – Singled out:Ra
  186. a b La Danza
  187. Nestor Torres
  188. Mario Vázquez en About.com
  189. "1898-La Guerra Despues de la Guerra"; por: Fernando Pico; eds.: Ediciones Huracan; ISBN 0-940238-25-X
  190. New Daily News; "Gambling Kingpin is Acquitted"; by: Bill Hutchinson Daily News Staff Writer; Tuesday, 3 July 2001
  191. a b New York Times; "Longtime Numbers King of New York Goes Public to Clear His Name" By SELWYN RAAB; Published: 6 July 1997
  192. http://www.caribbeanbusinesspr.com/news03.php?nt_id=45681&ct_id=1
  193. «The Caribbean Drug Kingpin Turned Porn Star». Time. 18 de agosto 2010. 
  194. a b http://www.elnuevodia.com/blog-pioneras-785837.html
  195. "Edward G. Miller, Jr., 56, Dies' Acheson's Latin America Aide", The New York Times, 16 April 1968.
  196. Sociedad Puertorriqueña de Genealogía
  197. Personajes Ilustres. Municipality of Ponce.
  198. a b Carlos Albizu University
  199. «Frank Bonilla became major figure in Puerto Rican studies». US Latinos and Latinas & World War II. University of Texas. Consultado el 17 de mayo 2007.
  200. a b ["Tras las Huellas de Nuestro Paso"; by: Ildelfonso López; Publisher: AEELA, 1998
  201. http://bozemandailychronicle.com/articles/2009/11/29/news/000cruzado.txt
  202. Puerto Rico Section Honors Megh R. Goyal as Father of Irrigation Engineering in Puerto Rico
  203. UW-Milwaukee Office of the Chancellor Biography of Santiago
  204. Victoria Soto, Newtown Teacher, Emerges As Hero After Shooting
  205. Statue Honoring Tizol
  206. Mariano Villaronga Toro. Encyclopedia Puerto Rico.
  207. Juan Ponce de León: the exploration of Florida and the search for the Fountain of Youth. Por Robert Greenberger. The Rosen Publ. Group, N. York. 2003, pp. 18.
  208. Morison, p. 502, 515, 529. Traditionally a birthdate of 1460 has been used but more recent evidence points to 1474.
  209. Projecto Salon Hogar
  210. Puerto Rico Daily Sun
  211. RESOLUCIÓN. Senate of Puerto Rico. Government of Puerto Rico. 1 de noviembre 2011. Visto 22 de enero 2012.
  212. Verdadera y autentica Historia de Ponce
  213. Andres A. Ramos Mattei. Francisco L. Scarano. The University of Connecticut. World Sugar History Newsletter 12 (junio 1988) visto 30 de noviembre 2011.
  214. Antonio "the Marine" Santiago Recognized as Puerto Rico’s Foremost Military Historian. Somos Primos. Agosto 2010. Visto 15 de mayo 2013.
  215. Escuela José Andino y Amezquita
  216. KENA to Launch in April
  217. Comite Noviembre: Puerto Rican Heritage Month – Lynda Baquero
  218. ABC Video: What Marysol Castro Learned From Mom
  219. Kimberly Guilfoyle Newsom: San Francisco's First Lady Pursues Her Career In New York,
  220. Ravo, Nick. "Carlos D. Ramirez, 52, Publisher of El Diario", The New York Times, 13 July 1999. Retrieved 9 October 2009.
  221. Jorge L. Ramos from Telemundo
  222. Heart Smart for Black Women and Latinas: Foreword by Darlene Rodriguez Co-Anchor, Today in New York WNBC-TV
  223. Rubén Sánchez
  224. Profile of Elizabeth Vargas, ABC News Journalist
  225. Vélez Alvarado
  226. Anchored Woman from The Advocate octubre 2009
  227. http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/puertoricohoy/noticias/con_experiencia_judicial_los_nominados_al_supremo/527731
  228. Judges of the United States Courts: Victor Marrero
  229. Obama nominates lesbian Latina judge to Pa. court
  230. New York, NY - Veteran NYPD Chief Of Patrol To Retire
  231. New York Times, "Interim U.S. Attorney: 'Street Smart' and Fair"; By DENNIS HEVESI; Published: 11 January 1989
  232. Fired NYPD cop writes gritty book to set record straight, BY John Marzulli
  233. Historias de Puerto Rico by Paul G. Miller, (1947) pgs. 221–237.
  234. "Historia de Puerto Rico" de Paul G. Miller, Rand McNally, editor, 1947, p. 237.
  235. Captain Correa
  236. Abercromby's Siege
  237. Challenging Changes
  238. Protagonistas de la Guerra Hispano Americana en Puerto Rico
  239. Juan Alonso Zayas: Un héroe puertorriqueño desconocido
  240. Francisco Marin
  241. "Benefactores y Hombres Notables de Puerto Rico"; by Eduardo Neumann Gandia; published 1896 National Library of Spain
  242. Ramón Power y Giralt
  243. Spanish American War -Rivero Biography
  244. General Juan Rius Rivera
  245. "The Puerto Rican diaspora: historical perspectives"; By Carmen Teresa Whalen, Víctor Vázquez-Hernández; page 176; Publisher: Temple University Press; ISBN 978-1-59213-413-7; ISBN 1-59213-413-0
  246. Search of a National Identity: Nineteeth-(sic) and Early-Twentieth-Century Puerto Rico
  247. "Historia militar de Puerto Rico"; by Héctor Andrés Negroni (autor); pp. 476; Publisher: Sociedad Estatal Quinto Centenario (1992); idioma: castellano; ISBN 84-7844-138-7; ISBN 978-84-7844-138-9
  248. El Nuevo Dia
  249. 25th Infantry
  250. Aponte's Education
  251. Pando Despierto, Juan (1999). Historia secreta de Annual. Madrid: Ediciones Temas de Hoy. Colección: Historia, 424 p. ISBN 978-84-7880-971-4. (Spanish)
  252. Nieves, New York Times, 1993.
  253. site
  254. Sontag, Blind Man's Bluff.
  255. a b Puerto Rican Soldiers
  256. «USNA graduates of Hispanic descent for the Class of 1911, 1915, 1924, 1927, 1931, 1935, 1939, 1943, 1947». Association of Naval Service Officers. Archivado desde el original el 27 September 2007. Consultado el 18 de marzo 2007.
  257. Allen, Paul L. (3 August 2006). «Tucson proud Richard Carmona one of its own». Tucson Citizen. 
  258. Did You Know? Quick Facts on Latinos in the Military
  259. Toledo Blade - Jun 9, 1980
  260. Army Magazine
  261. "Historia Militar de Puerto Rico"; by Héctor Andrés Negroni; pg. 370; ISBN 84-7888-138-7
  262. Brigadier General Ruben A. Cubero, Official biography, United States Air Force. Retrieved 1 de noviembre 2006
  263. Renda, Mary (2000). Taking Haiti: Military Occupation and the Culture of U.S. Imperialism, 1915–1940. University of North Carolina Press,. p. 61. Consultado el 17 October 2007. 
  264. Carmelo Delgado. Retrieved 12 November 2007
  265. Navy News
  266. Esteves. Retrieved 6 November 2007
  267. «Aviation History Facts». Consultado el 18 June 2008.
  268. Rachel Heyhoe
  269. USS Sloat (DE-245)
  270. [/S/ DWIGHT D. EISENHOWERMedal of Honor citation]
  271. Garcia Cubero, Linda. «Punto Final!». Latina Style. Archivado desde el original el 3 March 2009. Consultado el 24 March 2009. 
  272. "LAS WACS"-Participacion de la Mujer Boricua en la Seginda Guerra Mundial; by: Carmen Garcia Rosado; page 60; 1ra. Edicion publicada en octubre de 2006; 2da Edicion revisada 2007; Regitro tro Propiedad Intectual ELA (Government of Puerto Rico) #06-13P-)1A-399
  273. Negroni, Héctor Andrés. Historia Militar de Puerto Rico (A Military History of Puerto Rico). Turner Publishing. 1992. ISBN 84-7844-138-7. p 486.
  274. Historia
  275. History of USS John F. Kennedy
  276. WTOP News
  277. a b Women's Memorial
  278. Puerto Rico Herald
  279. Medal of Honor citation
  280. Ildelfonso López, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 34, Publisher: AEELA, 1998. Retrieved 6 June 2007.
  281. Martinez's DSC Citation
  282. Government executive
  283. "Gilberto Marxauch Acosta"; El Mundo; by: Luis O'Niel de Milan; 7 June 1957
  284. "US Naval Institute Proceedings"; "A Breach of Neutrality"; by: Lt. Isaiah Olch, US Navy; Vol. 62; July – December 1936
  285. «CALLS ODENWALD AFFAIR AN ATTACK; Fired On Without Warning Shot, Germany Asserts, Contradicting San Juan Commander. SAYS SHE WAS UNDULY HELD Violated Clearance to Elude Enemy Cruisers That Had Been Warned She Was About to Sail.». New York Times. 7 de abril 1915. Consultado el 10 de agosto 2008. 
  286. BALTOPS 2003. Retrieved 5 July 2007
  287. «Angel Mendez». VirtualWall.org. Consultado el 20 de diciembre 2007.
  288. DR. ENRIQUE MENDEZ, JR. ARMED FORCES INSTITUTE OF PATHOLOGY ORAL HISTORY PROGRAM (enlace roto disponible en Internet Archive; véase el historial y la última versión).
  289. Puerto Rico Reconstruction Administration (1940). «Education». Puerto Rico: A Guide to the Island of Boriquén. New York: The University Society, Inc..
  290. a b El Mundo; "La carrera de Jose Antonio Muñiz en las fuerzas aéreas de los EE. UU.; 26 April 1944; Number 9986; (Spanish)
  291. Navas
  292. Negroni Family
  293. THE OUTPOST WAR: US Marines in Korea Vol. 1 1952, By Lee Ballenger, Published 2000 Brassey's, Page 107, ISBN 1-57488-373-9
  294. Univision
  295. Mourning Journal
  296. National Guard Bureau
  297. "The Submarine Forces Diversity Trailblazer – Capt. Marion Frederick Ramirez de Arellano"; Summer 2007 Undersea Warfare magazine; pg.31
  298. UNDERSEA WARFARE Magazine article on Capt. Ramirez de Arellano
  299. [4]. Retrieved 16 February 2008.
  300. Time magazine
  301. Descendants of Otto Julius Riefkohl
  302. Typhus and Doughboys: The American Polish Typhus Relief Expedition, 1919–1921 By Alfred E. Cornebise Pages 23, 25, 119 and 120
  303. joseosvaldo@freeyellow.com Felix Rigau Carrera, (Spanish)
  304. Brozan, Nadine (11 August 1992). «Chronicle». New York Times. Consultado el 2 January 2008. 
  305. Ildelfonso López, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 40, Publisher: AEELA, 1998. Visto 25 de junio 2007.
  306. «Profile of Horacio Rivero». Puerto Rico Herald (25 February 2000). Consultado el 3 October 2006.
  307. Barlow, NHC 2003.
  308. Puerto Rico Herald
  309. «Silver Star Citations». Korean War Educator. Consultado el 16 de diciembre 2006.
  310. Women's Military Memorial
  311. Highlights in the History of U.S. Army Dentistry. See "16 March 1940" entry.
  312. San Francisco Cosmetic Dentistry
  313. Medal of Honor citation Medal of Honor citation
  314. Rentz, Major John N., USMCR (9 de abril 2007). «Appendix X: Commands and Staff». Bougainville and the Northern Solomons. USMC Historical Monograph (Historical Branch, U.S. Marine Corps). Consultado el 9 de abril 2007. 
  315. «Sergeant Major José L. Santiago – Sergeant Major, 2d Battalion, 9th Marines». II MEF, United States Marine Corps. Consultado el 1 January 2008.
  316. Puerto Rico Herald
  317. Former Commanding Officers
  318. Making a Difference
  319. Toro Navy Cross citation.
  320. «President Awards Posthumous Medal of Honor to Vietnam War Hero» (8 July 2002). Remarks by the President Bush at the Presentation of the Medal of Honor in the East Room of the White House.
  321. Villaronga Newsletter
  322. Special Forces Soldier, Blinded in Battle, Determined to Keep Serving; Fox News
  323. Stars and Stripes
  324. Our American Dream: Meet the First Latina US Military Pilot
  325. Puerto Rico chooses soldier for next police chief
  326. Noticentro
  327. United States Air Force Academy, Cadet makes history as Rhodes recipient, By Megumi Johnston
  328. Puerto Rico, 27 November 2007, AFA cadet first Puerto Rican Rhodes scholar
  329. The United States Department of the Army
  330. U.S. Army Library
  331. Arlington National Cemetery
  332. Col Evelio “EJ” Otero Jr.
  333. a b Brigadier General Hector E. Pagan
  334. Fallen Heroes Memorial
  335. Maritza Sáenz Ryan - Bio.
  336. Yita Joan Frontera Lluch
  337. Mail News
  338. Marc Sasseville
  339. Griffith, Frank. "Puerto Rican soldier killed in Chinook helicopter downing buried with full military honors". [5]. Associated Press, 10 November 2003.
  340. Biochemical and Biophysical Research Communications
  341. Patents By Inventor Jorge N. Amely-Velez
  342. Bailey K. Ashford
  343. Puerto Rico Por Encima de Todo: Vida y Obra de Antonio R. Barceló, 1868-1938; by: Dr. Delma S. Arrigoitia; Publisher: Ediciones Puerto (January 2008); ISBN 978-1-934461-69-3
  344. Gyncare
  345. El Escultor de las Galaxias
  346. NOAO NEWS
  347. Brief History of THE CERRO TOLOLO INTER-AMERICAN OBSERVATORY
  348. MYCOLOGICAL NEWS
  349. José F. Cordero, MD, MPH
  350. a b "Scientist from Puerto Rico, Maria Cordero Hardy (American Women in Science Biography)" By: Mary Ellen Verheyden-Hilliard; Publisher: Equity Institute; First edition. edition (June 1985); ISBN 0-932469-02-7; ISBN 978-0-932469-02-1
  351. NASA Scientist Recognized As Innovator
  352. Revista para los Medicos de Puerto Rico
  353. NASA magazine
  354. Adolfo Figueroa-Viñas
  355. Chemotherapy of Human Filariasis by the Administration of Neostibosan
  356. Historia del Dr. José N. Gándara y de la escuela que lleva su nombre
  357. Admiral Joxel García's HHS Bio
  358. (WO/2004/072485) DIGITAL PRESSURE CONTROLLER FOR PUMP ASSEMBLY
  359. Lista de Instaladores Certificados
  360. "Dr. Mario R. García Palmieri recibe distinción prestigiosa"; Por: Rosa Rivera Medina; Especial para ESCENARIO
  361. Salud Promujer 1
  362. Isaac González Martínez. Retrieved 4 October 2008
  363. G. Hernandez
  364. National Society of Hispanic Physicist
  365. a b Rigau Pérez, José G., MD, MPH. «Historia de la investigación científica en Puerto Rico». CienciaPR. Consultado el 4 October 2008.
  366. Martinez Founders Medal Presentation
  367. Ildelfonso Lopez, Tras las Huellas de Nuestro Paso, Pg. 25, Publisher: AEELA, 1998. Visto 4 de octubre 2008
  368. William G. Pagán - Granted US Patents
  369. William G. Pagán - Published US Patent Applications
  370. «International humanitarian award: Joseph Orlando Prewitt Díaz». American Psychologist:  pp. 818–820. noviembre 2008. 
  371. Ron Rivera, Potter Devoted to Clean Water, Dies at 60.
  372. Genetic Roadmap Targets Drug Therapies from Hartford Business Review 30 November 2009
  373. Yajaira Sierra One Step Closer to Becoming First Puerto Rican Woman in Space
  374. Yajaira Sierra dreams of being 1st Puerto Rican woman in space
  375. Medicos
  376. Un Modelo de Vida (A role model in his lifetime)
  377. Jos Jose de Diego Biography.
  378. Biographies of Alcaldes of San Juan (in Spanish)
  379. Protagonistas de la Guerra Hispano Americana en Puerto Rico Parte XII
  380. LexJuris
  381. Maria Sanchez: Godmother of the Puerto Rican Community
  382. Puerto Rican Vying to Be Chicago’s First Hispanic Mayor from the Latin American Herald Tribune 11 de septiembre 2010
  383. Ley Núm. 282 del año 2006
  384. Rogelio Figueroa
  385. East Harlem News
  386. Link to Bill
  387. Virgin Islands Governor Juan Francisco Luis
  388. NY Times
  389. a b http://www.elnuevodia.com/diario/noticia/politica/noticias/sin_pompa_la_jura_en_la_legislatura/512901
  390. Raul Labrador for Congress (official campaign website)
  391. http://www.elnuevodia.com/melindaromeroeslanuevasenadora-578266.html
  392. http://www.elnuevodia.com/juramentamelindaalsenado-580952.html
  393. http://caribbeanbusinesspr.com/prnt_ed/jobs-now-legislation-to-undergo-major-changes-8107.html
  394. «Carlos Manuel Cecilio Rodríguez Santiago (1918–1963)». Blesseds: Table of the Beatifications during the Pontificate of His Holiness John Paul II. The Holy See. Consultado el 4 June 2007.
  395. Diocese of Olympia’
  396. New York Times – A Non-Black Player Joins Globetrotters
  397. BoxRec
  398. Horse Racing History
  399. "Pioneros Puertorriqueños en Nueva York"; by Joaquin Colon Lopez; pages: 229, 230; Publisher: Arte Publico Press (November 2001); ISBN 1-55885-335-9; ISBN 978-1-55885-335-5
  400. Vancouver welcomes the world
  401. New York Times
  402. [6]
  403. El Nuevo Dia article
  404. according to Hispanic Magazine, 1988
  405. «Gigi Fernández: "We Have A Mixed Identity"». Puerto Rico Herald. Consultado el 17 de mayo 2011.
  406. Boxing Hall of Fame
  407. Pro-Football-Reference.com, Players, Aaron Hernandez. Visto 6 de mayo 2011.
  408. LATIN-AMERICAN MARTIAL ARTS SOCIETY WORLD-WIDE HALL OF FAME
  409. Puerto Rico Herald
  410. AMG Lite
  411. Femalemuscle by Lori Victoria Braun
  412. BoxRec
  413. ESPN – Sports
  414. NBA.com Profile – Peter John Ramos
  415. Introducing Natasha Sagardia of Puerto Rico!
  416. PRFAA
  417. Art Premium
  418. [7]
  419. Puerto Rican Art
  420. Kruger Torres, Lola (1975). Enciclopedia Grandes Mujeres de Puerto Rico Tomo IV. Hato Rey, Puerto Rico: Ramallo Bros. Printing, Inc. pp. 59–60. 
  421. Schiro, Anne-Marie (18 de marzo 1987), «Antonio López is dead at 44; was major fashion illustrator», New York Times, http://www.nytimes.com/1987/03/18/obituaries/antonio-lopez-is-dead-at-44-was-major-fashion-illustrator.html, consultado el 4 de diciembre 2009 
  422. Beyond the Barrio, With Growing Pains from The New York Times 9 October 2009
  423. Manuel Rivera-Ortiz
  424. History of Puerto Rican Painting
  425. Mrs. Torres Gets Life Term For Fatal Bombing in 1977, The New York Times, 24 May 1980
  426. Elisa Esther Colberg Ramirez Biography is Spanish
  427. Celebrating the Centennial in Puerto Rico
  428. The seasoned traveler
  429. Inter-American Press Association
  430. Super Wclusivo
  431. Torres, Andrés (1998). The Puerto Rican movement: voices from the diaspora. Temple University Press. ISBN 978-1-56639-618-9. Consultado el 19 de marzo 2009. 
  432. 11 Arrested as Puerto Rican Terrorists
  433. «FALN prisoners set free». CNN. 10 de septiembre 1999. Consultado el 7 de agosto 2009. 
  434. Jamaica Court of Appeals: Dahdoub vs. Vaz - 2008 (pp. 7) de Judiciary of Jamaica

Enlaces externos[editar]