Anexo:Lagos de Islandia

De Wikipedia, la enciclopedia libre
Saltar a: navegación, búsqueda

Esta es una lista de los lagos de Islandia e incluye su superficie, su profundidad y su volumen. El país tiene 20 lagos con más de 10 km² y unos 40 tienen entre 2,5 y 10 km². Algunos lagos tienen fuertes variaciones anuales o estacionales.

Lagos de Islandia con más de 10 km²[editar]

Nombre Volumen
gigalitros
Área
km²
Profundidad Notas
Þórisvatn 3.300 83–88 109 m Hydroelectric reservoir, sur-centro de Islandia.
Þingvallavatn 286 84 114 m Su nombre viene del Þingvellir, el sitio del antiguo Parlamento.
Hálslón 2.100 57 180 m Reservoir para la central hidroeléctrica de Kárahnjúkar. [1][2] The maximum depth of 180 m is reached in late summer when the reservoir fills up and excess water starts to flow over through the spillway. In winter, the surface elevation, and thus the maximum depth, of the lake drops by approximately 45 m. In a very dry year a further drop of 20 m is expected, meaning that the depth of the lake at its deepest point can vary between 115 m and 180 m. [1]
Blöndulón 500 57 39 m Hydroelectric reservoir, norte de Islandia, named for R Blanda.
Lagarfljót (Lögurinn) 53 112 m Hydroelectric reservoir, largest lake in el este de Islandia and the largest longitudinal lago en Islandia.
in a valley probably arising from a geological fault;
fed by meltwater from Vatnajökull
Hágöngulón 37[3] 16 m[4] Lago natural en las Tierras Alta, again fed by meltwater from Vatnajökull.
Mývatn 37 4,5 m Tourist and ornithological honeypot, norte de Islandia.
Hóp 29–44
8,5 m Tidal lagoon on the bay Húnaflói en el norte de Islandia (area varies tidally).
Hvítárvatn 30 84 m Lago natural en las Tierras Altas, fed by meltwater from Langjökull to which it is adjacent.
Langisjór 26 75 m Another longitudinal lake fed by meltwater from Vatnajökull.
Kvíslavatn 150 20 Otro lago en las Tierras Altas, but unusual in that it is in a low-lying flat area and is marshy in nature. One of the sources of the Þjórsá.
Sultartangalón 116 19 Reservoir further down en el valle del Þjórsá.
Jökulsárlón 18 248 m[2] (Iceland's deepest)(1999 estimate - size and depth increasing because of glacier melting)
Glacial lagoon
Grænalón 18
Skorradalsvatn 15 48 m
Sigöldulón 195 14 También conocido como "Krókslón"
Apavatn 13–14
Heiðarlón 13,5 51 m[5] This is a planned hydroelectric reservoir near the mouth of the Þjórsá.
Svínavatn 12 39 m
Öskjuvatn 11 220 m
Vesturhópsvatn 10 28 m En el norte de Islandia cerca de Hóp (see above)
Höfðavatn 10 6 m Coastal lagoon in el norte de Islandia
Grímsvötn A lake that forms in the caldera of the subglacial volcano of the same name. On one theory, the meaning of the name is "Odin’s lake", although several other explanations are possible, given that Grímur is a common man’s name in Iceland.[3]
Hestvatn Small reservoir en el soroeste de Islandia (6 km2)


("Horse lake")

Referencias[editar]

  1. Guðrún Jóhannesdóttir, ed. (2011). «Hálslón» (pdf). Áhættuskoðun almannavarna, Lögreglustjórinn á Seyðisfirði (en icelandic) (1.0 edición). Ríkislögreglustjórinn, Almannavarnadeild. p. 10. Consultado el 11 October 2013. 
  2. «Jökulsárlón orðið dýpsta vatn landsins» (July 1, 2009). Consultado el May 2, 2010.
  3. Svavar Sigmundsson (27 May 2011). «Hvaðan kemur heitið á Grímsvötnum og Grímsfjalli?». Vísindavefurinn. Consultado el 4 November 2013.

Enlaces externos[editar]